Hírek

Nem érdemes megfeledkezni az aloe veráról!

Pár éve még az aloe vera volt az egyik legnagyobb sláger az egészségtudatos emberek között, mára talán picit csökkent népszerűsége. Mi azért még kitartunk mellette, és el is mondjuk, hogy miért! 

Az aloe sikersztorija nem most kezdődött, már a sumér agyagtáblák is említik a csodanövényt. Az előkelők balzsamozásáért felelős papok előszeretettel használták a mumifikálási eljárás során. A szépségéről messzi földről híres Kleopátra is ezzel a növénnyel ápolta bőrét. Nemcsak a szépségápolásban volt már akkor is ismeretes, a katonák a sebgyógyításra is használták.

Az aloe leveleit használják elsősorban, pontosabban a levelében található kocsonyás nedvet, tulajdonképpen ezzel azonosítják az aloe verát. Több helyen is olvasni olyanról, hogy csak 4-5 éves növények leveleit érdemes használni. mivel ekkor termelődnek benne a számunkra is értékes anyagok. Mások szerint azonban már 2-3 éves növényeknél is tapasztalható jótékony hatás.

A növénynek magas az enzimtartalma, ezért ritka és értékes enzimforrásnak számít. Az enzimek nagyon fontosak a tápanyag-felszívódási, és a méregtelenítési folyamatokban.

Emellett fertőzésgátló, gyulladáscsökkentő, elpusztítja a baktériumokat, vírusokat és a gombákat. A víznél sokkal jobban képes felszívódni, ezért a hatóanyagait a szervezet jobban tudja felhasználni. Magas vitamintartalma miatt pedig erősíti az immunrendszert.

Lignin nevű összetevőnek köszönhetően az aloé gél nagyon könnyen beszívódik a bőrbe, gyorsabban, mint a víz. Szterolok hatóanyaga pedig fontos gyulladásgátló.  Fájdalomcsillapító tulajdonságuk hasonló az aszpirinéhez.

Mindezeket látva szerintünk semmiképpen nem kellene a kukába dobni ezt a gyógynövényt. Érdemes azonban itt is odafigyelni a minőségre, kerüljük a cukros italokat, helyettük válasszuk inkább a natúr, 80%-nál magasabb aloe tartalmú készítményeket!

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

3 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

3 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

4 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

4 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

4 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

4 nap ago