Hírek

Kurkuma, az ázsiai “szent por” csodás hatása

A kurkuma vagy más néven az indiai sáfrány egy ázsiai eredetű fűszernövény, többek között a curry egyik fontos alapanyaga. A magyar háziasszonyok kevésbé használják, a keleti konyhában azonban igencsak közkedvelt, nem mellesleg ételszínezékként sem utolsó.

A kurkuma hazája eredetileg Dél- és Dél-Kelet Ázsia, de mára már szerte a trópusokon termesztik az 1 méter magasra is megnövő növényt, amelynek gyöktörzsében és gumójában lévő sárga festékanyaga adja a kurkuma fűszert. A kereskedelemnek köszönhetően már az ókori Görögországban is találkozhattunk vele, a görögök sárga gyömbérnek nevezték, lévén, hogy a növény gumója erősen emlékeztet a gyömbérre.

Miért fogyasszuk?

A keleti népgyógyászat már évszázadok óta használja ezt a fűszernövényt. A benne található kurkumin (ami egy polifenol) erős antioxidáns hatással rendelkezik, amely segíti a sejtek oxidatív stressz ellen való védekezését. Több esetben kivonatokban is kapható a kurkumin (amely maga a kurkuma hatóanyaga), mivel segít a diabétesz, a vesekárosodás és az alkoholos májfibrózis leküzdésében, sőt az ízületi megbetegedéseknél is rendkívül ajánlott. A nyugati orvoslás az 1990-es évektől kezdett foglalkozni a kurkumával, pontosabban a színanyagát is adó vegyülettel a kurkuminnal. Számos kutatást végeztek már a vegyület egészségre gyakorolt hatásaival kapcsolatban. Többek között vizsgálták, hogy Indiában miért jóval alacsonyabb az Alzheimer kórban szenvedők aránya. Ennek egyik okát éppen a táplálkozásban, ezen belül pedig a kurkuma fogyasztásában lelték felfedezni. Mindezek mellett még a kollagéntermelődést is fokozza, nem véletlen nevezték az angolok szent pornak (holy powder) a gyarmati időkben.

Hogyan használjuk?

Leggyakrabban talán curryporok formájában találkozhatunk vele, amelyekben változó lehet a kurkuma aránya, és a Worcester-mártásban is alapanyagként szolgál. Fűszerként alkalmazva nehéz a felszívódása, de fekete borssal vegyítve segíthetjük ezt a folyamatot. Manapság is lázas viták folynak arról, hogy mégis mennyi kurkumát érdemes fogyasztanunk. Ennek megkönnyítése érdekében sokszor kapszulákba zárt koncentrált kurkuminnal is találkozhatunk a boltok, gyógyszertárak polcain. Egyes vélemények szerint a szájon át bevitt kurkumin csupán 10%-ban hasznosul (90%-a fel sem szívódik), nagy része ugyanis a bélben és a vastagbélben marad. Ám ez sem probléma, hiszen ott is számos jó tulajdonságot fejt ki, például egyensúlyban tartja a bél baktériumflóráját. Látva mindezeket, lelkesen buzdítanánk olvasóinkat a rendszeresen kurkuma fogyasztásra!

 

 

 

Éva Benke

Recent Posts

Több mint fűszer – hogyan segítheti a kurkuma az immunrendszer természetes védelmét?

A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…

2 hét ago

Így lesz stresszmentes a karácsonyod: ünnepi ételek, amiket már most lefagyaszthatsz

A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…

3 hét ago

A Merry Little Ex-mas – a Netflix új karácsonyi filmje annyira rossz, hogy az már jó

Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…

3 hét ago

Az egészség íze és az online gyógyszerrendelés előnyei

Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…

4 hét ago

A tenger sója a ginben – megérkezett a Monkey 47 Distiller’s Cut 2025

Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…

1 hónap ago

Mi a tökéletesen sült csirke titka? A Blaha Chicken Tenders most elárulja

Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…

1 hónap ago