Hírek

Mentás eperkrémleves

Őszinték leszünk: nekünk a menzai gyümölcslevessel sem volt semmi bajunk, bár az tény, hogy az itthon készült gyümölcslevesek mérföldekkel jobbak, például a mentás eperkrémleves is. 

Most, hogy beköszöntött a nyár, pláne jól esik egy-egy hűsítő étel vagy ital. A kertünkben ráadásul annyi eper termett, amelyből még lekvárnak is jutott, úgyhogy most következhetett az eperkrémleves, amelyet már-már pofátlanul egyszerű elkészíteni.

Ez a hideg recept ráadásul ahhoz is szuper ötlet, hogy a kevésbé szép példányokat – amelyeket már nyersen nem ennénk meg, vagy a tortánkat sem díszítenénk – krémleves formájában használjuk fel. Egy kis mentával, hidegen tálalva pedig valóban mennyei finomság lesz, akár desszertnek is tökéletes.

Hozzávalók

– 50-60 dkg földieper
– kétharmad bögre natúr joghurt (megfelel egy kis poharasnak)
– háromnegyed bögre habtejszín (2 dl)
– negyed-fél bögre porcukor (5-10 dkg)
– fél mokkáskanál gyömbér (vagy több, attól függően, hogy mennyire szeretitek a gyömbért
– 1-2 szál menta
– 1 citrom héja és fél citrom leve

 

Az epret megmossuk, majd úgy az egyharmadát félretesszük.

Az eper másik kétharmadát felekbe, ha nagyobbak negyedekbe vágjuk, majd egy blenderbe dobáljuk. Ha nem blendert, hanem botmixert használunk, akkor egy kisebb tálba, ami körülbelül másfél-két literes.

Az eperre mehet a joghurt, a citrom leve+héja, a megmosott mentalevelek, a gyömbér, és a cukor. Utóbbiból első körben csak negyed bögrényit tegyetek, mert lehet, hogy ez peretek önmagában is elég édes.

Az egészet szépen összeturmixoljuk, kóstoljuk, és pótoljuk, ami nekünk még belefér. Több menta, több gyömbér, több cukor, több citrom, nyugodtan szabjuk az egeszet a saját izlésünkre!

Utolsóként a habtejszínt turmixoljuk hozzá, csak rövid ideig, hogy nehogy habbá verődjön, hiszen levest szeretnénk nem habot, de egy pici habosság viszont emel a levesünkön, nem is keveset. Tehát nem túlkeverni, de a tejszín az kell.

A félretett epreket apróra kockázzuk, és belekeverjük a levesbe. Ha szeretnénk, tálaláskor porcukros tejfölcseppekkel díszíthetjük a tetejét. Jól behűtve a legfinomabb!

Borítókép forrása: Femina

Éva Benke

Recent Posts

Több mint fűszer – hogyan segítheti a kurkuma az immunrendszer természetes védelmét?

A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…

2 hét ago

Így lesz stresszmentes a karácsonyod: ünnepi ételek, amiket már most lefagyaszthatsz

A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…

3 hét ago

A Merry Little Ex-mas – a Netflix új karácsonyi filmje annyira rossz, hogy az már jó

Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…

3 hét ago

Az egészség íze és az online gyógyszerrendelés előnyei

Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…

4 hét ago

A tenger sója a ginben – megérkezett a Monkey 47 Distiller’s Cut 2025

Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…

1 hónap ago

Mi a tökéletesen sült csirke titka? A Blaha Chicken Tenders most elárulja

Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…

1 hónap ago