Categories: HírekReceptek

Ha olasz ízvilágra vágysz: sajtos-paradicsomos gnocchi

Ha kevés az időd, és gyorsan kellene egy vacsi, akkor a sajtos-paradicsomos gnocchi receptje jól jöhet. Igazi mediterrán ízvilág néhány perc alatt. 

Ha rajongsz az olasz konyhaárt (ahogy például mi is), akkor biztosan ismerősen cseng számodra a gnocchi elnevezés. A gnocchi nem más, mint egy krumpli alapú tésztaféle, amelyet a magyar konyha nudli néven ismeri.

Jó gnocchit készíteni nem nehéz, de van egy-két trükk, amit érdemes betartani. Van ugyanis az a gnocchie, ami borzasztóan nehéz, rágós, és két falat után úgy érezzük, hogy elég belőle. Aztán van az a fajta, amiből meg semennyi nem elég, olyan finom és könnyű, hogy szinte elolvad az ember szájában. Ha te is az utóbbira szavazol, akkor mutatunk egy receptet, ahol a gnocci olyan könnyű lett, mint egy pillecukor!!

Hozzávalók

  GNOCCHIHOZ:

  • 2 db burgonya
  • 1 db tojás
  • 320 g liszt

    PARADICSOMSZÓSZHOZ:

    • 1.5 evőkanál olívaolaj
    • 250 g paradicsompüré
    • 60 ml víz
    • 0.5 teáskanál oregánó
    • 0.5 teáskanál bazsalikom
    • 0.25 teáskanál
    • 1 fokhagyma
  • TETEJÉRE PEDIG :
  • 250 g mozzarella sajt
  • 60 g parmezán sajt

Egy fazék sós, forralt vízbe beledobjuk az előre meghámozott burgonyákat. 15 percig főzzük, lényegében addig, amíg kicsit megpuhulnak a krumplik. Szűrjük le, hagyjuk megszáradni és kihűlni őket, majd egy villával törjük szét őket. Az összetört burgonyákhoz adjuk hozzá a tojást és a lisztet, majd gyúrjuk egybe a hozzávalókat labda formájú tésztává. Alakítsunk a tésztából hosszabb alakzatokat, kígyó formájúakat, majd, miután ez kész, vágjuk ketté az összes tésztanyúlványt egy lisztezett vágódeszkán. El is készültek a várva várt gnocchik. Dobáljuk a gnocchikat forralt vízbe. A nokedlihez hasonlóan, ha a víz felszínére feljön a sok kis krumplis labdácska, akkor húzzuk a tűzről az ételt, és szűrjük le egy külön edénybe.

A sütőt melegítsük elő körülbelül 220 fokra, és egy 20×15 centiméteres tepsit olajozzunk ki. Egy edénybe rakjuk bele a paradicsomszósz összetevőit, majd közepes lángon főzd is meg. A tepsibe helyezzük el a gnocchikat, öntsük rá a paradicsomszószt, a tetejét pedig hintsük meg a mozzarella és a parmezán sajtokkal. A sütőben addig süssük, amíg a tetején a sajt nem lesz aranybarna, ez körülbelül 5-10 percet vesz igénybe.

Ez a paradicsomos gnocchi recept nem fog csalódást okozni!

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

1 nap ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

1 nap ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

5 nap ago

Nyomj egy gombot – és máris a nyár közepén vagy!

Emlékszel a kilencvenes évekre? VHS a tékából, pasztellszínű görkorcsolya, Spice Girls kazetta a walkmanben, és…

6 nap ago

A titok a szószban rejlik – így készül az igazi Kansas City BBQ szósz otthon

Van egy illat, ami bármilyen időjárásban nyarat varázsol a levegőbe: a lassan karamellizálódó BBQ szószé.…

2 hét ago

Mire figyelj, ha éjszaka vagy hajnalban indul a géped?

A hajnali és késő esti repülőjáratok nem ritkák – sőt, sokan tudatosan választanak ezek közül,…

2 hét ago