Hírek

Növényi tejek- de mégis melyiket válasszuk?

Az állati eredetű tejről (és tejtermékekről) már évek óta hosszas vita folyik: szükséges-e avagy sem? A legmegosztóbb vélemények látnak napvilágot, gyakorlatilag nap, mint nap, de egyet talán minden kétséget kizáróan kijelenthetünk: a boltokban kapható tej valóban nem egészséges. Az ok pedig egyszerű: a nagyüzemi állattartásban élők anyateje antibiotikumokkal és hormonokkal szennyezettek lehetnek.

Több okból is előfordulhat, hogy kerülni szeretnénk az állati eredetű tejek bevitelét: adódhat tejcukorérzékenységből (csupán az intoleranciát figyelembe véve a laktózmentes termékek is megfelelőek), míg a tejfehérje allergiától szenvedők (például kazein) esetében csakis a növényi tejek jöhetnek szóba. Persze, az is lehet, hogy pusztán egészségmegőrzés céljából isszuk őket. Fontos azonban, hogy semmiképpen se a cukrozott változataikat válasszuk a boltokban, azokkal többet ártunk, mint használunk!

Nézzünk meg néhány növényi tejet a teljesség igénye nélkül!

Szójatej

Növeli a kollagén termelődését, ezáltal csökkenti a ráncokat. Hidratálja a bőrt, ezért is található meg oly sok kozmetikai termék összetevői között. A szójababban található fito-ösztrogén segíti a kalcium felszívódását. “Megosztó” növényi tejként tartják számon, egyes tanulmányok szerint nem egészséges rendszeres fogyasztása.

Mogyorótej

Ez a rendkívül karakteres ízvilággal megáldott tej kalóriatartalmát tekintve az egyik legmagasabb az itt említett növényi tejek közül. Vitaminokban és ásványi anyagokba gazdag, különösen sok B12 vitamin található benne. Segít a fáradság leküzdésében, energizál.

Kendermag tej

Előző cikkünkben részletesen tárgyaltuk a kendermag jótékony hatásait. Semmi bűnös dologra nem kell azonban gondolnunk, a kendermag számos jótékony hatással rendelkezik, például magas magnéziumforrásként segíti az alvást, fehérjetartalma pedig az izomépítésben is hasznos. Jól hangzik ugye?

Mandulatej

Manapság talán a legnépszerűbb növényi tejféle. Kifejezetten alacsony kalóriatartalmú, édeskés, lágy íze miatt sokak kedvence. Omega zsírsavakban és E-vitamin gazdag. Vigyázat! Bolti változataikat előszeretettel cukrozzák!

Zabtej

Magas fehérjetartalmú, ugyanakkor hátrább az agarakkal, mivel kalóriában sem szegény! Összehasonlításképpen egy cukrozatlan mandulatej deciliterje 30-40 kalória, addig egy ugyancsak cukrozatlan zabtej 110-120 kalória körül kóstál. Persze senkit sem akarunk lebeszélni a zabtej fogyasztásáról, hiszen többek között béltisztító hatású és szabályozza a vér koleszterin szintjét.

Tönkölybúza tej

A búza egyik elfeledett változata a tönkölybúza, amelyből szintén készül növényi tej. Jellegzetes, picit a dióra emlékeztető íze van. B3 vitaminforrás, véd az inzulinrezisztencia kialakulásától. Vigyázat! Minden jó tulajdonsága ellenére, ez a növényi tej a fentebb említettekkel ellentétben glutént tartalmaz.

Kókusztej

A kókusztej az egyik leggyakoribb paleo összetevő és az  ájurvédában már régóta használatos szer. Érdemes tudni, hogy a kókusztej nem azonos a kókuszvízzel, ez ugyanis a kókusz húsából készül. B és K vitaminban gazdag, azonnali energiaforrást biztosít. Bolti változataik hagyhatnak kívánni valót maguk után, sokszor guar gumival, vagy egyéb nemkívánatos adalékanyagokkal “szennyezettek”, ezeket igyekezzünk elkerülni!

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

2 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

6 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

6 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

6 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

6 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

7 nap ago