Diéta & Egészség

Mire való az egzotikus főzőbanán?

Egyre gyakrabban találkozhatunk vele a zöldségesnél vagy a szupermarketek polcain, de a többség még mindig nem igazán tudja, mire is való a főzőbanán, és mit is kezdjen vele. 

Manapság már nem nagy kunszt a banán, de volt idő, amikor csak télen lehetett kapni itthon, és akkor is olyan drágán, hogy csak kevesen engedhették meg maguknak. Mostanra azonban abszolút elterjedt, vannak akik naponta fogyasztják, sőt szupergyümölcsként hivatkoznak rá. De vajon mi a helyzet közeli rokonával, a nálunk egyelőre sokkal kevésbé ismert főzőbanánnal?

A főzőbanán egy Délkelet-Ázsiából származó banánfajta, és bár kinézetre erősen hajaz egy éretlen banánra, közel sem azonos vele. A plantain, azaz a főzőbanán a banánok egy fajtája, az általunk is ismert gyümölcsnél azonban általában nagyobb, csúcsosabb végű, és magasabb keményítő tartalmú. Nyersen gyakorlatilag ehetetlen, magas keményítőtartalma miatt valamilyen hőkezelést (például sütést, főzést, grillezést) mindenképpen igényel.

Balról a főzőbanán, jobbról pedig az általálunk is ismert gyümölcs.

A gyümölcs cukor és keményítő tartalma azonban nem állandó: az éretlen terméseknek a legmagasabb a keményítő, ugyanakkor legalacsonyabb a cukortartalma. Ahogy azonban érik a banán és egyre sárgább lesz a héja, annál több cukor, és kevesebb keményítő található benne. Ameddig éretlen, elég nehéz pucolni, és ilyenkor főzni érdemes leginkább, míg sütni az érettebb példányokat ajánlott, amelyek remekül passzolnak a különböző desszertekhez, de simán olajban kisütve is nagyon finomak.

Sült banán Forrás: Cookpad

Sült banán recept

3 db főzőbanán (plantain)
3-4 ek étolaj
ízlés szerint
A banán két végét levágjuk, majd hosszában ejtünk rajta egy bemetszést úgy, hogy csak a bőrét vágjuk át.
Az egyik oldalon meglazítjuk és lehúzzuk a bőrét, így ugyanis könnyen lejön. Ezután felkarikázzuk kb. 1-2 cm vastagra, de szokták elfelezve hosszában is szeletelni.
Olajat forrósítunk, majd a forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük, utána papírtörlőre szedjük.
Lehet sózni, borsozni, egy kis chili is jót tesz neki.

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Több mint fűszer – hogyan segítheti a kurkuma az immunrendszer természetes védelmét?

A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…

2 hét ago

Így lesz stresszmentes a karácsonyod: ünnepi ételek, amiket már most lefagyaszthatsz

A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…

3 hét ago

A Merry Little Ex-mas – a Netflix új karácsonyi filmje annyira rossz, hogy az már jó

Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…

3 hét ago

Az egészség íze és az online gyógyszerrendelés előnyei

Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…

4 hét ago

A tenger sója a ginben – megérkezett a Monkey 47 Distiller’s Cut 2025

Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…

1 hónap ago

Mi a tökéletesen sült csirke titka? A Blaha Chicken Tenders most elárulja

Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…

1 hónap ago