Hírek

Le ne maradjunk a spenótról!

Talán még édesanyánk is ezzel tömött minket. Vagyis próbált volna, ha gyerekként megettük volna, legtöbbször ugyanis ádáz csatát vívtunk vele. Bezzeg mostanra már értjük, miért is ez a túlbuzgóság a spenót kapcsán. Mutatjuk!

A spenót története

A spenót ázsiai gyökerekkel bír, az európaik a 11. században ismerkedhettek meg a leveles növénnyel, itt a spanyolok honosították meg. Már gyakorlatilag mára már bárhol kapni, nem volt ez mindig így! A XVI. században firenzei Medici Katalin magával vitte szakácsait Franciaországba, hogy azok spenótot főzhessenek neki, ugyanis tartott attól, hogy új hazájában nem tudják megfelelően elkészíteni szeretett zöldségét. Azóta franciául a spenótágyon tálalt fogásokat á la Florentine névvel illetik…

Ezért fogyasszuk

Bőséges forrása a vasnak, amely azért is fontos, mert a táplálékokból nehezen tudja szervezetünk hasznosítani ezt a létfontosságú anyagot. A vas azonkívül, hogy ellátja szervezetünket a megfelelő hemoglobinnal, még az agyműködésünket is segíti. A kutatók 13 féle flavonoid vegyületet találtak a spenótban, amelyek kiváló antioxidáns források.

Egy csészényi spenót kétszer annyi K-vitamint tartalmaz, mint amennyi szükséges ahhoz naponta, hogy a csontjaink erősek maradjanak. A benne található klorofill pedig erősíti az immunrendszert, erőteljes méregtelenítő és antibakteriális hatású vegyület.

Felhasználása

Ahhoz, hogy a spenót tápanyagtartalma a legszuperebb legyen, mindig figyeljünk arra, hogy a levelek frissek és zsengék legyenek. Maximum négy napig tarthatjuk el hűtőben. Fontos, hogy mindig mossuk meg a spenót leveleket, mielőtt felhasználnánk őket, ám ezt még egész formájukban tegyük meg. Nem célszerű a már aprított spenótot megtisztítani, ugyanis számos tápanyag kimosódhat belőle.

Ehetjük nyersen vagy főzve is, nyersen kissé savanykás íze remekül megy a salátákhoz. Legtöbbször a bébispenótot fogyasztják nyersen. Mellesleg a főzéssel is vigyázzunk, ugyanis nagyon könnyű túlfőzni, ebben az esetben pedig a tápanyagtartalma nagy rész odavész. Ezért azt tanácsoljuk, hogy csak néhány percig pároljuk, amíg egy csöppet össze nem esik.

Bár elhisszük, hogy megosztó egy zöldség, ráadásul a gyerekek sem tapsolnak érte. Sokrétűsége azonban lehetőséget szolgáltat arra, hogy mindenki a számára a lehető legmegfelelőbb formában fogyaszthassa!

Éva Benke

Recent Posts

Bacon Jam – A nyár legsűrűbb ízbombája, amitől minden étel gourmet lesz

Képzeld el a ropogósra sült szalonnát, az édesre karamellizált hagymát, barnacukrot, balzsamecetet és egy kis…

21 óra ago

Dzsúdló és a McDonald’s összeállt – Itt a zenész ikonikus Mekis menüje

Egy kisfaluból indult, most pedig saját menüt kapott a Mekiben.Dzsúdló – polgári nevén Juhász Marci…

1 hét ago

Kímélő receptek ropogós élménnyel – a zsírszegény sütés titkai

Ki mondta, hogy az egészséges étkezés egyet jelent az ízek feláldozásával? A konyhában rengeteg apró…

2 hét ago

Kymco ZX 50 karbantartási tippek

Ha Ön Kymco ZX 50 robogót használ, előfordulhat, hogy felmerül a kérdés: hogyan kell rendben…

3 hét ago

Nyári diétázás – bukásra programozva?

Van az az érzés, amikor egy nyaralás után úgy érsz haza, hogy „na, most aztán…

3 hét ago

Mennyi alkohol van a borban és mikorra ürül ki a szervezetünkből?

Vajon pontosan mennyi alkohol van egy pohár borban, és ez mit jelent a szervezetünkre nézve,…

4 hét ago