Categories: HírekReceptek

Így készül a tökéletes máglyarakás

A máglyarakás első ránézésre bonyolultnak tűnhet, talán ez az oka, hogy viszonylag kevés háziasszony recepttárában lelhető fel. Mi ezen szeretnénk változtatni, és egyben megmutatni, milyen könnyen összedobható az egyik legtartalmasabb magyar édesség!

Ha még ti sem mertetek soha nekiállni (bevalljuk, mi is egész sokáig halogattuk), akkor itt a legjobb alkalom elkészíteni a máglyarakást. Egy tartalmas leves után pláne ideális, de önmagában is elég laktató.

A máglyarakás alapja lényegében valamilyen szikkadt kifli, amelyet tejjel, almával és tojáshabbal készre sütünk. Az interneten számos olyan recept fellelhető, ahol külön barack/szilvalekvár is kerül a süteménybe, ez szerintünk is szuper ötlet, hiszen ezzel csak még komplexebb lesz a desszert ízvilága. Mi is egyébként így készítettük el.

Kifli helyett nyugodtan használhatunk szikkadt kalácsot is, de az almát is helyettesíthetjük például körtével.  Kísérletezzünk a máglyarakás receptjével, például a tejet is dúsíthatjuk vajjal, tejszínnel vagy csokoládéval.

Langyosan tálalva a legfinomabb!

Hozzávalók

  • 8 db kifli
  • 4 közepes db alma (meghámozva)
  • 6 dl tej
  • 4 db tojás
  • 15 dkg cukor
  • 4 ek szilvalekvár (plusz kettő a fehérjébe)
  • 1 ek fahéj
  • 5 dkg vaj
  • 1 db vanília (kikapart magja)

Felkarikázzuk a kifliket, és meglocsoljuk a hat deci tejjel, ha lehet, zsíros tejet vásároljunk, sokkal finomabb lesz vele.

A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját a cukorral és a vaníliával eldolgozzuk, a fehérjét félretesszük. A sárgáját ráöntjük a kiflikre, alaposan összekeverjük velük.

Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk, és vékony cikkekre vágjuk, majd egy serpenyőben vajon párolni kezdjük pár percig. Meghintjük a fahéjjal és két evőkanál cukorral.

Egy közepes jénait kivajazunk, és a tejes-tojásos kifli felével kibéleljük, erre jön az alma, amit előzetes pároltunk, majd a kifliadag másik fele. Megkenjük 3 evőkanál lekvárral, én éppen szilvát használtam.

Húsz percig sütjük 180 fokon, majd kivesszük, megkenjük az előzetesen felvert, lekvárral elkevert tojásfehérjével, és pár percre visszatoljuk a sütőbe, barnulásig sütjük, és már kész is!

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hűsítő Görögdinnyés Smoothie

Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…

3 hónap ago

Egyszerű nyári felfrissítő: Házi limonádé

Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…

3 hónap ago

Nyári frissítő: Nagyanyánk titkos hideg dinnyelevese

Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…

3 hónap ago

Korábban indult és tovább tart idén a magyar dinnye szezonja az ALDI-nál

Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…

3 hónap ago

Sajtos ropogós a partik sztárja

Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…

3 hónap ago

Különleges reggeli: Zöldséges Quiche

Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…

3 hónap ago