Diéta & Egészség

Zöldségek, amelyek főtten egészségesebbek, mint nyersen!

Az általános elképzelés szerint a zöldségek egészségesebbek nyersen, mint főve. Ez többségében igaz is, valóban az a legjobb, ha minél többet fogyasztunk nyersen. Akadnak azonban olyan kivételek, amelyeknek kifejezetten jót tesz, ha megfőzzük. Szemezgessünk most ezekből!

Paradicsom

A paradicsomfogyasztásnak számos jótékony hatása van, szerencsére a magyar konyha is szereti használni. Rengeteg benne a karotionid, a flavonoid és a vitamin. És, hogy miért tesz neki kifejezetten jót, ha megfőzzük? A paradicsomban található egyik legfontosabb anyag, a likopin rákmegelőző és öregedéskésleltető tulajdonsággal bír. Fontos azonban tudni, hogy a nyers paradicsomból mindössze 4%-a képes felszívódni a likopinnak, míg, ha megfőzzük lényegesen jobb a hasznosulása. Jó tudni azt is, hogy az ember által fogyasztott élelmiszerek között a paradicsomban van a legnagyobb százalékban jelen a likopin. Tehát ne feledkezzünk meg a főtt paradicsomról, a házilag főzőtt paradicsomlénél péládul kevés egészségesebb dolog van a világon.

Sárgarépa

Nem igaz a mondás, amely szerint, ha sok répát eszünk, majd hangosabban fütyülünk. Ha ezt azonban félretesszük, a répában valóban sok remek vegyület van, például a béta-karotin. A béta-karotin a testünkben A-vitaminná alakul, amely jót tesz a szem egészségének és a bőrünk állapotát is javítja. Több kutatás is azt bizonyítja, hogy a béta-karotint könnyebben tudja szerevezteünk hasznosítani, ha a főtt répából visszük be. Nyersen is nyugodtan rágcsálhatjuk hát, de ne legyünk restek néha megfőzni a répát, egy finom, forró zöldséglevesnek egyébként is elmaradhatatlan kelléke!

Sütőtök

A sütőtök többek között béta-karotinban is bővelkedik. Itt tulajdonképpen hasonló a helyzet, mint a sárgarépánál, ugyanis a sok béta-karotint sokkal könnyebben nyerhetjük ki belőle, ha a tök megvan főzve vagy sütve.

A sütőtök a benne található sok béta-karotinnak köszönhetően ilyen egészséges többek között.

Spenót

Popeye kedvence, a spenót elsősorban vas és foszfáttartalma miatt foglal el előkelő helyet a zöldségek sorában. A jó hír, hogy ez a két vegyület remekül viseli a hőt, így nyugodtan fogyaszthatjuk főtt formájában is. Sőt kifejezetten javasoljuk is, ugyanis hő hatására a levelek összeesnek, így jóval többet tudunk belőlük enni, mint nyersen.

Ez a spenótós rétes péládul remek forrása lehet a megfelelő vasbevitelnek.
Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

2 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

2 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

3 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

3 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

3 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

3 nap ago