Egy forró napon senki sem akar egy szobahőmérsékletű sörért benyúlni, és remélhetőleg az „ Itt az idő, hogy belemerüljünk egy langyos sörbe” kifejezés még soha nem hangzott el hangosan.
Mindenki tudja, hogy a sört a legjobb hidegen felszolgálni. Emlékszünk, amikor a Coors Light színváltós címkéin a hegyek mélykékké változtak, hogy jelezzék a sörivóknak (és a csaposoknak), amikor minden doboz elérte az optimális hőmérsékletét.
De miért ízlik jobban a sör hidegen? Erre a kérdésre kereste a FoodAndWine.com újságírója is.
Egy kínai tudósokból álló csoport nemrégiben egy tanulmányt tett közzé, amely megpróbálta megválaszolni ezt a kérdést. „Két évvel ezelőtt, az első szerző, Xiaotao Yang és én sört ittunk együtt” – mesélte a vezető kutató Lei Jiang a Kínai Tudományos Akadémiától a Phys.org-nak. „Épp most fejezte be a doktori disszertációját, és megkérdezte tőlem, ‘Mit csináljunk ezután?’ Abban az időben én az egyik legnagyobb kínai alkoholos italokat gyártó cég tudományos bizottságának tagja voltam, és arra gondoltam, feltehetnénk a kérdést, hogy ‘Miért van a kínai baijiunak ilyen jellegzetes alkoholtartalma?’”
A tanulmányukban, amelyet a Matter című folyóiratban jelentettek meg május 1-jén, Jiang, Yang és kollégáik a baijiu, egy népszerű kínai szeszes ital etanolalkohol molekuláinak szerkezetét vizsgálták különböző hőmérsékleteken. (Ez kicsit bonyolult, de tartsatok ki velünk.) Amikor az alkoholos italok magasabb etanolkoncentrációval rendelkeznek, ezek a molekulák végtől-végig „láncszerű fürtökben” jelennek meg, míg az alacsonyabb etanolkoncentrációjú italokban a molekulák inkább tetraéder, vagy piramis alakú fürtöknek tűnnek. A kutatók azt is megállapították, hogy a „láncszerű” változat jobban emlékeztetett az etanolra.
Amikor a baijiu szobahőmérsékleten volt felszolgálva, az etanol fürtök piramis alakúak voltak, ami az ital rajongói szerint az ideális hőmérséklet. Viszont, ha a baijiu-t felmelegítik, a molekulák átrendeződnek ebbe a láncszerű formációba, ami az italnak erősebb etanol ízt ad.
Sikerült eddig követni? Remek. Mert a sör lényegében az ellentéte: Az etanol fürtök a sörben inkább láncszerűek hidegebb hőmérsékleten, majd kis piramisokat alkotnak, amikor felmelegszenek. Tehát a sör elveszti az etanol ízét, ahogy növekszik a hőmérséklete.
„Alacsony hőmérsékleten a tetraéder (piramis alakú) fürtök alacsony koncentrációban vannak jelen, és ezért iszunk hideg sört” – magyarázta Jiang.
A Phys.org szerint a kutatók optimisták a felfedezésük lehetséges alkalmazásai iránt. Úgy vélik, hogy az alkoholos italgyártók kihasználhatják ezeket az ismereteket, hogy olyan italokat hozzanak létre, amelyek optimális „etanolszerű” ízt kínálnak, miközben alacsonyabb etanolkoncentrációt tartanak fenn. Ez forradalmasíthatná az italipart, olyan új italválasztékot kínálva, amely a változatos ízléseknek megfelel.
Emeljük erre poharunkat! Egy hideg poharat.
Forrás: FoodAndWine.com
Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…
Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…
Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…
Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…
Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…
Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…