Gasztroturizmus

Freeride: egy street food hely, ahol az alapanyagok is nagyon rendben vannak

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de a street food kapcsán nekünk általában a zsírban tocsogós hambi, az állott olaj ízű krumpli és az agyoncukrozott Cola jut az eszünkbe. Ha ti is épp így vagytok vele, akkor ajánlunk egy olyan helyet, ahol a street food életérzés és a bisztró-minőség kéz a kézben jár.

A Freeride névre hallgató helyre Szentrendre bájos, macskaköves utcácskáin vezet el az út, amely már önmagában annyira hangulatos, hogyha nem ettünk volna jót, akkor is megérte volna ide eljönnünk. (Mi persze azért jót is ettünk, de ne szaladjunk ennyire előre.) A Freeride egészen pontosan Szentendre szívében, pár lépésnyire a főtértől, a Péter Pál meg a Dumtsa Jenő utcák sarkán található, és már első látásra megakad rajta a szem, úgyhogy biztos nem fogtok mellette elsétálni.

Bár kívülről szemlélve kicsinek tűnt a Freeride, beljebb lépve meglepődve tapasztaltuk, hogy milyen tágas, és bőven van lehetőségünk leülni. Szerintünk, senkinek sem kell taglalni, mennyire fontos az első benyomás, a Freeride pedig már első ránézésre is otthonos hangulatot áraszt: a fémes-fás bútorzat és a sok növény (vannak például zuzmók is) remekül megy a hely koncepciójához, tulajdonképpen rá is erősít arra. És, hogy mi lenne ez a koncepció?

Imrik Dani és párja, Falusy Zsófi még a Good Karmában ismerkedtek meg egymással, ahol Dani konyhafőnökként, Zsófi pedig üzletvezetőként dolgozott. A pár életében nagy fordulat következett be, amikor úgy döntöttek, saját étterem nyitására adják a fejüket: egy olyan helyre vágytak, ahol nem kell órákat várni az ételekre, elcsomagolható a harapnivaló, ám a gyorsaság és a kényelem nem megy a minőség rovására.[tds_note] Dani egyébként egyértelműen a kísérletező szakács típust testesíti meg, és ez látszik is a fogásokon: van itt magyaros, mexikói, olaszos és keleti ízkavalkád is, de minket ez a kaotikusság nem zavart össze, sőt ami azt illeti, csak még kíváncsibbá tett. [/tds_note]Erre a változatosságra utal a snowboardból eredő Freeride elnevezés is – a névválasztás pedig nem véletlen, ugyanis Zsófi és Dani igazi snowboard-rajongók.

Mivel az étlap igen gyakran változik, szinte egészen biztos, hogy még a törzsvendégek is folyton újdonságokkal találkozhatnak. Ami viszont fix, azok a levesek és a wrappek: na nem az ízvilág állandó bennük, hanem az, hogy ezek a típusú fogások, mindig helyet kapnak az étlapon.

Hogy csak néhány különlegességet említsünk: a jópofa Lecsókolom névre hallgató, újragondolt lecsós wrap nagyon megkapó (marokkói lecsóskrém, sült zöldségek, friss saláta), és a Néro nevet viselő variációra sem lehetett panaszunk, aminek alapját a porchetta, azaz a ropogósra sült malaccsászár adta. Ami pedig az adagokat illeti: nos, az egészen biztos, hogy itt senki nem marad éhesen, ezt bizonyítja az is, hogy Daniék szerint gyakorta kérik a megmaradt fogások elcsomagolását.

Azért egy oldalas is becsúszott

[tds_note]Daninak és Zsófinak szívügye, hogy a gluténérzékenyek, a vegetáriánusok és a vegánok is találjanak foguk alá való falatokat, de azok sem panaszkodhatnak, akik húst hússal esznek. [/tds_note]Elmondásuk szerint a vöröslencsés saláta már most nagyon jól teljesít, így nekünk sem kellett több, kipróbáltuk. A hatás nem maradt el, Daninak igaza volt, a saláta annyira finom és harmonikus, hogy most azonnal újraennénk.

Az isteni vöröslencsés saláta

A Freeride street food bisztróként határozza meg önmagát, amely azt jelenti, hogy magában egyesíti a bisztrókra jellemző minőségi ételeket és a street food stílus gyorsaságát. A finom fogások mellett nem mehetünk el szó nélkül Zsófi és Dani kedvessége mellett: a pár olyan energiákkal bír, hogy azt hiszem, ez az, amit vendéglátásnak neveznek. Aki tehát betér hozzájuk, az nem csak jót fog enni, de jól is fogja magát érezni.

[tds_info]Ha pedig még nem lett volna elég a jóból, a végére is hagytuk egy szuper hírt: ha ránk hivatkoztok a Freeride-ba betérve, 5% kedvezményt kaptok a végösszeg árából. Úgyhogy hajrá, nem fogjátok megbánni.[/tds_info]

Falusy Zsófi és Imrik Dani a Freeride tulajdonosai.

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

1 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago