Hírek

Fogadjunk, hogy nem tudod, hogyan készül a ghí vaj

A ghí vaj alapvetően Indiából származik, vízi bivaly vagy tehén tejéből készül, ám lényegesen nagyobb tisztaságú vajféle, mint rokonai. Mutatjuk miért!

A tejből készült köpült vajból felforralása után a nedvesség nagy része elpárolog, a tejcukor és tejfehérje kiválik belőle, a benne lévő fehérje egy fehér réteget képezve lesüllyed, majd a megolvadt vaj tetején egy habréteg jelenik meg. A habot és a lesüllyedt fehérjeréteget leszedve, a középső zsiradékrétegből lesz a ghí vaj. Az india klímát figyelembe véve született meg ez a vajfajta, ugyanis szavatossága, szemben hagyományos társaiéval, gyakorlatilag korlátlan.

Szülőhazájában a ghí vajat hagyományosan főzőolajként, ételek alkotóelemeként, valamint az ájurvédában (indiai hagyományos gyógyászat) is használják.

Jobb, mint a sima vaj?

Nos, erre nehéz lenne válaszolnunk. A ghí vajnak a mogyoróra emlékeztető íze van, amely talán nem minden étel elkészítéséhez passzol a legjobban. Ugyanakkor sütésre kifejezetten alkalmas, mivel magasabb füstpontja (olajok, vajak, zsírok égetésekor azt a pontot jelenti, amikor elkezd füstölni), miatt nyugodtan hevíthetjük, nem oldódik ki belőle toxikus anyag, mint alacsonyabb füstpontú vajrokonaiból.

Érzékenységben szenvedők fogyaszthatják?

Mivel készítése során a legtöbb tejfehérje és tejcukor kiválik belőle, így a kevésbé laktóz és tejcukor érzékenyek kipróbálhatják, erős intoleranciával küzdő személyeknek azonban ez sem ajánlott.

Egészséges?

Összességében igen, fogyasztása azonban mértékkel ajánlott. Található benne linolsav és A, D és E-vitamin is. Egy evőkanál kb. 120 kalóriát tartalmaz. Egy 2010-es tanulmány szerint azonban a ghí vajban található zsírsavak megnövelhetik a szív és koszorúér megbetegedések kockázatát. Bár számos (fentebb is említett) tápanyag található benne, és a (egészséges) zsírok bevitele elengedhetetlen az emberi szervezet számára, igyekezzünk ezeket elsősorban egyszeresen telítetlen zsírsavakból pótolni!

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

2 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

2 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

3 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

3 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

3 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

3 nap ago