Kezdőlap Hírek Abonett termék visszahívás!

Abonett termék visszahívás!

538
0
abonett
abonett
Hirdetés:
Vájling.hu Webáruház

A gyártó visszahívja az üzletekből az Abonett gluténmentes extrudált kenyér zöldségekkel százgrammos termékét, mert a megengedettnél magasabb aflatoxin-t tartalmazhat.Ha ezt vetted, akkor ne

visszahívás a 2023. 10. 24. minőségmegőrzési idejű, 5997148703625 EAN-kódú, KT01001 cikkszámú termékekre vonatkozik.

Aflatoxin kisokos:

•    Mi az aflatoxin, miben fordul elő?

Az aflatoxin egy penészgomba által termelt kémiai anyag, amely gabonafélékben, gyümölcsökben, olajos magvakban, fűszerekben, valamint állati eredetű termékekben (nyerstej, hőkezelt tej, tejalapú termékek) fordulhat elő.

•    Mit tegyek, ha elfogyasztottam ilyet terméket, lehet egészségkárosodásom?

Hazánkban, így cégünknél az ellenőrzés rendszeres és folyamatos, amelynek eredményei azt mutatják, hogy megbetegedéssel, mérgezéssel hazai körülmények között nem kell számolni. Az akut aflatoxin-mérgezés kockázata rendkívül alacsony. Az aflatoxinhoz köthető tünetek csak jelentősebb dózisban vagy hosszútávon, tartós fogyasztás esetén jelenthetnek veszélyt.

•    Hogyan kerülhet bele az élelmiszerbe?

Az alapanyagokban a növénytermesztés, betakarítás és raktározás folyamán jelenhet meg az aflatoxinnal.

•    Miért nem lehet kiszűrni minden egyes tételből?

Az aflatoxin eloszlása az alapanyagban nem egyenletes, emellett a teljes körű kiszűrését befolyásolja a használt gyorstesztek kimutatási határa, érzékenysége is. Cégünk ezért nemcsak alapanyag-átvételi, hanem tárolás, felhasználás alatti rendszeres laborvizsgálatokat végez mind saját belső laboratóriumában, mind pedig akkreditált külső laboratóriumokban. Valamint az alapanyagok mellett gyakori, külső laboratórium által végzett késztermékvizsgálatokat is végeztetünk.

•    Minden egyes csomag fertőzött az adott gyártási tételből?

Nem minden csomag fertőzött, mivel a mikotoxin-vizsgálatokat (a mikotoxinok körébe tartozik az aflatoxin) csak roncsolásos módszerrel lehet megállapítani. Egy tételen belül, legyen az alapanyag vagy késztermék, a mikotoxinok döntően egyenetlen eloszlásúak.

(forrás: Mikotoxin kézikönyv, Neogen Harmadik kiadás; Az aflatoxin szennyezettség csökkentésének lehetőségei az élelmiszerláncban, Nébih)

Hirdetes:
Vájling.hu Webáruház