Categories: HírekReceptek

Laktató vargányaleves krumplival

A vargányaleves egy nagyon különleges és laktató vidéki különlegesség, amelyet szinte minden házban máshogy készítenek. 

Az erdei gombák királyaként is számon tartott vargányákból nagyon finom levest készíthetünk, ráadásul, ha szerencsések vagyunk októberben még ki is foghatjuk a piacon, a gomba ugyanis júniustól körülbelül októberig terem.

A vargánya jellegzetes, kissé dióra emlékeztető aromája, hihetetlenül ízletes, amelyet frissen és szárítva is szokás fogyasztani. Arra érdemes odafigyelni, hogy csakis frissen szedett gombát vigyünk haza a piacról, és amint időnk engedi azonnal készítsük el!

A vargányaleves nem egy nagy ördöngösség, a gomba felhasználásának gazdag hagyományai vannak Erdélyben, de itthon is okkal népszerű.

Ízletes vargánya Forrás: Házipatika

Hozzávalók

1 kg burgonya
3 dkg szárított vargánya
1-2 gerezd fokhagyma
ízlés szerint
ízlés szerint szemes bors
ízlés szerint babérlevél
2 liter víz
Habaráshoz:
1 db kis pohár tejföl
1 evőkanál liszt
A burgonyát meghámozzuk majd  kisebb kockákra vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk.
Megfelelő méretű edénybe felteszünk forrni 1 liter vizet, és ha felforrt, berakjuk a szárított vargányát, majd kb. 10 percig főzzük.
10 perc után beletesszük a krumplit és a fokhagymát is, felöntjük még 1 liter vízzel. Ha felforrt ízesítjük sóval, borssal, babérlevéllel ízlés szerint, és puhára főzzük.
Közben 1 kis pohár tejfölből és 1 evőkanál lisztből habarást készítünk, és ezzel behabarjuk a levest.
Pár perc forralás után már tálalhatjuk is!
[sc name=”facebook” ]
Éva Benke

Recent Posts

Hazai alapanyag, világhírű konyha a Michelin-csillagos Salt étteremben

A budapesti Salt nemcsak egy étterem, hanem egy olyan gasztrohely, ahol a természet, a hagyomány…

2 nap ago

Mi a különbség a különböző sók között?

A só sokkal több, mint egyszerű ízesítő – valójában az egyik legrégebbi és legfontosabb konyhai…

2 nap ago

Leves, szósz, püré? Egy ipari rúdmixer mindent visz!

A professzionális konyhatechnológia egyik legnélkülözhetetlenebb eszköze a rúdmixer, más néven botmixer vagy merülőmixer. Bár első…

2 nap ago

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

5 nap ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

5 nap ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

1 hét ago