Hírek

Barátfüle avagy a szilvalekváros derelye

A derelye egy olyan étel, amely rengeteg vitát képes kiváltani. Például, hogy milyen legyen a tésztája? Gyúrt vagy krumplis? Mivel érdemes tölteni? A szilvalekváros derelye azaz a barátfüle egy megkerülhetetlen klasszikus, amelyet nem is olyan nagy ördöngösség elkészíteni. Megmutatjuk, mi hogyan szeretjük.

A derelye lehet édes, lehet sós, tölthetjük szilvalekvárral, barackkal, kapros túróval vagy akár megspékelhetjük valamilyen idénygyümölccsel is. Bár elsőre elég nagy feladatnak tűnik – azért van is vele pepecselés – mégsem igényel különösebb szaktudást.

A derelye egyébként klasszikus magyar étel, a régebbi szakácskönyvek töltött laska néven emlegették elődjét. A szilvalekvárral töltött verzióját több helyen is barátfüle elnevezéssel illetik. Mi is ezt készítettük el most.

Hozzávalók

  • A tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 1,5-2 dl víz
  • 4 ek olaj
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • szilvalekvár
  • A tálaláshoz:
  • porcukor
  • őrölt fahéj

 

A tésztához a lisztkupac közepébe kis fészket képezünk a kezünkkel, beleütjük a tojásokat, megsózzuk, a vizet fokozatosan adagolva kemény, aránylag nehezen gyúrható tésztát készítünk, melyet több percen át simára gyúrunk. Letakarjuk, és kb. 15 percig pihentetjük.

Közben a felhevített olajon a zsemlemorzsát folyamatos keveréssel közepes hőfokon pirosra pirítjuk. (Amikor már átmelegedett a morzsa, nem szabad abbahagyni a kevergetést, mert könnyen leég.)

A tésztát kétfelé osztjuk, és egyenként késfok vastagságra kinyújtjuk. (Összehajtjuk, a hajtásnál a kezünket végighúzzuk, majd kihajtjuk, így kapunk egy látható felezővonalat.) A tészta fél oldalát kb. 3-4 centinként megtöltjük szilvalekvárral, az üres felét ráhajtjuk, a tésztaközöket ujjbeggyel összenyomkodjuk. Derelyevágóval feldaraboljuk.

Bő, sós, forrásban lévő vízben levelenként kifőzzük, pirított zsemlemorzsára szedjük, az edényt óvatosan rázogatjuk, hogy a morzsa mindenhol befedje a tésztát. A morzsába forgatott derelyéket külön tálba szedjük, a másik tésztával is így érdemes tennünk.

Tálalásnál tányérokba adagoljuk a derelyét, fahéjas porcukorral meghintve kínáljuk.

Borítókép forrása: Sokszínű vidék

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

2 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

2 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

2 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

2 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

2 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

3 nap ago