A túrós pogácsák királynője a juhtúrós pogácsa, amely igazán karakteres a túrónak köszönhetően.
A pogácsával csupán egyetlen gond van, mégpedig az, hogy hiába sütünk belőle rengeteget, mégis rövid időn belül elfogynak. Nincs is ezen mit csodálkozni, ugyanis a pogácsa általában nagyon kapós vendégváró, amelyet pikk pakk elkapkodnak.
Ha azonban mégis maradna másnapra, akkor sem kell aggódni, ugyanis a jó pogácsa nem szárad ki, szóval nyugodtan készítsünk belőle nagyobb adagot.
Szerintünk úgy az igazán finom, ha szerelt sajttal megszórjuk a tetejét, de ez akár el is hagyható.
A tejet meglangyosítjuk egy csipet cukorral, majd az élesztőt belemorzsolva félretesszük.
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, belekeverjük a juhtúrót. A tejfölt elkeverjük a sóval, a tojással.
Ha az élesztő “beindult”, akkor a lisztes keverék közepébe egy kis fészket készítünk, és beleöntjük az összekevert tejfölt, és az élesztős tejet. Alaposan összedolgozzuk, lágy, de jól gyúrható tésztát kapunk, amit az eredeti recept szerint egy éjszakára hűtőbe helyezünk. (Legalább 2 órás pihentetést igényel, én “csak” ennyit tudtam várni, és így is tökéletes lett a végeredmény
Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, berácsozzuk a tetejét, majd apró pogácsákat szaggatunk belőle.
30 percig pihentetjük, majd lekenjük őket tojással. (A fentieken egy csipet füstölt sajt is van, de anélkül is kiváló.)
Előmelegített sütőben, szép pirosra sütjük.
Kész is a finom juhtúrós pogácsa. Jó étvágyat!
Borítókép forrása: Femina
Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…
Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…
Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…
Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…
A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…
Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…