A magyar konyha hagyományos ételei közé tartozik a nudli, amely mára mintha kezdeni elfeledetté válni.
A nudli hasonló a dödölléhez és a barátfülehéz, lényegében a kisöccsük, hiszen ugyanúgy krumpliból készül, csak kisebb, egy ujjnyi átmérőjű, pár centis hengeralakra sodorják. Miután megfőzték a nudlit, pirított zsemlemorzsába hempergetik meg, majd leggyakrabban cukorral, mákkal, dióval szórják meg.
A nudli készítésének kevesen állnak neki otthon, pedig egyáltalán nem bonyolult. A krumpli egyébként is megfő magától, utána már csak a tészta megformázásával kell egy kicsit bíbelődni, majd megfőzni.
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, kisebb darabokra vágjuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük.
A burgonyát leszűrjük, összetörjük, kissé kihűtjük. Közben az almát megmossuk, meghámozzuk, húsát lereszeljük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. Az almát, a burgonyát, a tojásokat, a tojásfehérjét, a cukrot és egy csipet sót összedolgozzuk, és annyi lisztet keverünk hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk.
A tésztából két tenyerünk között 2 cm átmérőjű, 5-6 cm hosszú rudakat sodrunk. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. Felforrósítjuk a vaj felét egy serpenyőben, és körös-körül aranyszínűre sütjük benne a nudlikat.
Tűzálló tálba tesszük őket, apróbb darabokban rászórjuk a maradék vajat, és a sütőben hirtelen átpirítjuk. Fahéjas cukorral megszórjuk, és hideg almakompóttal vagy tejszínhabbal kínáljuk.
Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…
Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…
Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…
Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…
A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…
Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…