A hatalmas tejszínhab dombocskák alatt úszkáló isteni finom gesztenyepüré. Nekünk sajnos – vagy nem sajnos – az egyik legnagyobb gyengénk. És nem mellesleg klasszikus őszi-téli desszert. Picit ugyan időigényes, de az igazi szelíd gesztenyéből készült pürének egyszerűen nincs párja!
A legtöbben talán magyar eredetűnek gondolnák a gesztenyepürét, ám szomorú szívvel bele kell törődnünk, hogy az étek szülőföldje Franciaország. A franciák az elegáns Mont Blanc, azaz fehér csúcs névvel illették, utalva ezzel a fenséges tejszínhabokra a tetején. A desszert egészen nagy múltra tekint vissza, már a 15. században is ismerték, sőt itthon is már több mint 100 éve közismert. Bár tény, ami tény, hogy igazán népszerű a II. világháborút követően vált hazánkban.
Ha igazán finom gesztenyepürére vágyunk, akkor az első és legeslegfontosabb dolog, hogy felejtsük el a boltokban előcsomagolt gesztenyepüré masszákat. Ha hisszük, ha nem ezekben sokszor több a burgonya, mint a gesztenye, a többi összetevőbe pedig jobb bele sem gondolni (higgyük el, hogy a legjobb összetevő bennük a burgonya). De, ha már időt szánunk rá, és elkészítjük, akkor biztosan nem fogjuk megbánni. Elmeséljük, hogyan érdemes nekifogni!
Rakjuk fel főni a gesztenyéket kétszer annyi vízben, mint amekkora a gesztenye. Ha kihűlt, kés segítségével távolítsuk el a héját, és a belső hártyát is. Háztartási robotgép késes darálójával őröljük nagyon apróra.
A kristálycukrot keverjük össze vízzel, melegítsük lassan addig, amíg szirupos állagot nem kapunk. Vegyük le a tűzről, majd öntsük hozzá a ledarált gesztenyét és keverjük jól össze. A vaníliarúdból szedjük ki a finom, illatos magokat és adjuk hozzá a masszához. Ha szeretnénk, akkor akár egy evőkanál rumot is adhatunk hozzá.
Ha kihűlt nyomjuk át krumplinyomón süteményes tányérokra, a gesztenyehegyeket pedig díszítsük fel tejszínhabbal, és a kellően guszta hatás kedvéért tegyünk a tetejükre egy-egy málnát. Ugye, hogy jól hangzik?
Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…
Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…
Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…
Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…
Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…
Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…