Hírek

Fekete rizs, hogy micsoda?

A rizsről nincs olyan ember, aki ne hallott volna, na de vajon mi a helyzet a fekete rizzsel? Ha különleges és meghökkentő ételre vágysz, akkor ne is keresgélj tovább! 

Bár itthon valóban ritkaságnak számít, oly annyira, hogy kevés bolt vagy webshop forgalmazza csupán. Megfőzve színe inkább a padlizsán lilára emlékeztet, szóval kiválóan alkalmas arra, hogy feldobja a tányérunkat. Kínában régebben tiltott rizsnek is nevezték, ugyanis csak a kiváltságos nemesi réteg fogyaszthatta. Annak pedig, aki megszabta a szabályt, komoly büntetéssel kellett számolnia.

Miért érdemes kipróbálni?

A fekete rizs gluténmentes, szóval nyugodtan fogyaszthatják az arra érzékenyek is. Gazdag növényi rostban, így kiváló hatással van az emésztésre. Gazdag antocianinban, ami egy vízben oldódó antioxidáns vegyület. Nem mellesleg ez a felelős a rizs szokatlan, lilás-fekete színéért is, sőt az áfonya színanyagát is ez szolgáltatja. Számos kutatás igazolja ezen vegyület pozitív hatását az oxidatív stressz ellen.

Emellett kevesebb cukor található benne, sok rost és E-vitamin. A cukorbetegség megelőzésében is segít.

Kókusztejes fekete tejberizs

• 1 bögre (2,5 dl-es) fekete rizs
• 3 bögre kókusztej
• 1-2 csipet só
• 2 evőkanál kókuszreszelék
• 2 rúd vanília magja
• 2-3 evőkanál citromlé

A fekete rizst hideg, folyó vízben mossuk meg. Tegyük egy lábasba, öntsük rá a kókusztejet, a sót, a vanília rudakat és ízlés szerint édesítsük, például kókuszvirágcukorral. Folyamatos kevergetés mellett főzzük meg a rizst. Ez körülbelül 40 percet vesz majd igénybe, ha szükséges pótoljuk a kókusztejet.

A kókuszreszeléket daráljuk le, de durván darabolva is hozzáadhatjuk. Ha megpuhult a rizs, akkor húzzuk le a tűzről, és adjuk hozzá a citrom levét. Kész is az egészséges és trendi desszertünk! Jó étvágyat kívánunk hozzá!

 

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

2 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

6 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

6 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

6 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

6 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

7 nap ago