Hírek

Görögdinnye, az ivóvíz forrása – nem csak Afrikában

Mire visszatér a kánikula, a dinnyeszezon is kiteljesedik. A nagy melegben nincs kellemesebb szomjoltó, mint ez a hűs, édes tökféle, a görögdinnye, amelynek 90%-a víz.

A dinnyét már a honfoglaló magyarok is ismerték, de változatos fajtáit a török hódítók hozták hazánkba a 16. században – fellendítve ezzel a magyar dinnyetermelést. Ma Heves, Békés és Baranya megyében termesztik a legtöbb dinnyét. A kezdetek a 19. századi Békésbe vezetnek, ahol a családok idővel kinőtték a rendelkezésre álló dinnyeföldeket, s ezért vándorolni kezdtek. Tél végén útra keltek, s ahol meg tudtak egyezni a földbirtokossal, felesbe termelték a dinnyét. Akkoriban ez egy jól jövedelmező munka volt.

Manapság a kényelmesebbek a hipermarketben veszik a dinnyét, mások közvetlenül a termelőtől – s mivel nincs már vándorlás, ki lehet tartani egy-egy dinnyeföld mellett. A gyerekek már nem ismerik a dinnyelékelést, pedig nem olyan rég még ez volt a szakértő módja a dinnyevásárlásnak.  Ennek nem csak a hipermarket az oka: Ma már másfajta, egyenletesebb minőségű dinnyék az elterjedtek, így a lékelés elvesztette jelentőségét. Szakértelem azért ma sem árt: a szár csonkja legyen zöld, s ha tenyerünk felső felével megkocogtatjuk, adjon mély, üresen kongó hangot: így találunk rá a friss, érett (de még nem túlérett), édes – vagyis az ideális – görögdinnyére.

Gyenes Zsuzsa

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

2 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

6 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

6 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

6 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

6 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

7 nap ago