Melengető sárgarépa krémleves – egyszerűen nagyszerűen, tejmentesen

A sárgarépa minden évszakban beszerezhető, és a belőle készült ételek tárháza végtelen. Lehet sütni, főzni, párolni, pirítani, készíthetünk belőle édességet, köretet, salátát, ivólét, de önmagában is színesíti a konyhaasztalt. Gazdag tápanyagforrás, kevesen tudják, de a sárgarépát főzve fogyasztva több bétakarotinhoz juthatunk, mint nyersen, mivel a vastag sejtfalak miatt a szervezet a nyers sárgarépa bétakarotintartalmának csak negyedét képes hasznosítani. A hőkezelés során azonban károsodnak a sejtfalak, így a szervezet számára a karotin hozzáférhetőbbé válik.

Korábbi receptünk (https://vajling.hu/2020/09/16/oszi-sargarepa-kremleves/ itt találjátok, most egy könnyedebb változatot hoztunk. Az egészség jegyében szintén egy tejtermékmentes verzióval. A csípős ízek kedvelőinek a kísérletezés tárháza a lenti receptünk – az enyhén csípőstől a pikáns erősig mindenki variálhatja a saját ízvilága szerint. Forrón fogyasztva igazán melengető élményt biztosít. Előkészületek 10 percet vesznek igénybe, a teljes elkészítési idő  kicsivel több, mint egy órát, és 4 főre számoltunk a lenti mennyiséggel.

Hozzávalók

10 darab sárgarépa
1 db vöröshagyma
1 db nagy krumpli
Őrölt feketebors
Chilipor

2 gerezd fokhagyma

Meghámozzuk, felkockázzuk a sárgarépát és a krumplit. Kevés olajon megpirítjuk a felaprított vöröshagymát, hozzáadjuk a sárgarépát, és picit még pirítunk rajta. Vigyázat, csak épp barnuljon meg, ne legyen véletlenül sem itt-ott fekete. Ezután adjuk hozzá a felkockázott krumplit is, öntsük fel vízzel, adjunk hozzá sót, borsot, az összezúzott fokhagymát, egy kevés chiliport. A víz lepje el teljesen a zöldségeket, de ne legyen többszörös mennyiség. Fedő alatt főzzük kb 35-40 percet.

Amikor teljesen megpuhult a sárgarépa, turmixoljuk össze. Ezután tegyük vissza közepes lángon a tűzhelyre, és főzzük még 15 percet, fedő nélkül. Ha túl sűrűnek ítéljük a levest, vízzel hígíthatunk rajta. Mivel tartalmaz krumplit és nem túl sok vízben főztük meg, ezért önmaga által érjük el a sűrűséget, nincs szükség külön sűrítésre.  Tálaláskor pirított tökmaggal, vagy pirított baconnal is díszíthetjük.

 

Extra forrás: házipatika.com

Hanna

Recent Posts

Hagyományos magyar receptek, amelyeket érdemes otthon kipróbálni

A magyar konyha gazdag ízvilága és hagyományos receptjei világszerte népszerűek, és sokak számára különleges élményt…

2 hét ago

Konyhaberendezés a hatékony főzéshez

Konyhánk berendezésekor nem csak a minőségi anyagokra, a színek harmóniájára kell odafigyelnünk. Ezeken felül ugyanis…

4 hét ago

TP-Link Deco Mesh XE75: Az új generációs hálózat otthon és irodában

A modern világban, ahol az internetkapcsolat szinte minden tevékenységünk alapja, elengedhetetlen, hogy megbízható és gyors…

1 hónap ago

TP-Link Deco BE65: A hálózatok új szintje otthon és irodában

A mai világban, ahol az internetkapcsolat az irodai munka alapvető eleme, elengedhetetlen, hogy olyan hálózati…

1 hónap ago

TP-Link Deco X10: Az otthoni Mesh Wi-Fi új korszaka

Bizonyára te is átélted már, hogy egy hosszú nap után hazaérve csak egy kis kikapcsolódásra…

1 hónap ago

TP-LINK DECO X60: A TÁGAS OTTHONOK IDEÁLIS MESH MEGOLDÁSA

A mai modern otthonokban elengedhetetlen a megbízható és gyors internetkapcsolat, különösen, ha nagy alapterületű helyiségekről…

1 hónap ago