Hírek

L’ecsó – a mese, ahol egy csatornapatkány is lehet séf

Bizonyára ti is hallottatok már a L’ecsó című animációs filmről, amely a Pixar 8. alkotása. Ebben a mesében bizony egy patkány a főszereplő, aki szakács babérokra áhítozik. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdjük inkább a legelején….

Remy a főhős patkány nem egy büdös, fertőzésektől hemzsegő rágcsáló, hanem egy roppant kifinomult szaglással rendelkező kis jószág, aki önjelölt módon főzőcskézni kezd elegáns francia éttermek konyhájában. No, nem a szakácsok és a séf szeme láttára, legalábbis igyekszik elbújni a szorgos kezek és szemek elől. Egy ideig Remy észrevétlen is marad, egészen addig míg a ranglétra legalsó fokán veszteglő takarítófiú, Alfredo észre nem veszi. Bár szegény Remy-nek majdnem ez lesz a veszte, a fiú – aki mellesleg nem túlzottan konyít a főzéshez – rájön, hogy a vendégek imádják a patkány által fűszerezett levest. Végül Alfredo úgy dönt, hogy elbújtatja az állatot, akinek segítségével séfnek adhatja ki magát.

A film eredeti címe a ratatouille-ből származik, amely egy hagyományos francia zöldséges egytálétel, ahol főleg a cukkini és a padlizsán dominál (tulajdonképpen hasonlít a magyar lecsóhoz, csak abban a paradicsom és a paprika van többségben). Ez a mese azonban nemcsak azért kötelező darab, mert mind képi világában, mind az alap elgondolásban is roppant ötletes, de azért is mert valóban megállja a helyét, ha a gasztro-oldalról közelítjük meg. A mese rendezői híres amerikai és francia szakácsokkal konzultáltak, az animátorok pedig nem voltak restek főző tanfolyamokon részt venni, hogy valóban betekintést nyerhessenek egy francia étterem konyhájának miliőjébe. Ezenkívül olyan sztárszakácsok is közreműködtek a filmben, mint Thomas Keller, aki egyik éttermének konyháját is felajánlotta az animátorok gyakorlásához. A L’ecsó valóban egy kötelező darab: ha szereted a gasztronómiát, vagy egyszerűen csak kíváncsi vagy, hogyan lehet az állatvilág egyik legellenszenvesebb szereplőjéből egy cuki főhőst varázsolni (márpedig jelentjük, lehet!), akkor semmiképpen ne hagyd ki!

Éva Benke

Recent Posts

Több mint fűszer – hogyan segítheti a kurkuma az immunrendszer természetes védelmét?

A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…

2 hét ago

Így lesz stresszmentes a karácsonyod: ünnepi ételek, amiket már most lefagyaszthatsz

A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…

3 hét ago

A Merry Little Ex-mas – a Netflix új karácsonyi filmje annyira rossz, hogy az már jó

Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…

3 hét ago

Az egészség íze és az online gyógyszerrendelés előnyei

Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…

4 hét ago

A tenger sója a ginben – megérkezett a Monkey 47 Distiller’s Cut 2025

Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…

1 hónap ago

Mi a tökéletesen sült csirke titka? A Blaha Chicken Tenders most elárulja

Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…

1 hónap ago