Categories: HírekTudatos

Akkor a kávé most egészséges vagy sem?

Egy erős fekete, egy lágy cappucino, esetleg egy mézes mélange? A kávé kétségkívül az egyik leggyakrabban fogyasztott ital napjainkban. Nem véletlen hát, hogy vizsgálni kezdték egészségügyi hatásait. Nézzünk mi is pár érvet/ellenérvet!

A kávé is egészségtelen vagy csak a cukor?

Sajnos a kávéfogyasztásnak igen gyakran velejárója a cukor, amit nem is kell túlzottan részleteznünk, miért is kellene teljesen kiiktatni az életünkből. Érdemes azonban letisztáznunk magunkban (ha eddig esetleg nem tettük), hogy a kávét nem szükségszerű cukrozni, ha feltétlen ragaszkodunk valamilyen édesítéshez, akkor inkább mézzel, vagy természetes édesítőszerrel (pl.: datolyasziruppal) helyettesítsünk. Az instant kávékat éppen ezért a legjobb, ha elkerüljük, mivel gyakran már eleve hozzáadott cukrot tartalmaznak.

Kávébab

Miért fogyassz kávét?

Nagyon jól ismert a kávé élénkítő hatása, elsősorban a koffeinnek köszönhetően. Amikor egy hosszú napnak nézünk elébe, biztosan könnyebb lesz, ha egy feketével indítunk. Energizál, javítja a memóriát és a kognitív képességeket. A rendszeres kávéfogyasztást összefüggésbe hozták a Parkinson-és Alzheimer-kór megelőzésével is. Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, amelyek segítenek megkötni a káros szabadgyököket a szervezetben. Emellett a kettes típusú diabétesz ellen is javasolt rendszeres fogyasztása. Mindezek mellett a kávé jelentősen megnöveli a fizikai teljesítőképességet és serkenti az idegrendszer működését.

Miért ne fogyassz kávét?

Mint oly sok más dologgal kapcsolatban, itt is erős függőség alakulhat ki, bár ezt talán be sem kell mutatni a vérbeli kávéfogyasztóknak. Talán már magunkon is tapasztalhattuk azt az érzést, hogy csak az első reggeli fekete után indul be igazán a nap. Az arra érzékenyebbeknél kisebb vérnyomás emelkedést okozhat, sőt a túladagolás is előfordulhat, ilyenkor kellemetlen közérzetet és szorongást érezhetünk. Kedvencünk vízhajtó hatása is közismert, nem véletlen, hogy jobb kávézókban víz is jár egy csésze fekete mellé. Így ha kávézunk, sose feledkezzünk meg a megfelelő folyadékpótlásról (így még bőrünk idő előtti ráncosodásáért is teszünk valamit)!

Akkor mennyi az annyi?

Bár még mindig számos vita övezi a kávéfogyasztás egészségügyi hatásait, az elfogadott vélemény szerint napi 1-2 csésze az, ahol még nem érvényesülnek a kávé negatív hatásai, a pozitívak azonban már igen. A minőségről se feledkezzünk meg! Lehetőleg kávébabok formájában vásároljuk a kávét, és ne őrölten, hiszen ez utóbbi esetében szinte lehetetlen ellenőrizni a minőséget.

 

Éva Benke

Recent Posts

Hazai alapanyag, világhírű konyha a Michelin-csillagos Salt étteremben

A budapesti Salt nemcsak egy étterem, hanem egy olyan gasztrohely, ahol a természet, a hagyomány…

2 nap ago

Mi a különbség a különböző sók között?

A só sokkal több, mint egyszerű ízesítő – valójában az egyik legrégebbi és legfontosabb konyhai…

2 nap ago

Leves, szósz, püré? Egy ipari rúdmixer mindent visz!

A professzionális konyhatechnológia egyik legnélkülözhetetlenebb eszköze a rúdmixer, más néven botmixer vagy merülőmixer. Bár első…

2 nap ago

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

5 nap ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

5 nap ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

1 hét ago