Hírek

A tényleg finom finomfőzelék igenis létezik

A paradicsomos káposzta mellett a finomfőzelék is egy igazi menzai mumus volt, amelyet gyerekként sosem ettünk meg. Pedig ha belegondolunk csupa finomság van benne, ezért most újból nekiugrottunk, a végeredmény pedig fantasztikus lett!

A finomfőzelék tele van zöldségekkel és sűrű szafttal, mindezeket hallva pedig egy igazán jó ételre asszosziálna az ember. A finomfőzelék neve azonban szinte szitokszóvá vált a menzai tapasztalatok alapján, pedig ha finom friss zöldségekből készítjük vajas mártásban, akkor igazán finom lesz a végerdemény.

Hogy milyen zöldség kerüljön bele, az csak rajtunk áll, a fapados verzió csak borsót és répát tartalmaz, mi azonban el sem tudjuk képzelni karalábé nélkül.

Hozzávalók

  • kb. 40 dkg zöldborsó (kifejtve)
  • kb. 40 dkg karalábé – kis kockákra aprítva
  • kb. 40 dkg sárgarépa – kis kockákra aprítva
  • 1 nagy csokor petrezselyem – aprítva
  • 1 kis vöröshagyma – finomra aprítva
  • 3 dkg vaj
  • 2 evőkanál olaj
  • kb. 5 dkg liszt
  • 3-3,5 dl tej
  • kevés őrölt bors
  • ízlés szerint cukor
  • ízlés szerint só

A megtisztított, megmosott zöldségeket annyi vízben tesszük fel főni, amennyi éppen ellepi. Sózzuk, roppanósra főzzük néhány perc alatt.

Közben a vaj-olaj keveréken a lisztet rövid ideig pirítjuk, megfonnyasztjuk benne a vöröshagymát, félrehúzzuk, felöntjük a hideg tejjel, jól elkeverjük, majd a forrásban lévő főzelékbe öntjük. Újraforrásig folyamatosan kevergetjük, közben sózzuk, kevés borssal és cukorral ízesítjük. Rövid ideig takarékon főzzük a rántással, a petrezselymet a legvégén adjuk a főzelékhez, de azzal már nem kell tovább főzni.

Borítókép forrása: Mindmegette

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

1 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago