Hírek

Egy régimódi levesbetét: a krumpligombóc

A krumpligombóc egy igazán klassz levesbetét, nem is értjük miért merült feledésbe, szerintünk épp itt az ideje ezen változtatni. 

A főtt krumpliból és lisztből gyúrt tészták elképesztően nagy változatossággal képesek megjelenni a konyhában, hogy csak néhányat említsünk: lehet például nudli, szilvás gombóc, derelye, de olasz gnocchi is.

Bár a felsorolt esetekben főszereplőként jelenik meg a krumpli, vannak olyan helyzetek, amikor bizony csak mellékszereplők egy-egy fogásban: a krumpligombóc például a levesbetét szerepét tölti be, de ebben a szituációba sem szabad lebecsülni, sőt!

[tds_note]Ha nem tudunk mit kezdeni a maradékkal, a megmaradt főtt krumpliból vagy krumplipüréből például készíthetünk krumpligombócot a levesbe. [/tds_note]Sokan ízesítik ezzel-azzal, zöldfűszerekkel, fokhagymával, de magában is tökéletes, csak úgy önmagában, egyszerűen.

Mivel manapság már egészen ritka, ha tészta helyett ezt készítjük, vendégeik egsézen biztosan értékelni fogják az egyediséget.

Forrás: Tesco

Hozzávalók

  • 40 dkg krumpli
  • 10 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • bors

A krumplit pucold meg, mosd meg, vágd karikákra vagy kockákra. Önts rá annyi vizet, amennyi ellepi, és dobj hozzá kevés sót. Főzd puhára körülbelül 15 perc alatt, majd szűrd le, és még melegen törd meg. Ezt követően várd meg, míg kihűl, majd add hozzá a tojást, és sózd, borsozd meg ízlés szerint. Tegyél hozzá annyi lisztet, amennyit felvesz. Ez függ a krumpli minőségétől és fajtájától.

Amikor a massza már összeáll, és nem ragad, nedves kézzel formázz belőle gombócokat. Egy fazékban forralj vizet, majd, amikor lobog, rakd bele a levesbetétet. Főzd meg körülbelül hét perc alatt. Érdemes egy gombócot kettévágni. Ha a belseje homogén, szűrd és csepegtesd le.

Kész is a különleges levesbetétünk, a krumpligombóc!

Recept forrása: Femina

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

2 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

2 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

3 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

3 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

3 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

3 nap ago