Diéta & Egészség

Selymes fokhagymakrémleves: egy remek immunerősítő

A jó fokhagymakrémleves igazán krémes, ízes és nagyon egészséges, amit bármikor könnyen összeállíthatunk. A következő receptünkhöz nem kell konyhatündérnek lenned, hiszen el sem lehet rontani!

Amellett, hogy klasszikus vámpírűző, számos jótékony tulajdonsága van, amely miatt érdemes a fokhagymát rendszeresen fogyasztani. Jellegzetes illata sokakat eltántorít, pedig nagyon finom leves készíthető belőle.

Hogy miért fogyasszuk? Intenzív íze mellett nagyon gazdag vitaminokban és nyomelemekben, ráadásul bizonyítottan vérnyomáscsökkentő hatása van. A népi gyógyászatban sok betegség ellen használták, erős baktérium és vírusellenes szerként tartották számon. Emésztőrendszeri problémákkal küzdők nyugodt szívvel fogyaszthatják, de különböző májbetegségek esetén is jó szolgálatot tehet. Összességében immunerősítő hatással bír, így az őszi-tavaszi időszakban különösen ajánlott a fogyasztása.

A fokhagyma jellegzetes pikáns íze remekül illik húsokhoz, tejszínes mártásokhoz, öntetekhez, de levesként is nagyon finom. Mi most krémleves formájában készítettük el.

A krémlevesek nagyon sokféle gyümölcsből és zöldségből elkészíthetőek, de a fokhagymakrémleves mellett majdnem mindegyik elbújhat. Sokféleképpen elkészíthető és fűszerezhető, szürcsölhetjük bögréből, de tálalhatjuk frissen vágott petrezselyemmel és pirított zsemlekockákkal is.

Alig 30 perc alatt összedobható az egész, és amellett, hogy egészséges még laktató is, így egy könnyed saláta tökéletes választás a fokhagymakrémleves után!

Hozzávalók

  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 14 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 7 dl húsleves (leveskockából is jó)
  • 2 dl tejszín
  • 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió
  • só, bors

Nem lesz nehéz dolgod, ez egy kifejezetten egyszerű recept. Kockázd fel a vöröshagymát, majd kezdd el vajon pirítani. Amikor már kissé üveges, törd rá a fokhagymát – egy pár gerezdet egyben hagyva félretehetsz -, majd azt is pirítsd kicsit. A lisztet szórd hozzájuk, pirítsd meg kissé, vigyázz, hogy le ne égesd, majd öntsd fel a húslével és a tejszínnel.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

2 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago