Nudli fahéjjal és almával

A magyar konyha hagyományos ételei közé tartozik a nudli, amely mára mintha kezdeni elfeledetté válni. 

A nudli hasonló a dödölléhez és a barátfülehéz, lényegében a kisöccsük, hiszen ugyanúgy krumpliból készül, csak kisebb, egy ujjnyi átmérőjű, pár centis hengeralakra sodorják. Miután megfőzték a nudlit, pirított zsemlemorzsába hempergetik meg, majd leggyakrabban cukorral, mákkal, dióval szórják meg.

A nudli készítésének kevesen állnak neki otthon, pedig egyáltalán nem bonyolult. A krumpli egyébként is megfő magától, utána már csak a tészta megformázásával kell egy kicsit bíbelődni, majd megfőzni.

Hozzávalók

  • 80 dkg burgonya
  • 80 dkg alma (Jonagold)
  • 2 tojásfehérje
  • 2 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 15-20 dkg liszt
  • 12,5 dkg vaj
  • fahéjas cukor a szóráshoz

 

A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, kisebb darabokra vágjuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük.

A burgonyát leszűrjük, összetörjük, kissé kihűtjük. Közben az almát megmossuk, meghámozzuk, húsát lereszeljük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. Az almát, a burgonyát, a tojásokat, a tojásfehérjét, a cukrot és egy csipet sót összedolgozzuk, és annyi lisztet keverünk hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk.

A tésztából két tenyerünk között 2 cm átmérőjű, 5-6 cm hosszú rudakat sodrunk. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. Felforrósítjuk a vaj felét egy serpenyőben, és körös-körül aranyszínűre sütjük benne a nudlikat.

Tűzálló tálba tesszük őket, apróbb darabokban rászórjuk a maradék vajat, és a sütőben hirtelen átpirítjuk. Fahéjas cukorral megszórjuk, és hideg almakompóttal vagy tejszínhabbal kínáljuk.

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hűsítő Görögdinnyés Smoothie

Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…

3 hónap ago

Egyszerű nyári felfrissítő: Házi limonádé

Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…

3 hónap ago

Nyári frissítő: Nagyanyánk titkos hideg dinnyelevese

Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…

3 hónap ago

Korábban indult és tovább tart idén a magyar dinnye szezonja az ALDI-nál

Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…

3 hónap ago

Sajtos ropogós a partik sztárja

Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…

3 hónap ago

Különleges reggeli: Zöldséges Quiche

Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…

3 hónap ago