A babér Apollón, a tárkony pedig isteni ikertestvére, Artemisz növénye: latin neve a vadászat görög istennőjének nevéből származik. A babérhoz hasonló legendát a tárkonyról nem ismerünk, de azt már az ókori enciklopédista, Plinius is tudta, hogy a tárkonylevél véd a kígyómarástól, és ez a meggyőződés évszázadokon át tartotta magát. A magyar népi hiedelem szerint aki tárkonyból készült teát fogyaszt, a jövőbe lát. Ha ezeket a hatásokat nem is váltja ki a tárkony, sok minden másra azért jól használható a gyógyászatban és a konyhában.
A tárkonyt a rómaiak nem csak kígyó ellen – fogfájásra is használták. Érzéstelenítő hatása ma már tudományosan is bizonyított, teáját fájdalomcsillapításra is fogyaszthatjuk (a jövőbelátás reményével), de a vérnyomást is természetes módon csökkenti. Étvágygerjesztő, illetve emésztést segítő szerként is használják. Fűszerként azonban ismertebb: két fajtája közül a francia tárkony az elterjedtebb intenzívebb íze miatt. Levelei használhatók frissen vagy szárítva (nálunk leginkább ebben a formában kapható), de ecettel is tartósítható.
A tárkony Ázsiában őshonos, valószínűleg a honfoglaló magyarok innen hozták magukkal. Hagyományos fűszere volt a társadalom minden rétegének, de egyre inkább visszaszorult: az újkortól a paraszti konyhában, ma már csak Erdélyben van mindennapi használatban. Pedig a tárkonyos ragulevesen és a tárkonyos eceten kívül mindenféle hús- és halétel, de zöldséges étel fűszere is lehet. A főzőtökből például ízletes krémleves készülhet tárkonnyal: apróra vágott hagymát kevés olajon megdinsztelünk, tárkonyt szórunk bele, majd a meghámozott, kimagozott, felkockázott főzőtököt is beletesszük és felöntjük vízzel. A levest zöldségekkel, vagy zöldségleves-kockával ízesítjük, szükség szerint sózzuk. Ha a tök megfőtt, a levest összeturmixoljuk, majd tejföllel behabarjuk. Tehetünk a krémlevesbe húsgombócot is, mely ugyanúgy készül, mint a fasírt (darált húst dinsztelt hagymával, sóval, borssal, tojással kikeverünk), csak a dinsztelés végén még tárkonyt is forgatunk a hagymához. A tárkonyos húsgombócokat még a habarás előtt érdemes a tárkonyos tökkrémlevesben kifőznünk.
Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…
Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…
Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…
Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…
A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…
Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…