Egy tipikus menzakaja: hagyományos rizskoch citromhéjjal

A rizskoch igazi őszi/téli finomság, amelyről a többségnek a suli konyhája jut az eszébe, pedig valójában sokkal több, mint egy sima menzakaja. 

Bár a tejberizs is finom, a rizskoch egy fokkal bonyolultabb fogás, ám még így sem igazán igényel komolyabb energiabefektetést. A suli menzáját idéző desszert otthon is könnyen kivitelezhető, és egy kis lekvárral igazán finom fogássá varázsolható.

A belül krémes, kívül pedig itt-ott megpirult rizskoch desszertként, de egy tartalmas leves után, önálló fogásként is megállja a helyét. Mutatjuk, hogyan készítheted el!

Forrás: Pinterest

Hozzávalók

  • 25 dkg rizs
  • 1 l tej
  • 3 evőkanál cukor
  • 5 dkg vaj
  • 4 db tojás
  • 2.5 dl víz
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag
  • 1 teáskanál citromlé
  • 1 teáskanál citromhéj

 

A rizst alaposan megmossuk, majd annyi vízben, hogy éppen ellepje feltesszük főni. Adunk hozzá sót, vaníliás cukrot, majd amikor magába szívja a vizet, részletekben hozzáöntjük a tejet. Körülbelül 20 perc alatt puhára főzzük, közben többször megkevergetjük, nehogy leégjen. Ha kész lehúzzuk a a tűzről, és megvárjuk, amíg langyosra kihűl.

Ha mindez megtörtént hozzádolgozzuk a cukrot, a vajat, a tojássárgákat, a citrom levét és héját, majd óvatosan hozzáforgatjuk a fehérjéből vert kemény habot. A masszát kiöntjük egy kivajazott, zsemlemorzsával megszórt jénai tálba, és előmelegített sütőben, 170 fokon megsütjük 30-35 perc alatt.

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Hazai alapanyag, világhírű konyha a Michelin-csillagos Salt étteremben

A budapesti Salt nemcsak egy étterem, hanem egy olyan gasztrohely, ahol a természet, a hagyomány…

2 nap ago

Mi a különbség a különböző sók között?

A só sokkal több, mint egyszerű ízesítő – valójában az egyik legrégebbi és legfontosabb konyhai…

2 nap ago

Leves, szósz, püré? Egy ipari rúdmixer mindent visz!

A professzionális konyhatechnológia egyik legnélkülözhetetlenebb eszköze a rúdmixer, más néven botmixer vagy merülőmixer. Bár első…

2 nap ago

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

5 nap ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

5 nap ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

1 hét ago