Hírek

Barátfüle avagy a szilvalekváros derelye

A derelye egy olyan étel, amely rengeteg vitát képes kiváltani. Például, hogy milyen legyen a tésztája? Gyúrt vagy krumplis? Mivel érdemes tölteni? A szilvalekváros derelye azaz a barátfüle egy megkerülhetetlen klasszikus, amelyet nem is olyan nagy ördöngösség elkészíteni. Megmutatjuk, mi hogyan szeretjük.

A derelye lehet édes, lehet sós, tölthetjük szilvalekvárral, barackkal, kapros túróval vagy akár megspékelhetjük valamilyen idénygyümölccsel is. Bár elsőre elég nagy feladatnak tűnik – azért van is vele pepecselés – mégsem igényel különösebb szaktudást.

A derelye egyébként klasszikus magyar étel, a régebbi szakácskönyvek töltött laska néven emlegették elődjét. A szilvalekvárral töltött verzióját több helyen is barátfüle elnevezéssel illetik. Mi is ezt készítettük el most.

Hozzávalók

  • A tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 1,5-2 dl víz
  • 4 ek olaj
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • szilvalekvár
  • A tálaláshoz:
  • porcukor
  • őrölt fahéj

 

A tésztához a lisztkupac közepébe kis fészket képezünk a kezünkkel, beleütjük a tojásokat, megsózzuk, a vizet fokozatosan adagolva kemény, aránylag nehezen gyúrható tésztát készítünk, melyet több percen át simára gyúrunk. Letakarjuk, és kb. 15 percig pihentetjük.

Közben a felhevített olajon a zsemlemorzsát folyamatos keveréssel közepes hőfokon pirosra pirítjuk. (Amikor már átmelegedett a morzsa, nem szabad abbahagyni a kevergetést, mert könnyen leég.)

A tésztát kétfelé osztjuk, és egyenként késfok vastagságra kinyújtjuk. (Összehajtjuk, a hajtásnál a kezünket végighúzzuk, majd kihajtjuk, így kapunk egy látható felezővonalat.) A tészta fél oldalát kb. 3-4 centinként megtöltjük szilvalekvárral, az üres felét ráhajtjuk, a tésztaközöket ujjbeggyel összenyomkodjuk. Derelyevágóval feldaraboljuk.

Bő, sós, forrásban lévő vízben levelenként kifőzzük, pirított zsemlemorzsára szedjük, az edényt óvatosan rázogatjuk, hogy a morzsa mindenhol befedje a tésztát. A morzsába forgatott derelyéket külön tálba szedjük, a másik tésztával is így érdemes tennünk.

Tálalásnál tányérokba adagoljuk a derelyét, fahéjas porcukorral meghintve kínáljuk.

Borítókép forrása: Sokszínű vidék

Éva Benke

Recent Posts

Több mint fűszer – hogyan segítheti a kurkuma az immunrendszer természetes védelmét?

A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…

2 hét ago

Így lesz stresszmentes a karácsonyod: ünnepi ételek, amiket már most lefagyaszthatsz

A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…

3 hét ago

A Merry Little Ex-mas – a Netflix új karácsonyi filmje annyira rossz, hogy az már jó

Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…

3 hét ago

Az egészség íze és az online gyógyszerrendelés előnyei

Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…

4 hét ago

A tenger sója a ginben – megérkezett a Monkey 47 Distiller’s Cut 2025

Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…

4 hét ago

Mi a tökéletesen sült csirke titka? A Blaha Chicken Tenders most elárulja

Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…

4 hét ago