Categories: GasztroturizmusHírek

Így ettek a nemzet nagyjai 1. rész: Petőfi reggelire is gulyást fogyasztott, Kosztolányi pedig vega volt

A magyar történelem nagyjai, írói és költői nem csak az életet habzsolták, de a finom ételeket is.

Magyarország híres személyiségeinek életével ildomos tisztában lennünk, ám kedvenc fogásaikról nagyon kevesen tudnak bármit is. Jöjjön most 4 óra író és költő, akik nem csak a művészetet, de a hasukat is szerették!

Petőfi Sándor

A nemzet poétája nem csupán verseiben szerette az egyszerűséget, de az asztalára került fogásokban is. Bár túl sokat sajnos nem tudni az étkezési szokásairól, a kortársak elbeszélései alapján annyi bizonyos, hogy szerette a paprikás csirkét, a rostélyos, a túrós csuszát és a töltött tojást, egyszóval a hagyományos magyaros ételeket. Sőt, olyan pletyka is szárnyra kért, miszerint reggelire is sokszor gulyást fogyasztott.

Forrás Receptműhely

Ady Endre

A bohém életviteléről elhíresült költő fittyet hányt az illemre: a New York kávéház elegáns menüjét figyelmen kívül hagyva előszeretettel rendelt a nyugatosok asztalához lencsefőzeléket pörköltszafttal. Ady Petőfihez hasonlóan imádta a magyar konyhát, ám a francia csigalevest sem vetette meg, sőt az sem volt ellenére, ha neki kellett megfőzni az ételt: előszeretettel készített például palacsintát és erdélyi kukoricakását, azaz puliszkát.

Forrás Ancsi a konyhában

Kosztolányi Dezső

Kosztolányi Dezső évekig vegetáriánus volt felesége hatására, aki betegsége következtében választotta ezt az életmódot. Sokszor ettek pirított rizst olajban perzsa módra, ha pedig az író ha kedvenc eledelét kérdezték, akkor gyakorta válaszolta azt, hogy számára a legnagyszerűbb lakoma egy falat kenyér. Később visszatért a húsos étkezéshez, innentől kezdve a borjúpörkölt volt az egyik nagy kedvence.

Forrás Szegedi Fűszeres

Krúdy Gyula

Végül, de nem utolsósorban, kivel is fejezhetnénk be a sort, mint egy igazi ínyenc magyar íróval Krúdy Gyulával. A művész nem csak a nők és az alkohol, de a finom falatok szerelmese is volt, műveiben előszeretettel írt érzékletes módon az ételekről. Kedvenc fogásai közé tartozott a rácponty, a marha- és a körömpörkölt, na meg a Tafelspitz, magyarosan „tányérhús”, ami nem más, mint a főtt marhaszelet. Törzshelye Tabánban, Budapest egyik városrészében lévő kocsma volt, ahol kizárólag pörköltet evett fehér kenyérbéllel, amit mindig vörösborral öblített le.

Forrás Wikipedia

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hagyományos magyar receptek, amelyeket érdemes otthon kipróbálni

A magyar konyha gazdag ízvilága és hagyományos receptjei világszerte népszerűek, és sokak számára különleges élményt…

2 hét ago

Konyhaberendezés a hatékony főzéshez

Konyhánk berendezésekor nem csak a minőségi anyagokra, a színek harmóniájára kell odafigyelnünk. Ezeken felül ugyanis…

4 hét ago

TP-Link Deco Mesh XE75: Az új generációs hálózat otthon és irodában

A modern világban, ahol az internetkapcsolat szinte minden tevékenységünk alapja, elengedhetetlen, hogy megbízható és gyors…

1 hónap ago

TP-Link Deco BE65: A hálózatok új szintje otthon és irodában

A mai világban, ahol az internetkapcsolat az irodai munka alapvető eleme, elengedhetetlen, hogy olyan hálózati…

1 hónap ago

TP-Link Deco X10: Az otthoni Mesh Wi-Fi új korszaka

Bizonyára te is átélted már, hogy egy hosszú nap után hazaérve csak egy kis kikapcsolódásra…

1 hónap ago

TP-LINK DECO X60: A TÁGAS OTTHONOK IDEÁLIS MESH MEGOLDÁSA

A mai modern otthonokban elengedhetetlen a megbízható és gyors internetkapcsolat, különösen, ha nagy alapterületű helyiségekről…

1 hónap ago