Hírek

Kurkuma, az ázsiai “szent por” csodás hatása

A kurkuma vagy más néven az indiai sáfrány egy ázsiai eredetű fűszernövény, többek között a curry egyik fontos alapanyaga. A magyar háziasszonyok kevésbé használják, a keleti konyhában azonban igencsak közkedvelt, nem mellesleg ételszínezékként sem utolsó.

A kurkuma hazája eredetileg Dél- és Dél-Kelet Ázsia, de mára már szerte a trópusokon termesztik az 1 méter magasra is megnövő növényt, amelynek gyöktörzsében és gumójában lévő sárga festékanyaga adja a kurkuma fűszert. A kereskedelemnek köszönhetően már az ókori Görögországban is találkozhattunk vele, a görögök sárga gyömbérnek nevezték, lévén, hogy a növény gumója erősen emlékeztet a gyömbérre.

Miért fogyasszuk?

A keleti népgyógyászat már évszázadok óta használja ezt a fűszernövényt. A benne található kurkumin (ami egy polifenol) erős antioxidáns hatással rendelkezik, amely segíti a sejtek oxidatív stressz ellen való védekezését. Több esetben kivonatokban is kapható a kurkumin (amely maga a kurkuma hatóanyaga), mivel segít a diabétesz, a vesekárosodás és az alkoholos májfibrózis leküzdésében, sőt az ízületi megbetegedéseknél is rendkívül ajánlott. A nyugati orvoslás az 1990-es évektől kezdett foglalkozni a kurkumával, pontosabban a színanyagát is adó vegyülettel a kurkuminnal. Számos kutatást végeztek már a vegyület egészségre gyakorolt hatásaival kapcsolatban. Többek között vizsgálták, hogy Indiában miért jóval alacsonyabb az Alzheimer kórban szenvedők aránya. Ennek egyik okát éppen a táplálkozásban, ezen belül pedig a kurkuma fogyasztásában lelték felfedezni. Mindezek mellett még a kollagéntermelődést is fokozza, nem véletlen nevezték az angolok szent pornak (holy powder) a gyarmati időkben.

Hogyan használjuk?

Leggyakrabban talán curryporok formájában találkozhatunk vele, amelyekben változó lehet a kurkuma aránya, és a Worcester-mártásban is alapanyagként szolgál. Fűszerként alkalmazva nehéz a felszívódása, de fekete borssal vegyítve segíthetjük ezt a folyamatot. Manapság is lázas viták folynak arról, hogy mégis mennyi kurkumát érdemes fogyasztanunk. Ennek megkönnyítése érdekében sokszor kapszulákba zárt koncentrált kurkuminnal is találkozhatunk a boltok, gyógyszertárak polcain. Egyes vélemények szerint a szájon át bevitt kurkumin csupán 10%-ban hasznosul (90%-a fel sem szívódik), nagy része ugyanis a bélben és a vastagbélben marad. Ám ez sem probléma, hiszen ott is számos jó tulajdonságot fejt ki, például egyensúlyban tartja a bél baktériumflóráját. Látva mindezeket, lelkesen buzdítanánk olvasóinkat a rendszeresen kurkuma fogyasztásra!

 

 

 

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

1 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago