Magyar ember magyar halat leginkább karácsonykor eszik – halfogyasztásban Európa sereghajtói vagyunk. Pedig a régi magyar étrendben több hal szerepelt, mint hús. Környezetünk és egészségünk is jól járna, ha több halat fogyasztanánk – minőségi forrásból.
Az édesvízi halak húsa (is) könnyen emészthető, A-, B- és D-vitaminban gazdag, vas- és jódtartalma is jelentős. A vizek szennyezettsége miatt azonban (például a földekről a folyóvizekbe, tavakba szivárgó műtrágyából) káros anyagokat is tartalmazhat, és sokszor iszapízű. Ezt lehet kiküszöbölni a halgazdasági beszerzéssel – és még a halgazdaságok és halfajták között is válogathatunk.
A Bács-Kiskun megyei Akasztó korábbi szikes legelői helyén most halastavakat: az Akasztói Halgazdaságot találjuk. (Pontosabban halgazdaságot, horgászparkot, strandot, játszóteret, kempinget, panziót és halcsárdát. Meg a halak táplálásához alapanyagot biztosító gabonaföldeket.) A családi gazdaság „saját” hallal is büszkélkedhet, az akasztói szikiponty immár hazai földrajzi oltalom alatt áll. Természetközeli nevelésének köszönhetően különösen egészséges halféléről van szó, melyet a Magyar Gasztronómiai Egyesület „Aranyszalag Minőség” védjeggyel is elismert, s melyet egy kisebb kirándulás keretében magunk is beszerezhetünk – és meg is kóstolhatunk.
Fotó forrása: Akasztói Horgászpark és Halascsárda
A magyar konyha gazdag ízvilága és hagyományos receptjei világszerte népszerűek, és sokak számára különleges élményt…
Konyhánk berendezésekor nem csak a minőségi anyagokra, a színek harmóniájára kell odafigyelnünk. Ezeken felül ugyanis…
A modern világban, ahol az internetkapcsolat szinte minden tevékenységünk alapja, elengedhetetlen, hogy megbízható és gyors…
A mai világban, ahol az internetkapcsolat az irodai munka alapvető eleme, elengedhetetlen, hogy olyan hálózati…
Bizonyára te is átélted már, hogy egy hosszú nap után hazaérve csak egy kis kikapcsolódásra…
A mai modern otthonokban elengedhetetlen a megbízható és gyors internetkapcsolat, különösen, ha nagy alapterületű helyiségekről…