Bár nekünk nincs nyár grillezés nélkül, akkor sem kell megijedni, ha nincs elég placc a sütögetéshez vagy az idő fordult borúsra: mutatunk egy készüléket, amivel a konyhában is nyugodt szívvel grillezhetünk, ráadásul bitang jól teljesít.
A nyári grillezős estéknek olyan hangulata van, hogyha lehetne, mi minden nap megismételnénk: a ropogó parázs, a szálló füst és a szúnyogok – ezek mind a grillezés alapkellékei.Bár imádjuk a fával és faszénnel sütögetés egész rituáléját, ez a fejezet most nem erről szól, hanem az elektromos grillsütőkről. Ezek a készülékek szó szerint életmentőek, ha nincs kedvünk a tűzgyújtáshoz vagy csak egyszerűen nem kegyes hozzánk az idő.
A faszenes szalonnasütéstől picit eltávolodva, volt szerencsénk kipróbálni a Sencor csúcskategóriás készülékét, amelytől leesett az állunk. Az SBG 6650BK névre hallgató kontaktgrill már látványra is igen megkapó, és mitagadás az exkluzív üveg design pazarul fest a konyhaasztalon. A grillsütő praktikus módon három helyzetben is használható: 90 fokban, amikor csak egy felületünk van sütni, és 180 fokban, ha több alapanyagot szeretnénk elkészíteni. Ha pedig egy finom melegszendvicsre vagy paninire vágyunk, ez sem okozhat gondoz: ilyenkor csupán rá kell zárni a grillezendő anyagra a fedelet.
Mondanunk sem kell, hogy mi mindkét felületet “kezelésbe vettük”, és az ajánlottak alapján a sima részen a zöldséget, a hullámoson pedig a húst sütöttük – bár igaz, ami igaz, akkora adagot készítettünk, hogy a húsok grillezését végül a sima felületen is kipróbáltuk.
Természetesen mind a húsok, mind a zöldségek sütését megelőzte az elmaradhatatlan pácolás, ami nélkül nem is grillezés, a grillezés. Igyekeztünk minden szabályt betartani, már az előző nap este bepácoltuk a husikat, így a az első és legfontosabb szabályt ki is pipáltuk. A csirkemell rozmaringos, míg a tarja mustáros-fokhagymás pácot kapott. Ami a gombát és a cukkinit illeti, azokat csak a sütés előtt fél órával fűszereztük be, mégpedig úgy, hogy jó alaposan bedörzsöltük a kertből, frissen szedett fűszernövényeinkkel.
Szerintünk irtó guszták lettek, és a sütési időre sem lehetett panaszunk: a zöldségek 10 perc alatt elkészültek, míg a csirkemell 15 perc, a tarja pedig 25 perc alatt sült ropogósra. Amit még fontos kiemelni, hogy egyáltalán nem volt szükségesünk olajra a sütéshez, ugyanis a tapadásmentes, integrált fűtőspirállal ellátott grillsütőlapokhoz semmi sem ragadt vagy égett oda.
Bár a sütésben a Sencor grillsütője messze átlagon felül teljesített, volt egy pont, ahol bizonyosak voltunk, hogy el fog bukni a készülék. Ez pedig a tisztítás része volt, ugyanis már előre tartottunk tőle, micsoda munka lesz, hogy újra vállalható formába varázsoljuk a készüléket. Aztán csak néztük, amikor 5 perc alatt tisztára suvickoltuk, és szebb lett, mint újkorában. A grillsütő lapjai egyébként egy az egyben levehetőek, s bár mi kézzel mostuk el, mosogatógépben is tisztíthatóak.
A készülék fogyasztói ára 56990 Ft, amivel egyik irányba sem lóg ki a hasonló tudású készülékek közül. A kevésbé csúcskategóriás készülékek között nyilván akadnak olcsóbb egyedek is, de nálunk a Sencor kontaktgrillje kiállta a próbát: finomat készített, a tisztítása is rendben volt és még szuperül is néz ki. Kell ennél több?
Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…
Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…
Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…
Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…
Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…
Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…