Diéta & Egészség

Zöldségek, amelyek főtten egészségesebbek, mint nyersen!

Az általános elképzelés szerint a zöldségek egészségesebbek nyersen, mint főve. Ez többségében igaz is, valóban az a legjobb, ha minél többet fogyasztunk nyersen. Akadnak azonban olyan kivételek, amelyeknek kifejezetten jót tesz, ha megfőzzük. Szemezgessünk most ezekből!

Paradicsom

A paradicsomfogyasztásnak számos jótékony hatása van, szerencsére a magyar konyha is szereti használni. Rengeteg benne a karotionid, a flavonoid és a vitamin. És, hogy miért tesz neki kifejezetten jót, ha megfőzzük? A paradicsomban található egyik legfontosabb anyag, a likopin rákmegelőző és öregedéskésleltető tulajdonsággal bír. Fontos azonban tudni, hogy a nyers paradicsomból mindössze 4%-a képes felszívódni a likopinnak, míg, ha megfőzzük lényegesen jobb a hasznosulása. Jó tudni azt is, hogy az ember által fogyasztott élelmiszerek között a paradicsomban van a legnagyobb százalékban jelen a likopin. Tehát ne feledkezzünk meg a főtt paradicsomról, a házilag főzőtt paradicsomlénél péládul kevés egészségesebb dolog van a világon.

Sárgarépa

Nem igaz a mondás, amely szerint, ha sok répát eszünk, majd hangosabban fütyülünk. Ha ezt azonban félretesszük, a répában valóban sok remek vegyület van, például a béta-karotin. A béta-karotin a testünkben A-vitaminná alakul, amely jót tesz a szem egészségének és a bőrünk állapotát is javítja. Több kutatás is azt bizonyítja, hogy a béta-karotint könnyebben tudja szerevezteünk hasznosítani, ha a főtt répából visszük be. Nyersen is nyugodtan rágcsálhatjuk hát, de ne legyünk restek néha megfőzni a répát, egy finom, forró zöldséglevesnek egyébként is elmaradhatatlan kelléke!

Sütőtök

A sütőtök többek között béta-karotinban is bővelkedik. Itt tulajdonképpen hasonló a helyzet, mint a sárgarépánál, ugyanis a sok béta-karotint sokkal könnyebben nyerhetjük ki belőle, ha a tök megvan főzve vagy sütve.

A sütőtök a benne található sok béta-karotinnak köszönhetően ilyen egészséges többek között.

Spenót

Popeye kedvence, a spenót elsősorban vas és foszfáttartalma miatt foglal el előkelő helyet a zöldségek sorában. A jó hír, hogy ez a két vegyület remekül viseli a hőt, így nyugodtan fogyaszthatjuk főtt formájában is. Sőt kifejezetten javasoljuk is, ugyanis hő hatására a levelek összeesnek, így jóval többet tudunk belőlük enni, mint nyersen.

Ez a spenótós rétes péládul remek forrása lehet a megfelelő vasbevitelnek.
Éva Benke

Recent Posts

Bacon Jam – A nyár legsűrűbb ízbombája, amitől minden étel gourmet lesz

Képzeld el a ropogósra sült szalonnát, az édesre karamellizált hagymát, barnacukrot, balzsamecetet és egy kis…

5 nap ago

Dzsúdló és a McDonald’s összeállt – Itt a zenész ikonikus Mekis menüje

Egy kisfaluból indult, most pedig saját menüt kapott a Mekiben.Dzsúdló – polgári nevén Juhász Marci…

2 hét ago

Kímélő receptek ropogós élménnyel – a zsírszegény sütés titkai

Ki mondta, hogy az egészséges étkezés egyet jelent az ízek feláldozásával? A konyhában rengeteg apró…

3 hét ago

Kymco ZX 50 karbantartási tippek

Ha Ön Kymco ZX 50 robogót használ, előfordulhat, hogy felmerül a kérdés: hogyan kell rendben…

4 hét ago

Nyári diétázás – bukásra programozva?

Van az az érzés, amikor egy nyaralás után úgy érsz haza, hogy „na, most aztán…

4 hét ago

Mennyi alkohol van a borban és mikorra ürül ki a szervezetünkből?

Vajon pontosan mennyi alkohol van egy pohár borban, és ez mit jelent a szervezetünkre nézve,…

1 hónap ago