Diéta & Egészség

Mire való az egzotikus főzőbanán?

Egyre gyakrabban találkozhatunk vele a zöldségesnél vagy a szupermarketek polcain, de a többség még mindig nem igazán tudja, mire is való a főzőbanán, és mit is kezdjen vele. 

Manapság már nem nagy kunszt a banán, de volt idő, amikor csak télen lehetett kapni itthon, és akkor is olyan drágán, hogy csak kevesen engedhették meg maguknak. Mostanra azonban abszolút elterjedt, vannak akik naponta fogyasztják, sőt szupergyümölcsként hivatkoznak rá. De vajon mi a helyzet közeli rokonával, a nálunk egyelőre sokkal kevésbé ismert főzőbanánnal?

A főzőbanán egy Délkelet-Ázsiából származó banánfajta, és bár kinézetre erősen hajaz egy éretlen banánra, közel sem azonos vele. A plantain, azaz a főzőbanán a banánok egy fajtája, az általunk is ismert gyümölcsnél azonban általában nagyobb, csúcsosabb végű, és magasabb keményítő tartalmú. Nyersen gyakorlatilag ehetetlen, magas keményítőtartalma miatt valamilyen hőkezelést (például sütést, főzést, grillezést) mindenképpen igényel.

Balról a főzőbanán, jobbról pedig az általálunk is ismert gyümölcs.

A gyümölcs cukor és keményítő tartalma azonban nem állandó: az éretlen terméseknek a legmagasabb a keményítő, ugyanakkor legalacsonyabb a cukortartalma. Ahogy azonban érik a banán és egyre sárgább lesz a héja, annál több cukor, és kevesebb keményítő található benne. Ameddig éretlen, elég nehéz pucolni, és ilyenkor főzni érdemes leginkább, míg sütni az érettebb példányokat ajánlott, amelyek remekül passzolnak a különböző desszertekhez, de simán olajban kisütve is nagyon finomak.

Sült banán Forrás: Cookpad

Sült banán recept

3 db főzőbanán (plantain)
3-4 ek étolaj
ízlés szerint
A banán két végét levágjuk, majd hosszában ejtünk rajta egy bemetszést úgy, hogy csak a bőrét vágjuk át.
Az egyik oldalon meglazítjuk és lehúzzuk a bőrét, így ugyanis könnyen lejön. Ezután felkarikázzuk kb. 1-2 cm vastagra, de szokták elfelezve hosszában is szeletelni.
Olajat forrósítunk, majd a forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük, utána papírtörlőre szedjük.
Lehet sózni, borsozni, egy kis chili is jót tesz neki.

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

3 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

3 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

3 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

3 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

3 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

4 nap ago