Gombóta, a jó öreg reszelt tészta

A gombóta igazi régimódi étel, a fiatalabb korosztály talán az sem tudja mi is pontosan, pedig az elkészítése nagyon egyszerű: a sós vízben főtt reszelt tésztát addig kellett kavargatni, amíg a leve teljesen el nem főtt. 

A gombóta egy ízig-vérig paraszti étel, amelynek alapváltozatában a sós vízben kifőtt reszelt tésztát egészen addig kevergettek, ameddig el nem főtte a levét. A reszelt tésztát tányérba szedték, arra pedig többnyire szalonnapörcöt szórtak. Elég puritán étel, ám meglepően finom.

Az étel pontos eredetét illetően nem egyeznek a források, ám az bizonyos, hogy Békés és Bihar megyében nagy divatja volt a laktató és olcsó fogásnak, amellyel sokszor tömték meg az éhes, munkás gyomrot.

A gombóta gluténmentes változatban rizsliszttel is készíthető Forrás Cookpad

Hozzávalók

  • 1 db tojás (egész)
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál finomliszt (annyi, amivel kemény tésztává gyúrhatjuk)
  • 40 dkg burgonya
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint

A tojást csipet sóval kikeverjük, majd a liszt segítségével nagyon kemény tésztát készítünk. Egy reszelő legnagyobb lyukán lereszeljük egy tiszta konyharuhára, majd hagyjuk kicsit szikkadni.

A krumplit megpucoljuk, és összekockázzuk (én kb.2 * 2 cm-es kockákra), majd sós vízben feltesszük főni.

Amíg fő a krumpli, felkockázzuk a szalonnát is, és jó ropogósra kisütjük. Ha kész, kiszedjük a zsírjából, és hűlni hagyjuk.

Amikor a krumpli már majdnem teljesen puha, beleszórjuk a reszelt tésztát, és készre főzzük (friss tésztánál ez kb.5 perc).

Amikor mér minden kész, 4-5 tekerésnyi borssal megbolondítjuk a végeredményt

Végül nincs más hátra, mint hogy tányérba szedjük, a tetejét megszórjuk sült szalonnakockákkal, kicsit meglocsoljuk zsírral, végül pedig zellerzölddel díszítsük a tetejét.

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hűsítő Görögdinnyés Smoothie

Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…

3 hónap ago

Egyszerű nyári felfrissítő: Házi limonádé

Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…

3 hónap ago

Nyári frissítő: Nagyanyánk titkos hideg dinnyelevese

Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…

3 hónap ago

Korábban indult és tovább tart idén a magyar dinnye szezonja az ALDI-nál

Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…

3 hónap ago

Sajtos ropogós a partik sztárja

Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…

3 hónap ago

Különleges reggeli: Zöldséges Quiche

Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…

3 hónap ago