A madártej tipikusan az a desszert, amit nagyon gyorsan össze lehet dobni, ha egy kis desszertre vágynánk az ebéd vagy a vacsi után.
A madártej minden valószínűség szerint francia eredetű desszert, legalábbis így tartja a fáma. A desszert eredeti neve az ile flottante, azaz úszó szigetek szóból származik, ami igencsak találó elnevezés. A szó a 18. század közepétől sok európai nyelvben megjelent mint képzeletbeli, ételt jelölő kifejezés. 1834-től már a tejből és tojásból készített édes étel jelentésben is felbukkant. Emiatt feltételezhetjük, hogy a szó egy vándorkifejezés, amely egy nem létező ételre utalt (a madár teje). Mi azért nagyon is a magunkénak valljuk, hiszen lárifári a madár tej, akkor is magyar (legalább is az éttermek szívesen adják el magyar desszertként)!
Akárhogyan is legyen, a lényegen nem változat: szuperfinom és szupergyors desszert, amelyet már gyerekként is imádtunk. Nyugodtan cifrázhatjuk is, de szerintünk ez esetben nem kell túlgondolni, mi a hagyományos receptre esküszünk.
A tojásfehérjéket egy evőkanál cukorral kemény habbá verünk, majd egy kanál segítségével galuskákat szaggatunk ki belőle, amit tejben megfőzünk, majd leszűrünk.
A tejet a vaníliás cukorral felforraljuk. A tojássárgáját 6 evőkanál cukorral és egy kevés tejjel összekeverjük, majd a vaníliás tejhez öntjük, végül lassú tűzön egészen addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik.
Egy tálba öntjük a sodót, gusztán elhelyezzük rajta a galuskákat, majd lehűtjük. Ha szeretnénk csokireszeléket is hinthetünk rá.
Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…
Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…
Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…
Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…
Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…
Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…