Hírek

Eredeti aranygaluska recept

Ismét egy klasszikus jön, az aranygaluska, ha jól van elkészítve, akkor egy ellenállhatatlan finomság.

Mi még emlékszünk, hogy micsoda ünnepnap volt a menzán, ha nagy ritkán az aranygaluska került terítékre. Mi a hagyományos diós változatot preferáljuk, de ha kicsit másra vágynánk, akkor lecserélhetjük a diót kakaóra is.

Minden bizonnyal az egyik legszebb nevű desszertnek, és az egyik legfinomabb is gondoljuk. Azért az talán előre sejthető, hogy nem az egyik legegyszerűbben és leggyorsabban elkészíthető édesség, egészen pontosan 1,5-2 órát biztosan rá kell szánnunk. De az fix, hogy megéri!Ennél a

Hozzávalók

  • 40 dkg liszt
  • 2 tojássárgája
  • 10 dkg vaj
  • 3 dkg cukor
  • 1,5 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • csipetnyi só

A töltelékhez:

  • 10 dkg darált dió
  • 5 dkg cukor
  • reszelt citromhéj
  • olaj

A vaníliasodó

  • 2 db tojássárgája
  • 3 ek cukor
  • 1 csapott ek finomliszt
  • 5 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor

A tejet langyosra melegítjük, hozzáadunk egy csipet cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és meleg helyen felfuttatjuk. Egy tálba mindeközben lisztet szitálunk, hozzákeverjük a felfuttatott élesztőt, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját és egy csipetnyi sót. Összedolgozzuk, majd hozzátesszük a vaj felét, az a legjobb, ha egy kicsit felolvasztjuk előtte, így könnyebb lesz vele dolgozni. Ha szépen elválik a tészta a tál falától, akkor nyert ügyünk van.

Lefedjük egy konyharuhával, majd meleg helyen kelni hagyjuk. Amíg megkel, elkészítjük a tölteléket: a diót összedolgozzuk a cukorral és a reszelt citromhéjjal. A maradék vajat is felolvasztjuk. A megkelt tésztát kb. 2 ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd pogácsaszaggatókkal. A szaggatott darabkátEy f elhelyezzük három sorban egy kuglófformában, vagy ha az nincs, akkor egy kivajazott jénaiban. A sorok közé némi olaj segítségével felkenjük a tölteléket. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és kb. 30 alatt készre stjük.

Amíg mindez sül, elkészítjük a vaníliásodót, lehet boltit, is amin minden információ rajta van, de a házinak azért nincs

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

2 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

6 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

6 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

6 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

6 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

7 nap ago