Sokan tartják értelmetlennek a környezettudatos életmódot, mondván: mit számít egyetlen ember? Márpedig számít, sőt, sok „egyetlen” környezettudatos ember már gazdasági erőt jelent. Olyan erőt, amely miatt az lesz a „menő” cég, amelyik zöld. Pár éve már vendéglátóhelyek is szerezhetnek fenntartható minősítést.
A Gasztrohős Alapítvány Fenntartható Vendéglátóhely minősítését az az étterem nyerheti el, amely megfelel az alábbi 7 alapkövetelménynek: folyamatosan törekszik környezetterhelésének csökkentésére, a felhasznált alapanyagok 30%-át Magyarországon termelik, legalább egyféle alapanyag bio minősítéssel rendelkezik, nem használ pálmaolajat, legalább két vegetáriánus főfogást kínál, legalább egy környezetbarát minősítésű tisztítószert használ, nem használ polisztirol csomagolóanyagot és csak kérésre ad szívószálat. További fontos szempont, hogy az ételekhez és italokhoz használt alapanyagok fenntartható gazdálkodásból származzanak, működése is környezetbarát legyen (pl. a hulladékkezelés, az energiafogyasztás) és hogy társadalmi felelősséget is vállaljon (például a helyi lakosság felé). Kávézók is pályázhatnak, hasonló feltételekkel. A Gasztrohős képzéseket és tanácsadást is tart az éttermek számára, valamint Gasztrorandikat szervez, melyek célja egy-egy régió vendéglátóhelyeinek és termelőinek, beszállítóinak összekapcsolása.
A környezettudatosságra törekvők ökolábnyomukat tehát nem csak háztartásuk zöldítésével csökkenthetik, hanem azáltal is, hogy fenntartható éttermekben étkeznek.
A kép forrása: Felelős Gasztrohős
Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…
Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…
Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…
Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…
A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…
Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…