Hírek

Mit ettek a rómaiak?

Az ókori Római Birodalom több száz éves fennállása alatt nem csak a politikai berendezkedés, hanem az értékrend, a kultúra, a szokások is változtak. Amivel ma a római étkezést azonosítjuk, a különleges ételekből álló lakomák csak az első században terjedtek el a birodalomban.

Korábban egy nagy tálból szedte mindenki saját tányérjára a kását és a zöldséget. Ez egészült ki a szabad tűzön sütött, nyársra fűzött, vagy feldarabolt hússal. Róma azonban világbirodalommá vált, kiterjedt kereskedelmi tevékenységet folytatott, s ezzel nem csak új összetevőkből készülő újfajta ételek, hanem új étkezési szokások is elterjedtek. A „lucullusi lakoma” még különlegességnek (és kritika tárgyának) számított a maga korában, száz évvel később viszont már a polgárság körében is megszokottá vált.

Az asztal három oldalán klinék, vagyis heverők helyezkedtek el (a negyedik oldalt szabadon hagyták a felszolgálók számára), ezeken ettek oldalt fekve, félkönyökre támaszkodva (s így csak egy kezüket használva) a vendégek. Előételként tojásételeket, nyers és főtt zöldségeket, gombát, halat, főételként húsokat, végül gyümölcsöt és édességeket fogyasztottak. A különféle fogások, e számos étel és ital tálalásához és fogyasztásához változatos tálakat, edényeket, tálcákat, kancsókat, poharakat, evőeszközöket használtak. Ezt egészítette ki a kézmosótál az illatos vízzel, melyet a szolga a fogások között körbehordott. A higiéniához nem csak a kézmosás tartozott – borral főztek, mert a legtöbb vidéken nem volt főzésre alkalmas víz.

Gyenes Zsuzsa

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

1 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago