Ismételten egy örök klasszikus kerül terítékre. Nincs olyan ember, aki ne ismerné a mákos nudlit, mégis nagyon kevesen állnak neki otthon elkészíteni. Itt az ideje lebontani a tévhiteket, ugyanis a mákos nudli elkészítése egyáltalán nem bonyolult, sőt!
A mákos nudli eredetét balladai homály fedi, bár ez mit sem von le értékéből. Nem kell nagy konyhatündérnek lenni, hogy elkészítsük, ám néhány dologra figyeljünk oda!
Azért, hogy a nudlik igazán csúszósak maradjanak, a megfőtt puha nudlikat érdemes vajba vagy olajba megforgatni. Ha édeset készítünk, akkor válasszuk inkább a vajat, ha sósat csinálunk, akkor pedig az olajat.
Egy kiadós gulyásleves után például remekül illik egy palacsinta vagy egy mákos nudli. Azt már megmutattuk, hány féleképppen készülhet a palacsinta, így most a nudli volt a soros.
A burgonyát megpucoljuk és sós vízben puhára főzzük.
Leszűrjük, összetörjük krumplinyomóval, hagyjuk kicsit hűlni.
Amikor kézmeleg, beletesszük a margarint , jól átgyúrjuk vele, hogy elolvadjon benne, majd a lisztel, pici sóval és a tojással közepes kemény tésztát gyúrunk.
Lisztezett deszkán 1 cm vékonyra kinyújtjuk és 1 cm csíkokra felvágjuk, majd 2 cm kis darabokra vágjuk és lisztezett kézzel egyenként megsodorjuk.
Forrásban lévő sós vízben kifőzzük.
Amikor feljön a nudli a víz tetejére, még 1 percig főzzük és kiszedjük egy nagy jénaiba. (Ezt az adagot kb. 3 részben lehet kifőzni.)
Megszórjuk jó sok cukrozott mákkal. Melegen és hidegen is tálalható.
Ízlés szerint reszelt citromhéjjal is megszórhatjuk, nagyon kellemes ízvilágot kölcsönöz neki.
Jó étvágyat kívánunk hozzá.
Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…
Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…
Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…
Emlékszel a kilencvenes évekre? VHS a tékából, pasztellszínű görkorcsolya, Spice Girls kazetta a walkmanben, és…
Van egy illat, ami bármilyen időjárásban nyarat varázsol a levegőbe: a lassan karamellizálódó BBQ szószé.…
A hajnali és késő esti repülőjáratok nem ritkák – sőt, sokan tudatosan választanak ezek közül,…