Tudatos

Csak egy kis jó idő kellett, és máris lejjebb ment az eper ára

Néhány hete még horror áron mérték az eper kilóját, aztán berobbant a jó idő, és a gyümölcs ára is elindult lefelé. 

Bár évről évre korábban kezdik el kipakolni az epret a polcokra, a hazai eperidény csak májustól veszi kezdetét, ekkor kerülnek ki az első magyar szabadföldi szamócák a strandokra és az üzletekbe. A szokatlan májusi idő miatt azonban két héttel is megcsúszott az idei szabadföldi eperszezon, így nem csoda, hogy 30 százalékkal drágább lett a szamóca, mint az elmúlt években. Alig egy hete viszont beköszöntött a nyárias idő, és ez szerencsére meglátszik az eper árán is.

A termelők szerint a napfény és a meleg idő hatására hirtelen sok lett a gyümölcsből, ezért fokozatosan csökkenni kezdett az ára, ami a vásárlóknak még így is sok. Néhány hete még 5-6 ezer forintot is elkértek az eper kilójáért, egy-két napja viszont egyes helyeken már 1500 forintért is hozzá lehetett jutni a zamatos gyümölcshöz, sőt várhatóan az eper ára idővel méginkább csökkeni fog.

Érdemes azonban tudni, hogy a népszerű szedd magad-akciók sok helyen elmaradnak az idén, ennek elsősorban az az oka, hogy a hozzá nem értő eperszedők nagyobb kárt tesznek a gyümölcsösben, mint amennyit kifizetnek a leszedett eperért.

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

19 óra ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago