Hírek

Íme a világ legdrágább ételei

Az, hogy kinek mi a drága, azt bizony a pénztárcánk határozza meg. Persze azért akadnak olyanok, amiket akárhogyan is nézünk, a drága kategóriába sorolhatók. Nézzünk meg néhányat közülük!

Fehérgyöngy albínó kaviár

Ez a kaviár 9100 dollárt kóstál kilogrammonként, amely átszámítva kb. 2,3 millió forint. És, hogy miért ilyen borsos  az ára? Azért, mert a Kaszpi-tengerben élő albínó tokhal nagyon ritkán rak le tojásokat: csupán, amikor már eléri a 100 éves kort.

Matsutake gomba

Ez a Japánban őshonos nagyon ritka gombafajnak szintén horror ára van: kilónkénti ára eléri a 600 dollárt, ami átszámítva körülbelül 153 ezer forint. Sajnos valószínűleg nem sokáig élvezheti majd az emberiség ezt a különleges gombát, ugyanis a kipusztulás szélén áll.

Kupi Luwak kávé

A világ legdrágább kávéját Indonéziában, a Fülöp-szigeteken, valamint Dél-Indiában állítják elő. Killójáért 250-1200 dollárig (64 ezer – 307 ezer forint) kell fizeti. Ám nemcsak az ára különleg(en drága), de a kávé elkészítési módja is, ugyanis a cibetmacskafélék családjába tartozó maláj pálmasodró ürülékéből állítják elő. A macska  az érett,  zamatos termést lelegeli az ágról, majd amikor bogyó formájában távozik a szervezetéből, a kávétermelők a salakanyagot lemossák és a benne található babszemeket megpörkölik. Így lesz belőle a világ legdrágább kávéja.

Fecskefészek leves

Az Ázsiában honos szalangála fecske nyállal összeragasztott fészkéből készült leves igazi ínyencségnek számít. A fecskék a nyálukkal gyúrják össze ezt az anyagot, annak érdekében, hogy speciális építőanyag legyen belőle. Ez tengerparti fűféléket tartalmaz, viszont ürüléket nem, mert a fecskék nem piszkítanak a lakóhelyükbe. A fészek, aminek kilogrammjáért 2-10 ezer dollár kérnek el, tengeri állatok maradványait tartalmazza, ami kiszárad, és “utánozhatatlan” ízt ad a levesnek.

Ayam cemani fekete csirke

Az Indonéziában tenyésztett fekete húsú csirkéért nagyon sokat képesek kifizetni, a helyiek 200 dollárért jutnak hozzá a csirkéhez. Exportálni azonban nem engedik a madárinfluenza miatt.

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

2 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

2 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

3 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

3 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

3 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

3 nap ago