Hírek

A bolognai spagetti rejtélyes története

Ugyan ki ne készített volna bolognai spagettit? A gyerekek és felnőttek egyaránt nagy kedvence, ráadásul ahány ház, annyi recept.

Az “olasz” ételek királya

Bár az olasz határokon kívül a legtöbben “olasz” ételként tekintenek a bolognai spagettire, egy Emilia-Romagna-i (a régió, ahol Bologna városa található, a világ legnagyobb agrár-élelmiszer központjának, az Eataly Worldnek otthont adó tartomány) ember fülének ez valószínűnek eretnekségnek hangzana és mérgesen legyintene a turisták együgyűségén. De miért is?

Először tisztázzuk, hogy a spagetti a hosszú tészták (pasta lunga) nemzetségébe tartozik, amely Magyarországon talán a legkedveltebb olasz tésztaféle. Először a 10. század környékén Szicíliában jelent meg. Mivel az éghajlat főleg a durumbúza termesztésének kedvezett, így az igazi spagetti tészta kizárólag durumbúzából készült és készül napjainkban is.

A spagettit számos mártással szokás tálalni, Magyarországon mégis a bolognai spagetti örvend mind közül a legnagyobb népszerűségnek. Az egyetlen probléma csupán az, hogy nincs is ilyen olasz étel. Dél-Itáliában a spagettik mellé ugyanis sokkal “testesebb”, masszívabb szószokat szokás tálalni, például a parmezános-szalonnás carbonarát. Míg a valóban létező ragú di carne alla Bolognese-t (azaz a húsos ragu bolognai módra) kizárólag búzából és tojásból készült tagliatellével (szélesmetélt) vagy lasagnéval tálalják.

De, akkor mégis miért hívjuk bolognai spagettinek?

A legenda szerint a II. világháború alatt az angol és amerikai katonák Emilia-Romagna tartomány elfoglalásakor kedvelték meg ezt az ételt, és hazatérve viszont akarták látni tányérjaikon. Az ottani szakácsok, valamilyen okból kifolyólag, azonban már nem lasagnéból vagy tagliattelléből készítették, hanem a spagetti tésztát választották ki az olasz étel reprodukálására.

A világ egyik legkedveltebb étele

A német családok egyik kedvenc étele a hamis bolognai spagetti, főleg fagyasztva vagy csomagolva vásárolják meg a boltban kapható kész mártásokat. 2014-ben a harmadik helyen állt a német munkahelyi menzákon leggyakrabban eladott ebédek közül (amíg a pizza csupán a 9. helyen végzett). Henry Dimbleby, az egyik angol gyorsétteremlánc alapítója szerint “a brit családok asztalaira kerülő ételek közül a bolognai ma a második legnépszerűbb Nagy-Britanniában.”

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

2 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

2 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

3 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

3 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

3 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

3 nap ago