Diéta & Egészség

Selymes fokhagymakrémleves: egy remek immunerősítő

A jó fokhagymakrémleves igazán krémes, ízes és nagyon egészséges, amit bármikor könnyen összeállíthatunk. A következő receptünkhöz nem kell konyhatündérnek lenned, hiszen el sem lehet rontani!

Amellett, hogy klasszikus vámpírűző, számos jótékony tulajdonsága van, amely miatt érdemes a fokhagymát rendszeresen fogyasztani. Jellegzetes illata sokakat eltántorít, pedig nagyon finom leves készíthető belőle.

Hogy miért fogyasszuk? Intenzív íze mellett nagyon gazdag vitaminokban és nyomelemekben, ráadásul bizonyítottan vérnyomáscsökkentő hatása van. A népi gyógyászatban sok betegség ellen használták, erős baktérium és vírusellenes szerként tartották számon. Emésztőrendszeri problémákkal küzdők nyugodt szívvel fogyaszthatják, de különböző májbetegségek esetén is jó szolgálatot tehet. Összességében immunerősítő hatással bír, így az őszi-tavaszi időszakban különösen ajánlott a fogyasztása.

A fokhagyma jellegzetes pikáns íze remekül illik húsokhoz, tejszínes mártásokhoz, öntetekhez, de levesként is nagyon finom. Mi most krémleves formájában készítettük el.

A krémlevesek nagyon sokféle gyümölcsből és zöldségből elkészíthetőek, de a fokhagymakrémleves mellett majdnem mindegyik elbújhat. Sokféleképpen elkészíthető és fűszerezhető, szürcsölhetjük bögréből, de tálalhatjuk frissen vágott petrezselyemmel és pirított zsemlekockákkal is.

Alig 30 perc alatt összedobható az egész, és amellett, hogy egészséges még laktató is, így egy könnyed saláta tökéletes választás a fokhagymakrémleves után!

Hozzávalók

  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 14 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 7 dl húsleves (leveskockából is jó)
  • 2 dl tejszín
  • 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió
  • só, bors

Nem lesz nehéz dolgod, ez egy kifejezetten egyszerű recept. Kockázd fel a vöröshagymát, majd kezdd el vajon pirítani. Amikor már kissé üveges, törd rá a fokhagymát – egy pár gerezdet egyben hagyva félretehetsz -, majd azt is pirítsd kicsit. A lisztet szórd hozzájuk, pirítsd meg kissé, vigyázz, hogy le ne égesd, majd öntsd fel a húslével és a tejszínnel.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Éva Benke

Recent Posts

Több mint fűszer – hogyan segítheti a kurkuma az immunrendszer természetes védelmét?

A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…

2 hét ago

Így lesz stresszmentes a karácsonyod: ünnepi ételek, amiket már most lefagyaszthatsz

A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…

3 hét ago

A Merry Little Ex-mas – a Netflix új karácsonyi filmje annyira rossz, hogy az már jó

Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…

4 hét ago

Az egészség íze és az online gyógyszerrendelés előnyei

Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…

4 hét ago

A tenger sója a ginben – megérkezett a Monkey 47 Distiller’s Cut 2025

Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…

1 hónap ago

Mi a tökéletesen sült csirke titka? A Blaha Chicken Tenders most elárulja

Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…

1 hónap ago