Gasztroturizmus

Gordon Ramsay körbefőzi a földet

Hamarosan itthon is bemutatják Gordon Ramsay utazó-főzősműsorát! A sztárséf Tasmania, Dél-Afrika, Indonézia, Louisiana, Norvégia, India és Guyana legtávolibb, legérintetlenebb tájaira látogat – csupa olyan kalandos, nehezen megközelíthető helyre, mely eddig többé-kevésbé fehér folt volt a világ gasztronómiai térképén.

[tds_warning]Az Új Utakon első évada hatalmas sikerrel ment világszerte, szeptembertől pedig érkezik a második évad a National Geographic csatornára.[/tds_warning]

Az epizódokban a sztárséf előbb megismeri a legkülönlegesebb és legizgalmasabb helyi recepteket, majd a vadonban keményen megdolgozik ezek alapanyagainak beszerzésért: szédítő hegyfalakat mászik meg, több méteres hullámokkal viaskodik, cápák között úszkál, és járhatatlan őserdőkben tör előre.

Forrás: National Geographic/Jon Kroll

Indonéziában egy barátságtalan, denevér-lakta barlangrendszer mélyén óriás édesvízi garnélarákok után kutat; Norvégiában egy fjord fagyos vízében alámerülve igyekszik beszerezni egy helyi recept autentikus hozzávalóit. Nyugat-Szumátrán az életét veszélyeztetve részt vesz a pacu jawi nevű tradicionális bikafuttató versenyen, melyen a bátor zsokék két vadul rohanó bikába kapaszkodva hajtják jószágaikat egy rizsföld sártengerében.

[ads-quote-center cite=”]„Az új epizódokban hét, általunk eddig nem érintett régiót fedezünk fel, egymástól gyökeresen eltérő gasztronómiai szokásokkal és hagyományokkal” – mondta Ramsay a sorozat második évadáról. „Az utazásunk során lehetőségünk nyílik személyesen találkozni és beszélgetni – sőt együtt főzni – a helyiekkel, miáltal rendkívül mély ismereteket szerezhetünk ezekről a távoli népekről és kultúrákról.”[/ads-quote-center]

A fő hangsúly mindezzel együtt természetesen a főzésen és a konyhai praktikákon van: helyi szakértőktől és szakácslegendáktól Ramsay valamennyi, általa felkeresett országban ősi recepteket és gasztronómiai szokásokat sajátít el, majd, az epizódok csúcspontjaként, házigazdájával az oldalán el is készít egy-egy frissen tanult vagy megálmodott ételt. Utazásai, ahogy remélte, rendkívül inspirálóan hatnak rá: minden ember, akivel beszél, minden tradicionális ínyencség, amit kóstol, és minden alapanyag, amit nagy nehézségek árán beszerez, egy-egy új recept megalkotására ihletik.

Forrás: National Geographic/Justin Mandel

Gordon Ramsay, amikor épp nem az életéért kűzd valamelyik egzotikus országban, az idejét részben Los Angeles-ben, részben Londonban tölti. Jelenleg otthon tökéletesíti mindazokat a recepteket, amelyeket a forgatás alatt tanult és már alig várja, hogy bemutassa a világnak az új ételeit.

Az Új Utakon a világ 172 országában, összesen 43 nyelven kerül a National Geographic képernyőjére. Bemutató Magyaroroszágon: 2020. szeptember 6-án, vasárnap 14.00-kor a National Geographic csatornán.

[sc name=”facebook” ]

Vajling

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

3 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

3 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

3 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

3 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

3 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

4 nap ago