Hírek

A bolognai spagetti rejtélyes története

Ugyan ki ne készített volna bolognai spagettit? A gyerekek és felnőttek egyaránt nagy kedvence, ráadásul ahány ház, annyi recept.

Az “olasz” ételek királya

Bár az olasz határokon kívül a legtöbben “olasz” ételként tekintenek a bolognai spagettire, egy Emilia-Romagna-i (a régió, ahol Bologna városa található, a világ legnagyobb agrár-élelmiszer központjának, az Eataly Worldnek otthont adó tartomány) ember fülének ez valószínűnek eretnekségnek hangzana és mérgesen legyintene a turisták együgyűségén. De miért is?

Először tisztázzuk, hogy a spagetti a hosszú tészták (pasta lunga) nemzetségébe tartozik, amely Magyarországon talán a legkedveltebb olasz tésztaféle. Először a 10. század környékén Szicíliában jelent meg. Mivel az éghajlat főleg a durumbúza termesztésének kedvezett, így az igazi spagetti tészta kizárólag durumbúzából készült és készül napjainkban is.

A spagettit számos mártással szokás tálalni, Magyarországon mégis a bolognai spagetti örvend mind közül a legnagyobb népszerűségnek. Az egyetlen probléma csupán az, hogy nincs is ilyen olasz étel. Dél-Itáliában a spagettik mellé ugyanis sokkal “testesebb”, masszívabb szószokat szokás tálalni, például a parmezános-szalonnás carbonarát. Míg a valóban létező ragú di carne alla Bolognese-t (azaz a húsos ragu bolognai módra) kizárólag búzából és tojásból készült tagliatellével (szélesmetélt) vagy lasagnéval tálalják.

De, akkor mégis miért hívjuk bolognai spagettinek?

A legenda szerint a II. világháború alatt az angol és amerikai katonák Emilia-Romagna tartomány elfoglalásakor kedvelték meg ezt az ételt, és hazatérve viszont akarták látni tányérjaikon. Az ottani szakácsok, valamilyen okból kifolyólag, azonban már nem lasagnéból vagy tagliattelléből készítették, hanem a spagetti tésztát választották ki az olasz étel reprodukálására.

A világ egyik legkedveltebb étele

A német családok egyik kedvenc étele a hamis bolognai spagetti, főleg fagyasztva vagy csomagolva vásárolják meg a boltban kapható kész mártásokat. 2014-ben a harmadik helyen állt a német munkahelyi menzákon leggyakrabban eladott ebédek közül (amíg a pizza csupán a 9. helyen végzett). Henry Dimbleby, az egyik angol gyorsétteremlánc alapítója szerint “a brit családok asztalaira kerülő ételek közül a bolognai ma a második legnépszerűbb Nagy-Britanniában.”

Éva Benke

Recent Posts

Több mint fűszer – hogyan segítheti a kurkuma az immunrendszer természetes védelmét?

A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…

2 hét ago

Így lesz stresszmentes a karácsonyod: ünnepi ételek, amiket már most lefagyaszthatsz

A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…

3 hét ago

A Merry Little Ex-mas – a Netflix új karácsonyi filmje annyira rossz, hogy az már jó

Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…

3 hét ago

Az egészség íze és az online gyógyszerrendelés előnyei

Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…

4 hét ago

A tenger sója a ginben – megérkezett a Monkey 47 Distiller’s Cut 2025

Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…

1 hónap ago

Mi a tökéletesen sült csirke titka? A Blaha Chicken Tenders most elárulja

Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…

1 hónap ago