Hírek

Íme a világ legdrágább ételei

Az, hogy kinek mi a drága, azt bizony a pénztárcánk határozza meg. Persze azért akadnak olyanok, amiket akárhogyan is nézünk, a drága kategóriába sorolhatók. Nézzünk meg néhányat közülük!

Fehérgyöngy albínó kaviár

Ez a kaviár 9100 dollárt kóstál kilogrammonként, amely átszámítva kb. 2,3 millió forint. És, hogy miért ilyen borsos  az ára? Azért, mert a Kaszpi-tengerben élő albínó tokhal nagyon ritkán rak le tojásokat: csupán, amikor már eléri a 100 éves kort.

Matsutake gomba

Ez a Japánban őshonos nagyon ritka gombafajnak szintén horror ára van: kilónkénti ára eléri a 600 dollárt, ami átszámítva körülbelül 153 ezer forint. Sajnos valószínűleg nem sokáig élvezheti majd az emberiség ezt a különleges gombát, ugyanis a kipusztulás szélén áll.

Kupi Luwak kávé

A világ legdrágább kávéját Indonéziában, a Fülöp-szigeteken, valamint Dél-Indiában állítják elő. Killójáért 250-1200 dollárig (64 ezer – 307 ezer forint) kell fizeti. Ám nemcsak az ára különleg(en drága), de a kávé elkészítési módja is, ugyanis a cibetmacskafélék családjába tartozó maláj pálmasodró ürülékéből állítják elő. A macska  az érett,  zamatos termést lelegeli az ágról, majd amikor bogyó formájában távozik a szervezetéből, a kávétermelők a salakanyagot lemossák és a benne található babszemeket megpörkölik. Így lesz belőle a világ legdrágább kávéja.

Fecskefészek leves

Az Ázsiában honos szalangála fecske nyállal összeragasztott fészkéből készült leves igazi ínyencségnek számít. A fecskék a nyálukkal gyúrják össze ezt az anyagot, annak érdekében, hogy speciális építőanyag legyen belőle. Ez tengerparti fűféléket tartalmaz, viszont ürüléket nem, mert a fecskék nem piszkítanak a lakóhelyükbe. A fészek, aminek kilogrammjáért 2-10 ezer dollár kérnek el, tengeri állatok maradványait tartalmazza, ami kiszárad, és “utánozhatatlan” ízt ad a levesnek.

Ayam cemani fekete csirke

Az Indonéziában tenyésztett fekete húsú csirkéért nagyon sokat képesek kifizetni, a helyiek 200 dollárért jutnak hozzá a csirkéhez. Exportálni azonban nem engedik a madárinfluenza miatt.

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

2 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

6 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

6 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

6 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

6 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

7 nap ago