A magyar történelem nagyjai, írói és költői nem csak az életet habzsolták, de a finom ételeket is.
Magyarország híres személyiségeinek életével ildomos tisztában lennünk, ám kedvenc fogásaikról nagyon kevesen tudnak bármit is. Jöjjön most 4 óra író és költő, akik nem csak a művészetet, de a hasukat is szerették!
A nemzet poétája nem csupán verseiben szerette az egyszerűséget, de az asztalára került fogásokban is. Bár túl sokat sajnos nem tudni az étkezési szokásairól, a kortársak elbeszélései alapján annyi bizonyos, hogy szerette a paprikás csirkét, a rostélyos, a túrós csuszát és a töltött tojást, egyszóval a hagyományos magyaros ételeket. Sőt, olyan pletyka is szárnyra kért, miszerint reggelire is sokszor gulyást fogyasztott.
A bohém életviteléről elhíresült költő fittyet hányt az illemre: a New York kávéház elegáns menüjét figyelmen kívül hagyva előszeretettel rendelt a nyugatosok asztalához lencsefőzeléket pörköltszafttal. Ady Petőfihez hasonlóan imádta a magyar konyhát, ám a francia csigalevest sem vetette meg, sőt az sem volt ellenére, ha neki kellett megfőzni az ételt: előszeretettel készített például palacsintát és erdélyi kukoricakását, azaz puliszkát.
Kosztolányi Dezső évekig vegetáriánus volt felesége hatására, aki betegsége következtében választotta ezt az életmódot. Sokszor ettek pirított rizst olajban perzsa módra, ha pedig az író ha kedvenc eledelét kérdezték, akkor gyakorta válaszolta azt, hogy számára a legnagyszerűbb lakoma egy falat kenyér. Később visszatért a húsos étkezéshez, innentől kezdve a borjúpörkölt volt az egyik nagy kedvence.
Végül, de nem utolsósorban, kivel is fejezhetnénk be a sort, mint egy igazi ínyenc magyar íróval Krúdy Gyulával. A művész nem csak a nők és az alkohol, de a finom falatok szerelmese is volt, műveiben előszeretettel írt érzékletes módon az ételekről. Kedvenc fogásai közé tartozott a rácponty, a marha- és a körömpörkölt, na meg a Tafelspitz, magyarosan „tányérhús”, ami nem más, mint a főtt marhaszelet. Törzshelye Tabánban, Budapest egyik városrészében lévő kocsma volt, ahol kizárólag pörköltet evett fehér kenyérbéllel, amit mindig vörösborral öblített le.
[sc name=”facebook” ]
A magyar konyha gazdag ízvilága és hagyományos receptjei világszerte népszerűek, és sokak számára különleges élményt…
Konyhánk berendezésekor nem csak a minőségi anyagokra, a színek harmóniájára kell odafigyelnünk. Ezeken felül ugyanis…
A modern világban, ahol az internetkapcsolat szinte minden tevékenységünk alapja, elengedhetetlen, hogy megbízható és gyors…
A mai világban, ahol az internetkapcsolat az irodai munka alapvető eleme, elengedhetetlen, hogy olyan hálózati…
Bizonyára te is átélted már, hogy egy hosszú nap után hazaérve csak egy kis kikapcsolódásra…
A mai modern otthonokban elengedhetetlen a megbízható és gyors internetkapcsolat, különösen, ha nagy alapterületű helyiségekről…