Selymes fokhagymakrémleves: egy remek immunerősítő

A jó fokhagymakrémleves igazán krémes, ízes és nagyon egészséges, amit bármikor könnyen összeállíthatunk. A következő receptünkhöz nem kell konyhatündérnek lenned, hiszen el sem lehet rontani!

Amellett, hogy klasszikus vámpírűző, számos jótékony tulajdonsága van, amely miatt érdemes a fokhagymát rendszeresen fogyasztani. Jellegzetes illata sokakat eltántorít, pedig nagyon finom leves készíthető belőle.

Hogy miért fogyasszuk? Intenzív íze mellett nagyon gazdag vitaminokban és nyomelemekben, ráadásul bizonyítottan vérnyomáscsökkentő hatása van. A népi gyógyászatban sok betegség ellen használták, erős baktérium és vírusellenes szerként tartották számon. Emésztőrendszeri problémákkal küzdők nyugodt szívvel fogyaszthatják, de különböző májbetegségek esetén is jó szolgálatot tehet. Összességében immunerősítő hatással bír, így az őszi-tavaszi időszakban különösen ajánlott a fogyasztása.

A fokhagyma jellegzetes pikáns íze remekül illik húsokhoz, tejszínes mártásokhoz, öntetekhez, de levesként is nagyon finom. Mi most krémleves formájában készítettük el.

A krémlevesek nagyon sokféle gyümölcsből és zöldségből elkészíthetőek, de a fokhagymakrémleves mellett majdnem mindegyik elbújhat. Sokféleképpen elkészíthető és fűszerezhető, szürcsölhetjük bögréből, de tálalhatjuk frissen vágott petrezselyemmel és pirított zsemlekockákkal is.

Alig 30 perc alatt összedobható az egész, és amellett, hogy egészséges még laktató is, így egy könnyed saláta tökéletes választás a fokhagymakrémleves után!

Hozzávalók

  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 14 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 7 dl húsleves (leveskockából is jó)
  • 2 dl tejszín
  • 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió
  • só, bors

Nem lesz nehéz dolgod, ez egy kifejezetten egyszerű recept. Kockázd fel a vöröshagymát, majd kezdd el vajon pirítani. Amikor már kissé üveges, törd rá a fokhagymát – egy pár gerezdet egyben hagyva félretehetsz -, majd azt is pirítsd kicsit. A lisztet szórd hozzájuk, pirítsd meg kissé, vigyázz, hogy le ne égesd, majd öntsd fel a húslével és a tejszínnel.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

9 óra ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

10 óra ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

4 nap ago

Nyomj egy gombot – és máris a nyár közepén vagy!

Emlékszel a kilencvenes évekre? VHS a tékából, pasztellszínű görkorcsolya, Spice Girls kazetta a walkmanben, és…

5 nap ago

A titok a szószban rejlik – így készül az igazi Kansas City BBQ szósz otthon

Van egy illat, ami bármilyen időjárásban nyarat varázsol a levegőbe: a lassan karamellizálódó BBQ szószé.…

2 hét ago

Mire figyelj, ha éjszaka vagy hajnalban indul a géped?

A hajnali és késő esti repülőjáratok nem ritkák – sőt, sokan tudatosan választanak ezek közül,…

2 hét ago