Hírek

Hagyományos paprikás krumpli

A paprikás krumpli az az étel, amelyet senkinek sem kell bemutatnunk. Olcsó, egy seregnyi embert jól lehet vele rakatni, és gyorsan kész van. Kell ennél több?

Ahány ház, annyi szokás: valaki kolbásszal, valaki virslivel, van aki mindkettővel megspékeli, de a savanyúságok terén is megy a vita. Míg egyesek a savanyú uborkára esküsznek, addig mások joghurtos uborkasalátával vagy éppen sóskával fogyasztják.

Bár alapvetően megoszlanak a vélemények, és szigorú receptje sincs igazán, három dolog adja a paprikás krumpli lelkét: a füstölt kolbász, a fűszerpaprika és a zsír. Ez így elsőre furán hangozhat, hiszen a fő összetevője mégiscsak a krumpli, ezzel kapcsolatban azonban csak arra figyeljünk, hogy mindig friss burgonyát vásároljunk.

A zsírral kapcsolatban szerintünk a házi disznózsír a legjobb választás, de a paprikát is érdemes háztól venni, ahol még tudják mi az igazi kézzel készült élelmiszer. És akkor még nem beszéltünk a kolbászról, itt is ég és föld a különbség a házi és a bolti verzió között.

Bár egyesek lecsókolbásszal vagy virslivel készítik a paprikás krumplit,  igazán finom szerintünk füstölt kolbásszal lesz, ez adja meg neki a kellő ízvilágot. Egyesek még füstölt szalonnával is megspékelik, mi azonban ezt most kihagytuk a receptünkből!

Hozzávalók

  • 2 kg burgonya
  • 1 db vöröshagyma
  • 15 dkg szárazkolbász
  • 4 ek étolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 tk pirospaprika
  • bors
  • friss petrezselyem

A krumplit megtisztítjuk, majd felkockázzuk (érdemes nagyobb darabokra, hogy később ne főjön szét) és a hagymát is apróra vágjuk. A kolbászt felkarikázzuk.

Felforrósítjuk az olajat, beletesszük a hagymát, üvegesre pároljuk, majd a tűzről lehúzva hozzákeverjük az őrölt pirospaprikát. Hozzáadjuk a krumplit, a kolbászkarikákat és a zúzott fokhagymát is, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Felöntjük egy kevés vízzel, de ne lepje el teljesen.

Közepes lángon, fedő alatt főzzük, amíg a burgonya teljesen megpuhul. Friss petrezselyemmel megszórva tálalhatjuk.

Ha szeretjük a csípőset koronázzuk meg a paprikás krumplit néhány karika csípős paprikával!

Kép forrása: SINOSZ

Éva Benke

Recent Posts

Már nem elég a pörkölt éjfélkor: Így lett a gasztronómia a modern esküvők új főszereplője

A násznép fele gluténmentes, a másik fele a street foodra esküszik, a nagymama viszont hiányolja…

5 nap ago

Tetőtér-beépítés tervezése: Készítsd elő a terveket és engedélyeket a tavaszi startra!

Ahogy a hideg beáll, a legtöbb építkezés lelassul vagy le is áll. Sokan úgy gondolják,…

5 nap ago

Biztonságos, páramentes tárolás a kerti fémházban

A fém kerti házak a praktikum és a tartósság szinonimái. Robusztus kialakításuknak köszönhetően hatékony védelmet…

1 hét ago

Fúrás, csiszolás, darabolás: Por- és forgácsmentes barkácsműhely télen

A téli időszak ideális a beltéri barkácsprojektekhez, felújításokhoz és a régóta halogatott műhelymunkákhoz. Azonban a…

1 hét ago

Több mint fűszer – hogyan segítheti a kurkuma az immunrendszer természetes védelmét?

A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…

3 hét ago

Így lesz stresszmentes a karácsonyod: ünnepi ételek, amiket már most lefagyaszthatsz

A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…

4 hét ago