Mire visszatér a kánikula, a dinnyeszezon is kiteljesedik. A nagy melegben nincs kellemesebb szomjoltó, mint ez a hűs, édes tökféle, a görögdinnye, amelynek 90%-a víz.
A dinnyét már a honfoglaló magyarok is ismerték, de változatos fajtáit a török hódítók hozták hazánkba a 16. században – fellendítve ezzel a magyar dinnyetermelést. Ma Heves, Békés és Baranya megyében termesztik a legtöbb dinnyét. A kezdetek a 19. századi Békésbe vezetnek, ahol a családok idővel kinőtték a rendelkezésre álló dinnyeföldeket, s ezért vándorolni kezdtek. Tél végén útra keltek, s ahol meg tudtak egyezni a földbirtokossal, felesbe termelték a dinnyét. Akkoriban ez egy jól jövedelmező munka volt.
Manapság a kényelmesebbek a hipermarketben veszik a dinnyét, mások közvetlenül a termelőtől – s mivel nincs már vándorlás, ki lehet tartani egy-egy dinnyeföld mellett. A gyerekek már nem ismerik a dinnyelékelést, pedig nem olyan rég még ez volt a szakértő módja a dinnyevásárlásnak. Ennek nem csak a hipermarket az oka: Ma már másfajta, egyenletesebb minőségű dinnyék az elterjedtek, így a lékelés elvesztette jelentőségét. Szakértelem azért ma sem árt: a szár csonkja legyen zöld, s ha tenyerünk felső felével megkocogtatjuk, adjon mély, üresen kongó hangot: így találunk rá a friss, érett (de még nem túlérett), édes – vagyis az ideális – görögdinnyére.
Képzeld el a ropogósra sült szalonnát, az édesre karamellizált hagymát, barnacukrot, balzsamecetet és egy kis…
Egy kisfaluból indult, most pedig saját menüt kapott a Mekiben.Dzsúdló – polgári nevén Juhász Marci…
Ki mondta, hogy az egészséges étkezés egyet jelent az ízek feláldozásával? A konyhában rengeteg apró…
Ha Ön Kymco ZX 50 robogót használ, előfordulhat, hogy felmerül a kérdés: hogyan kell rendben…
Van az az érzés, amikor egy nyaralás után úgy érsz haza, hogy „na, most aztán…
Vajon pontosan mennyi alkohol van egy pohár borban, és ez mit jelent a szervezetünkre nézve,…