Hírek

Le ne maradjunk a spenótról!

Talán még édesanyánk is ezzel tömött minket. Vagyis próbált volna, ha gyerekként megettük volna, legtöbbször ugyanis ádáz csatát vívtunk vele. Bezzeg mostanra már értjük, miért is ez a túlbuzgóság a spenót kapcsán. Mutatjuk!

A spenót története

A spenót ázsiai gyökerekkel bír, az európaik a 11. században ismerkedhettek meg a leveles növénnyel, itt a spanyolok honosították meg. Már gyakorlatilag mára már bárhol kapni, nem volt ez mindig így! A XVI. században firenzei Medici Katalin magával vitte szakácsait Franciaországba, hogy azok spenótot főzhessenek neki, ugyanis tartott attól, hogy új hazájában nem tudják megfelelően elkészíteni szeretett zöldségét. Azóta franciául a spenótágyon tálalt fogásokat á la Florentine névvel illetik…

Ezért fogyasszuk

Bőséges forrása a vasnak, amely azért is fontos, mert a táplálékokból nehezen tudja szervezetünk hasznosítani ezt a létfontosságú anyagot. A vas azonkívül, hogy ellátja szervezetünket a megfelelő hemoglobinnal, még az agyműködésünket is segíti. A kutatók 13 féle flavonoid vegyületet találtak a spenótban, amelyek kiváló antioxidáns források.

Egy csészényi spenót kétszer annyi K-vitamint tartalmaz, mint amennyi szükséges ahhoz naponta, hogy a csontjaink erősek maradjanak. A benne található klorofill pedig erősíti az immunrendszert, erőteljes méregtelenítő és antibakteriális hatású vegyület.

Felhasználása

Ahhoz, hogy a spenót tápanyagtartalma a legszuperebb legyen, mindig figyeljünk arra, hogy a levelek frissek és zsengék legyenek. Maximum négy napig tarthatjuk el hűtőben. Fontos, hogy mindig mossuk meg a spenót leveleket, mielőtt felhasználnánk őket, ám ezt még egész formájukban tegyük meg. Nem célszerű a már aprított spenótot megtisztítani, ugyanis számos tápanyag kimosódhat belőle.

Ehetjük nyersen vagy főzve is, nyersen kissé savanykás íze remekül megy a salátákhoz. Legtöbbször a bébispenótot fogyasztják nyersen. Mellesleg a főzéssel is vigyázzunk, ugyanis nagyon könnyű túlfőzni, ebben az esetben pedig a tápanyagtartalma nagy rész odavész. Ezért azt tanácsoljuk, hogy csak néhány percig pároljuk, amíg egy csöppet össze nem esik.

Bár elhisszük, hogy megosztó egy zöldség, ráadásul a gyerekek sem tapsolnak érte. Sokrétűsége azonban lehetőséget szolgáltat arra, hogy mindenki a számára a lehető legmegfelelőbb formában fogyaszthassa!

Éva Benke

Recent Posts

Több mint fűszer – hogyan segítheti a kurkuma az immunrendszer természetes védelmét?

A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…

2 hét ago

Így lesz stresszmentes a karácsonyod: ünnepi ételek, amiket már most lefagyaszthatsz

A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…

3 hét ago

A Merry Little Ex-mas – a Netflix új karácsonyi filmje annyira rossz, hogy az már jó

Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…

3 hét ago

Az egészség íze és az online gyógyszerrendelés előnyei

Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…

4 hét ago

A tenger sója a ginben – megérkezett a Monkey 47 Distiller’s Cut 2025

Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…

4 hét ago

Mi a tökéletesen sült csirke titka? A Blaha Chicken Tenders most elárulja

Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…

4 hét ago