Hírek

L’ecsó – a mese, ahol egy csatornapatkány is lehet séf

Bizonyára ti is hallottatok már a L’ecsó című animációs filmről, amely a Pixar 8. alkotása. Ebben a mesében bizony egy patkány a főszereplő, aki szakács babérokra áhítozik. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdjük inkább a legelején….

Remy a főhős patkány nem egy büdös, fertőzésektől hemzsegő rágcsáló, hanem egy roppant kifinomult szaglással rendelkező kis jószág, aki önjelölt módon főzőcskézni kezd elegáns francia éttermek konyhájában. No, nem a szakácsok és a séf szeme láttára, legalábbis igyekszik elbújni a szorgos kezek és szemek elől. Egy ideig Remy észrevétlen is marad, egészen addig míg a ranglétra legalsó fokán veszteglő takarítófiú, Alfredo észre nem veszi. Bár szegény Remy-nek majdnem ez lesz a veszte, a fiú – aki mellesleg nem túlzottan konyít a főzéshez – rájön, hogy a vendégek imádják a patkány által fűszerezett levest. Végül Alfredo úgy dönt, hogy elbújtatja az állatot, akinek segítségével séfnek adhatja ki magát.

A film eredeti címe a ratatouille-ből származik, amely egy hagyományos francia zöldséges egytálétel, ahol főleg a cukkini és a padlizsán dominál (tulajdonképpen hasonlít a magyar lecsóhoz, csak abban a paradicsom és a paprika van többségben). Ez a mese azonban nemcsak azért kötelező darab, mert mind képi világában, mind az alap elgondolásban is roppant ötletes, de azért is mert valóban megállja a helyét, ha a gasztro-oldalról közelítjük meg. A mese rendezői híres amerikai és francia szakácsokkal konzultáltak, az animátorok pedig nem voltak restek főző tanfolyamokon részt venni, hogy valóban betekintést nyerhessenek egy francia étterem konyhájának miliőjébe. Ezenkívül olyan sztárszakácsok is közreműködtek a filmben, mint Thomas Keller, aki egyik éttermének konyháját is felajánlotta az animátorok gyakorlásához. A L’ecsó valóban egy kötelező darab: ha szereted a gasztronómiát, vagy egyszerűen csak kíváncsi vagy, hogyan lehet az állatvilág egyik legellenszenvesebb szereplőjéből egy cuki főhőst varázsolni (márpedig jelentjük, lehet!), akkor semmiképpen ne hagyd ki!

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

2 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

6 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

6 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

6 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

6 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

7 nap ago