Kávéház a Vörös Lóhoz – az étteremben újragondolt piac

A Liliomkert termelői piac (a Káli-medence nevezetessége) csak vasárnaponként tart nyitva. Diszeli étterme, a Kávéház a Vörös Lóhoz viszont minden nap várja vendégeit – a piaci árusoktól, vagyis a termelőktől származó alapanyagokból készült ételekkel és Balaton-felvidéki borokkal.

Tapolca a tavasbarlanggal, valamint a Malom-tóval és éttermeivel, oldalában a (Közép-Európa egyik legrégibb népiskolai épületében berendezett) iskolamúzeummal kedvelt kirándulóhelye a Balatonon nyaralóknak. Malom, múzeum és étterem azonban nem csak itt található, hanem a városhoz csatolt Diszelben is: az egykori Stankovics-malom „ikerépületeinek” egyikében ugyanis az Első Magyar Látványtár Kiállítóháza, a másikban a Kávéház a Vörös Lóhoz található. Az épületegyüttest a Falukemence egészíti ki.

Ha valakit a név elbizonytalanítana: ebben a kávéházban nem csak kávé, szörp és egyéb innivaló, valamint különféle édességek fogyaszthatók, hanem meleg ételek is. Az „éttermi alapkínálatnak” számító rántott szelet mellett olyan helyi specialitások is szerepelnek az étlapon, mint a dödölle, de az étlapon nem szereplő szezonális fogásokat is választhatunk, például joghurtos cukkinikrémlevest tökmaggal, vagy mángoldlevélbe töltött juhsajtos puliszkát paradicsommal. Lehet jönni egy késői kiadós reggelire, egy könnyű főzelék ebédre, fröccsözni, sörözni, kávézni, sütizni… És mindez összeköthető egy látványtári kiállítással. Vagy egy kis piacozással. A kávéházban is van egy „kamra” Liliomkertes termékekkel, de újabban péntek délutánononként egy kis helyi piacot is szerveznek, amelynek legfőbb vonzereje a Falukemencében frissen sült langalló.

A fotók forrása: Kávéház a Vörös Lóhoz

Gyenes Zsuzsa

Recent Posts

Hazai alapanyag, világhírű konyha a Michelin-csillagos Salt étteremben

A budapesti Salt nemcsak egy étterem, hanem egy olyan gasztrohely, ahol a természet, a hagyomány…

14 óra ago

Mi a különbség a különböző sók között?

A só sokkal több, mint egyszerű ízesítő – valójában az egyik legrégebbi és legfontosabb konyhai…

14 óra ago

Leves, szósz, püré? Egy ipari rúdmixer mindent visz!

A professzionális konyhatechnológia egyik legnélkülözhetetlenebb eszköze a rúdmixer, más néven botmixer vagy merülőmixer. Bár első…

14 óra ago

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

3 nap ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

4 nap ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

1 hét ago