Matild Palace Cafe
Korabeli pompájában és a hollywoodi sztárok séfje, Wolfgang Puck gasztronómiai irányításával tért vissza Budapest társasági és kulturális színterére az egykori „Belvárosi Kávéház”. A részletes helyreállítási munkákat követően Matild Café & Cabaret néven újjáéledt történelmi kávéház a Boldog Békeidők korszakát megidéző kétszintes, 300 férőhelyes kávézóval, valamint a Duna utcára nyíló hatalmas szabadtéri terasszal várja vendégeit a Matild Palota épületében. A nyarat követően különleges kabaréműsorok is várják a vendégeket a Ferenciek terén található történelmi helyszínen. A kávézó gasztronómiai kínálatában a különleges élmények és minőségi kávék mellett többek között a kávéház csokoládéműhelyében készült kézműves bonbonokat, tradicionális tortákat és péksüteményeket találunk, de a házi galuskával kísért magyaros marhapörköltet vagy a házi készítésű Krúdy-féle kolbászt is megkóstolhatjuk.
A történelmi „Belvárosi Kávéház” eredeti pompájában Matild Café & Cabaret néven nyílt meg a mai napon az Erzsébet híd pesti hídfőjénél álló Matild Palotában. A most újjászülető kávéház története rendkívül változatos – 1901-es elindulása óta különböző korszakokat élt meg a legendás helyszín.
A kávéház otthonául szolgáló Matild Palota több mint 120 évvel ezelőtt Klotild Mária szász-koburgi és gothai főhercegné védnöksége alatt épült, hogy Budapest társasági életének központjaként szolgáljon. Az 1900-as évek elején a legendás budapesti kávéházi kultúra egyik legismertebb intézményévé és a Boldog Békeidők pezsgő társasági életének legnépszerűbb találkozóhelyévé vált, ahol közéleti személyiségek, újságírók, írók és művészek találkoztak.
A „Belvárosi Kávéház” emellett a hétköznapi, munkásosztálybeli emberek társasági életének közkedvelt helyszíneként is szolgált, ahol társadalmi helyzettől és háttértől függetlenül lehetőség nyílt egy eszpresszó vagy egyszerűbb fogás közben megérezni valamit a századforduló gazdagságának és pompájának illúziójából.
A kávéház történetének első szakaszának zárásaként az I. világháború vetett véget a helyi kávéházi kultúra aranykorának, de a háború után a kávézó újra életre kelt. A helyszínt generációkon át a Rónay vendéglátós-dinasztia vezette, és a II. világháború után ez volt az első budapesti vendéglátóhely, amely megnyitotta kapuit a városlakók előtt. A kávézót ekkor Rónay Egon nyitotta újra – az egyetlen dologgal, amit a pincében talált: kávéval.
A háború utáni megváltozott körülmények miatt ismét bezárt a kávéház, hogy majd 1956-ban újra megnyisson. A forradalom után, idővel, a mindennapos programoknak köszönhetően a legnépszerűbb szórakozóhelyek közé is visszakerült. 1984-től, egy felújítás után, Belvárosi Kávéház–Lidó néven került vissza a köztudatba, egyedülálló szórakozási lehetőséget kínálva a helyieknek. Később az 1990-es években kaszinóként, majd 2000 és 2002 között Lido néven szórakozóhelyként is üzemelt. Egy felújítást követően ismét kaszinóként funkcionált, hogy végül 2022-ben, 5 éves részletes felújítási munkálatok eredményeként, eredeti pompájában és funkciójában 300 férőhelyes kávéházként és a város társasági életének központjaként szülessen újjá az egykori „Belvárosi Kávéház”. A részletgazdag helyreállítási munka az eredeti terveken alapult, korabeli rajzok és fényképek is segítették a restaurátorok mindennél részletesebb munkáját. A kávézónak otthonául szolgáló palota pedig az UNESCO világörökségi listájára is felkerült, és 1977 óta műemlékvédelem alatt áll.
Az újjászületett kávéházba betérők nappal a minőségi kávé és különleges gasztronómiai kínálatot élvezhetik, míg az est leszálltával különleges kabaré műsorokat tekinthetnek meg a helyszín szívében található hidraulikus színpadon. Az első kabaré előadásra a nyarat követően kerül sor.
A Matild Café & Cabaret vendégei, Krúdy Gyula szobrának társaságában, a szabadtéri kávéház élményét is megtapasztalhatják a Duna utcára nyíló hatalmas szabadtéri teraszon. A Krúdy szobrot még 2021-ben állították fel Magyarország egyik legnagyobb szerzője előtt tisztelegve, aki a kávéházban vetette papírra a Szindbád számos történetét.
„Nem csupán egy tradicionális magyar kávézó született újjá, hanem a főváros szórakozási és gasztronómiai palettája is tovább gazdagodott. Hiszem, hogy a helyszín egyedi hangulata, Wolfgang Puck konyhaművészete és a különleges kabaré műsorok felpezsdítik majd Budapest társasági életét” – nyilatkozta Emre Pasli, a Matild Palota Szállodaigazgatója.
A helyszín gasztronómiai koncepcióját a hollywoodi sztárok séfje, Wolfgang Puck álmodta meg és a hagyomány, valamint az innováció elegyét testesíti meg. A legendás séf gasztro elképzeléseit helyi kulináris csapata valósítja meg a mindennapok során. A konyhai csapat a legjobb minőségű, helyi alapanyagokat és kifinomult kulináris technikákat alkalmazza az ételek elkészítésekor.
A megújult kávéház gasztronómiai kínálata magába foglalja a helyi cukrászati termékeket, süteményeket, pékárukat, tortákat, a modern és klasszikus fogásokat. Az étlap rendkívül változatos: jól megfér egymás mellett többek között a házi galuskával kísért magyaros marhapörkölt, a házi készítésű Krúdy-féle kolbász és a különböző saláták, előételek, így például a házi füstölésű lazactál is. A kávézó cukrász csapata kézzel készült hagyományos gourmet finomságokat és bonbonokat is készít, amik elérhetőek akár elvitelre is.
„A Matild Café & Cabaret megnyitása örömteli visszatérés számomra osztrák gyökereimhez, felidézve édesanyám klasszikus süteményeinek ízét gyermekkoromból. Mától a budapestiek is felfedezhetik ezeket a különleges ízeket a történelmi kávéház tradicionális süteményein keresztül” – nyilatkozta Wolfgang Puck.
| A kávéház tortarepertoárja az Osztrák–Magyar Monarchia azóta is kedvelt édességeit is felvonultatja, többek között Eszterházy és Dobos tortát is kóstolhatunk vagy felfedezhetjük a kávéház emblematikus Matild tortáját, amit a régmúltú helyszín nagy elődeinek tiszteletére alkottak meg. A különleges torta az új kezdet és a remény üzenetét hordozza a város számára, ahogy egykoron a „Belvárosi Kávéház” is tette azt a II. világháború után, amikor elsőként nyitotta meg kapuit a városlakók előtt.
|
A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…
A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…
Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…
Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…
Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…
Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…