Csobánc: a magányos tanú, terroir borokkal

A Balatonnal és környékével nem lehet betelni. Nem csak nyáron, és nem csak a strandon lehet itt eltölteni az időt – a kirándulók, a borkedvelők, az ínyencek, a geográfusok és művészettörténészek is megtalálják a környéken a számításukat.

A Balaton északi partján régi vulkánok hegyei magasodnak. Mindegyiknek van valami jellegzetessége, a Csobánc magányosan áll, kúp alakú, és várrom van a tetején. A várnak ugyan a vulkánnál rövidebb, mégis több évszázados története van: a XIII. században építették, Mátyás király halála után megerősítették, a török időkben fontos végvárunk volt, amely többször is sikeresen ellenállt az ostromnak. Utolsó aranykora a Rákóczi-szabadságharc idejére esik – ennek leverése után robbantották fel a császári seregek. Romja azonban egy családi kirándulás kitűnő célpontja lehet, melynek során többször és többféle gyönyörű panorámában gyönyörködhetünk: Badacsony, Szigliget, Szent György-hegy, majd szinte az egész Balaton.

A Csobánc oldalában szőlők, s a Villa Tolnay pince. Nem a birtok tulajdonosát, vagy borászát hívják Tolnaynak: Tolnay Klári színésznő időszakos lakhelye volt a mai vendégház. A Villa Tolnay borászainak meggyőződése, hogy a Csobánc mikroklímája tökéletes alapot teremt terroir borok készítésére. A „terroir nagykövete” az Olaszrizling, de ezen kívül Zöldveltellini és Chardonnay is érik a fahordókban. Kóstolni majdnem minden nap lehet, de vannak olyan kiemelt alkalmak, mint – a korlátozott befogadóképesség miatt regisztrációhoz kötött – Sound & Silence estek, ahol a borkóstolást dűlőtúra előzi meg, majd ínyenc vacsora és élőzene (jazzy és rocky) zárja. Késő estig, de nem éjszakába nyúlóan – a Csobánc-hegyen ugyanis a csendé a főszerep.

Fotó forrása: szeretlekmagyarorszag.hu

Gyenes Zsuzsa

Recent Posts

Hazai alapanyag, világhírű konyha a Michelin-csillagos Salt étteremben

A budapesti Salt nemcsak egy étterem, hanem egy olyan gasztrohely, ahol a természet, a hagyomány…

2 nap ago

Mi a különbség a különböző sók között?

A só sokkal több, mint egyszerű ízesítő – valójában az egyik legrégebbi és legfontosabb konyhai…

2 nap ago

Leves, szósz, püré? Egy ipari rúdmixer mindent visz!

A professzionális konyhatechnológia egyik legnélkülözhetetlenebb eszköze a rúdmixer, más néven botmixer vagy merülőmixer. Bár első…

2 nap ago

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

5 nap ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

5 nap ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

1 hét ago