Vendéglátóhelyek

Így válasszunk tudatosan éttermet

Sokan tartják értelmetlennek a környezettudatos életmódot, mondván: mit számít egyetlen ember? Márpedig számít, sőt, sok „egyetlen” környezettudatos ember már gazdasági erőt jelent. Olyan erőt, amely miatt az lesz a „menő” cég, amelyik zöld. Pár éve már vendéglátóhelyek is szerezhetnek fenntartható minősítést.

A Gasztrohős Alapítvány Fenntartható Vendéglátóhely minősítését az az étterem nyerheti el, amely megfelel az alábbi 7 alapkövetelménynek: folyamatosan törekszik környezetterhelésének csökkentésére, a felhasznált alapanyagok 30%-át Magyarországon termelik, legalább egyféle alapanyag bio minősítéssel rendelkezik, nem használ pálmaolajat, legalább két vegetáriánus főfogást kínál, legalább egy környezetbarát minősítésű tisztítószert használ, nem használ polisztirol csomagolóanyagot és csak kérésre ad szívószálat. További fontos szempont, hogy az ételekhez és italokhoz használt alapanyagok fenntartható gazdálkodásból származzanak, működése is környezetbarát legyen (pl. a hulladékkezelés, az energiafogyasztás) és hogy társadalmi felelősséget is vállaljon (például a helyi lakosság felé). Kávézók is pályázhatnak, hasonló feltételekkel. A Gasztrohős képzéseket és tanácsadást is tart az éttermek számára, valamint Gasztrorandikat szervez, melyek célja egy-egy régió vendéglátóhelyeinek és termelőinek, beszállítóinak összekapcsolása.

A környezettudatosságra törekvők ökolábnyomukat tehát nem csak háztartásuk zöldítésével csökkenthetik, hanem azáltal is, hogy fenntartható éttermekben étkeznek.

A kép forrása: Felelős Gasztrohős

Gyenes Zsuzsa

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

1 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

1 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

2 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

2 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

2 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

3 nap ago