Hírek

Kurkuma, az ázsiai “szent por” csodás hatása

A kurkuma vagy más néven az indiai sáfrány egy ázsiai eredetű fűszernövény, többek között a curry egyik fontos alapanyaga. A magyar háziasszonyok kevésbé használják, a keleti konyhában azonban igencsak közkedvelt, nem mellesleg ételszínezékként sem utolsó.

A kurkuma hazája eredetileg Dél- és Dél-Kelet Ázsia, de mára már szerte a trópusokon termesztik az 1 méter magasra is megnövő növényt, amelynek gyöktörzsében és gumójában lévő sárga festékanyaga adja a kurkuma fűszert. A kereskedelemnek köszönhetően már az ókori Görögországban is találkozhattunk vele, a görögök sárga gyömbérnek nevezték, lévén, hogy a növény gumója erősen emlékeztet a gyömbérre.

Miért fogyasszuk?

A keleti népgyógyászat már évszázadok óta használja ezt a fűszernövényt. A benne található kurkumin (ami egy polifenol) erős antioxidáns hatással rendelkezik, amely segíti a sejtek oxidatív stressz ellen való védekezését. Több esetben kivonatokban is kapható a kurkumin (amely maga a kurkuma hatóanyaga), mivel segít a diabétesz, a vesekárosodás és az alkoholos májfibrózis leküzdésében, sőt az ízületi megbetegedéseknél is rendkívül ajánlott. A nyugati orvoslás az 1990-es évektől kezdett foglalkozni a kurkumával, pontosabban a színanyagát is adó vegyülettel a kurkuminnal. Számos kutatást végeztek már a vegyület egészségre gyakorolt hatásaival kapcsolatban. Többek között vizsgálták, hogy Indiában miért jóval alacsonyabb az Alzheimer kórban szenvedők aránya. Ennek egyik okát éppen a táplálkozásban, ezen belül pedig a kurkuma fogyasztásában lelték felfedezni. Mindezek mellett még a kollagéntermelődést is fokozza, nem véletlen nevezték az angolok szent pornak (holy powder) a gyarmati időkben.

Hogyan használjuk?

Leggyakrabban talán curryporok formájában találkozhatunk vele, amelyekben változó lehet a kurkuma aránya, és a Worcester-mártásban is alapanyagként szolgál. Fűszerként alkalmazva nehéz a felszívódása, de fekete borssal vegyítve segíthetjük ezt a folyamatot. Manapság is lázas viták folynak arról, hogy mégis mennyi kurkumát érdemes fogyasztanunk. Ennek megkönnyítése érdekében sokszor kapszulákba zárt koncentrált kurkuminnal is találkozhatunk a boltok, gyógyszertárak polcain. Egyes vélemények szerint a szájon át bevitt kurkumin csupán 10%-ban hasznosul (90%-a fel sem szívódik), nagy része ugyanis a bélben és a vastagbélben marad. Ám ez sem probléma, hiszen ott is számos jó tulajdonságot fejt ki, például egyensúlyban tartja a bél baktériumflóráját. Látva mindezeket, lelkesen buzdítanánk olvasóinkat a rendszeresen kurkuma fogyasztásra!

 

 

 

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

2 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

2 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

3 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

3 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

3 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

3 nap ago