Categories: HírekReceptek

Így készül a tökéletes máglyarakás

A máglyarakás első ránézésre bonyolultnak tűnhet, talán ez az oka, hogy viszonylag kevés háziasszony recepttárában lelhető fel. Mi ezen szeretnénk változtatni, és egyben megmutatni, milyen könnyen összedobható az egyik legtartalmasabb magyar édesség!

Ha még ti sem mertetek soha nekiállni (bevalljuk, mi is egész sokáig halogattuk), akkor itt a legjobb alkalom elkészíteni a máglyarakást. Egy tartalmas leves után pláne ideális, de önmagában is elég laktató.

A máglyarakás alapja lényegében valamilyen szikkadt kifli, amelyet tejjel, almával és tojáshabbal készre sütünk. Az interneten számos olyan recept fellelhető, ahol külön barack/szilvalekvár is kerül a süteménybe, ez szerintünk is szuper ötlet, hiszen ezzel csak még komplexebb lesz a desszert ízvilága. Mi is egyébként így készítettük el.

Kifli helyett nyugodtan használhatunk szikkadt kalácsot is, de az almát is helyettesíthetjük például körtével.  Kísérletezzünk a máglyarakás receptjével, például a tejet is dúsíthatjuk vajjal, tejszínnel vagy csokoládéval.

Langyosan tálalva a legfinomabb!

Hozzávalók

  • 8 db kifli
  • 4 közepes db alma (meghámozva)
  • 6 dl tej
  • 4 db tojás
  • 15 dkg cukor
  • 4 ek szilvalekvár (plusz kettő a fehérjébe)
  • 1 ek fahéj
  • 5 dkg vaj
  • 1 db vanília (kikapart magja)

Felkarikázzuk a kifliket, és meglocsoljuk a hat deci tejjel, ha lehet, zsíros tejet vásároljunk, sokkal finomabb lesz vele.

A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját a cukorral és a vaníliával eldolgozzuk, a fehérjét félretesszük. A sárgáját ráöntjük a kiflikre, alaposan összekeverjük velük.

Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk, és vékony cikkekre vágjuk, majd egy serpenyőben vajon párolni kezdjük pár percig. Meghintjük a fahéjjal és két evőkanál cukorral.

Egy közepes jénait kivajazunk, és a tejes-tojásos kifli felével kibéleljük, erre jön az alma, amit előzetes pároltunk, majd a kifliadag másik fele. Megkenjük 3 evőkanál lekvárral, én éppen szilvát használtam.

Húsz percig sütjük 180 fokon, majd kivesszük, megkenjük az előzetesen felvert, lekvárral elkevert tojásfehérjével, és pár percre visszatoljuk a sütőbe, barnulásig sütjük, és már kész is!

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hagyományos magyar receptek, amelyeket érdemes otthon kipróbálni

A magyar konyha gazdag ízvilága és hagyományos receptjei világszerte népszerűek, és sokak számára különleges élményt…

2 hét ago

Konyhaberendezés a hatékony főzéshez

Konyhánk berendezésekor nem csak a minőségi anyagokra, a színek harmóniájára kell odafigyelnünk. Ezeken felül ugyanis…

4 hét ago

TP-Link Deco Mesh XE75: Az új generációs hálózat otthon és irodában

A modern világban, ahol az internetkapcsolat szinte minden tevékenységünk alapja, elengedhetetlen, hogy megbízható és gyors…

1 hónap ago

TP-Link Deco BE65: A hálózatok új szintje otthon és irodában

A mai világban, ahol az internetkapcsolat az irodai munka alapvető eleme, elengedhetetlen, hogy olyan hálózati…

1 hónap ago

TP-Link Deco X10: Az otthoni Mesh Wi-Fi új korszaka

Bizonyára te is átélted már, hogy egy hosszú nap után hazaérve csak egy kis kikapcsolódásra…

1 hónap ago

TP-LINK DECO X60: A TÁGAS OTTHONOK IDEÁLIS MESH MEGOLDÁSA

A mai modern otthonokban elengedhetetlen a megbízható és gyors internetkapcsolat, különösen, ha nagy alapterületű helyiségekről…

1 hónap ago