Az általános elképzelés szerint a zöldségek egészségesebbek nyersen, mint főve. Ez többségében igaz is, valóban az a legjobb, ha minél többet fogyasztunk nyersen. Akadnak azonban olyan kivételek, amelyeknek kifejezetten jót tesz, ha megfőzzük. Szemezgessünk most ezekből!
A paradicsomfogyasztásnak számos jótékony hatása van, szerencsére a magyar konyha is szereti használni. Rengeteg benne a karotionid, a flavonoid és a vitamin. És, hogy miért tesz neki kifejezetten jót, ha megfőzzük? A paradicsomban található egyik legfontosabb anyag, a likopin rákmegelőző és öregedéskésleltető tulajdonsággal bír. Fontos azonban tudni, hogy a nyers paradicsomból mindössze 4%-a képes felszívódni a likopinnak, míg, ha megfőzzük lényegesen jobb a hasznosulása. Jó tudni azt is, hogy az ember által fogyasztott élelmiszerek között a paradicsomban van a legnagyobb százalékban jelen a likopin. Tehát ne feledkezzünk meg a főtt paradicsomról, a házilag főzőtt paradicsomlénél péládul kevés egészségesebb dolog van a világon.
Nem igaz a mondás, amely szerint, ha sok répát eszünk, majd hangosabban fütyülünk. Ha ezt azonban félretesszük, a répában valóban sok remek vegyület van, például a béta-karotin. A béta-karotin a testünkben A-vitaminná alakul, amely jót tesz a szem egészségének és a bőrünk állapotát is javítja. Több kutatás is azt bizonyítja, hogy a béta-karotint könnyebben tudja szerevezteünk hasznosítani, ha a főtt répából visszük be. Nyersen is nyugodtan rágcsálhatjuk hát, de ne legyünk restek néha megfőzni a répát, egy finom, forró zöldséglevesnek egyébként is elmaradhatatlan kelléke!
A sütőtök többek között béta-karotinban is bővelkedik. Itt tulajdonképpen hasonló a helyzet, mint a sárgarépánál, ugyanis a sok béta-karotint sokkal könnyebben nyerhetjük ki belőle, ha a tök megvan főzve vagy sütve.
Popeye kedvence, a spenót elsősorban vas és foszfáttartalma miatt foglal el előkelő helyet a zöldségek sorában. A jó hír, hogy ez a két vegyület remekül viseli a hőt, így nyugodtan fogyaszthatjuk főtt formájában is. Sőt kifejezetten javasoljuk is, ugyanis hő hatására a levelek összeesnek, így jóval többet tudunk belőlük enni, mint nyersen.
Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…
Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…
Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…
Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…
Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…
Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…