Categories: HírekReceptek

Laktató vargányaleves krumplival

A vargányaleves egy nagyon különleges és laktató vidéki különlegesség, amelyet szinte minden házban máshogy készítenek. 

Az erdei gombák királyaként is számon tartott vargányákból nagyon finom levest készíthetünk, ráadásul, ha szerencsések vagyunk októberben még ki is foghatjuk a piacon, a gomba ugyanis júniustól körülbelül októberig terem.

A vargánya jellegzetes, kissé dióra emlékeztető aromája, hihetetlenül ízletes, amelyet frissen és szárítva is szokás fogyasztani. Arra érdemes odafigyelni, hogy csakis frissen szedett gombát vigyünk haza a piacról, és amint időnk engedi azonnal készítsük el!

A vargányaleves nem egy nagy ördöngösség, a gomba felhasználásának gazdag hagyományai vannak Erdélyben, de itthon is okkal népszerű.

Ízletes vargánya Forrás Házipatika

Hozzávalók

1 kg burgonya
3 dkg szárított vargánya
1-2 gerezd fokhagyma
ízlés szerint
ízlés szerint szemes bors
ízlés szerint babérlevél
2 liter víz
Habaráshoz:
1 db kis pohár tejföl
1 evőkanál liszt
A burgonyát meghámozzuk majd  kisebb kockákra vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk.
Megfelelő méretű edénybe felteszünk forrni 1 liter vizet, és ha felforrt, berakjuk a szárított vargányát, majd kb. 10 percig főzzük.
10 perc után beletesszük a krumplit és a fokhagymát is, felöntjük még 1 liter vízzel. Ha felforrt ízesítjük sóval, borssal, babérlevéllel ízlés szerint, és puhára főzzük.
Közben 1 kis pohár tejfölből és 1 evőkanál lisztből habarást készítünk, és ezzel behabarjuk a levest.
Pár perc forralás után már tálalhatjuk is!
[sc name=”facebook” ]
Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hűsítő Görögdinnyés Smoothie

Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…

3 hónap ago

Egyszerű nyári felfrissítő: Házi limonádé

Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…

3 hónap ago

Nyári frissítő: Nagyanyánk titkos hideg dinnyelevese

Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…

3 hónap ago

Korábban indult és tovább tart idén a magyar dinnye szezonja az ALDI-nál

Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…

3 hónap ago

Sajtos ropogós a partik sztárja

Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…

3 hónap ago

Különleges reggeli: Zöldséges Quiche

Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…

3 hónap ago