Hírek

Moringa alias lóretekfa – a titokzatos növény

Őszinték leszünk, mi először egy hajápoló összetevői között találkoztunk a moringa nevével. Fel is keltette a kíváncsiságunkat, ezért utána jártunk a témának!

Mi is az a moringa?

Nos, a moringa vagy más néven lóretekfa egy Ázsiában ás Afrikában őshonos növény, amely hazánkban talán még kevésbé ismert. Gyorsan nővő és ellenáll a szárazságnak is. Íze hasonlít a tormához, innen jön a tormafa elnevezése. Hívják még dobverőfának is, mivel termése erősen hajaz egy dobverőre.

Mi található benne?

A fa levelei nagyon értékesek, ugyanis 80 féle tápanyagot és 40 féle antioxidánst tartalmaznak. Kalciumban és C-vitaminban gazdag, és 25-ször több vasat tartalmaz, mint a spenót. Ballasztanyagokban is bővelkedik, így az emésztésünknek is jót teszünk vele, sőt az egészséges bélbaktériumoknak is táplálékul szolgál. Az egyenlítő környékén található növényt még bio üzemanyagként is használják, magvainak pedig víztisztító tulajdonsága van. Nem semmi, ugye?

Mire használjuk?

Ázsiában a moringa leveleit megfőzik, majd salátákba, levesekbe, de még főzelékekbe is felhasználják. Régebben a gyökereit is fogyasztották, mára azonban már nem, mivel kutatásokkal bebizonyították, hogy a növény gyökere mérgező alkaloidot tartalmaz, és emberi fogyasztásra nem ajánlott. Magjából olajat sajtolnak (másnéven behen olaj), amelyet a főzés-sütés mellett a kozmetikai termékekben is előszeretettel alkalmaznak (így találkozunk vele mi is először). Szárított leveléből tea is főzhető, amely energizáló és emésztésserkentő. Szegény országokban, ahol a víz nem megfelelő minőségű, ugyanakkor nincs pénz drága víztisztító készülékekre, a moringa magjából készült őrleményt tesznek a vízbe. Ez a por ugyanis képes elpusztítani a baktériumok nagy részét. Afrikában az alultápláltságot a moringa levelével is igyekeznek orvosolni, mivel a levelének extrém magas tápanyagtartalma van.

Moringa magjából készült por

Moringa a kozmetikai iparban

A moringa olaj kiváló bőrhidratáló és bőrkisimító. Gazdag dokozánsavban és sztearinsavban. A mag olaja fertőtlenítő hatású, így előszeretettel használják különböző bőrpanaszok enyhítésére, mint a horzsolás, a csípés, a karcolás és a vágás. Nagyon tartós olaj, akár 5 évi is eltartható. Az ókori egyiptomiak moringa olajos vázákat tettek a sírhelyeikbe, ugyanis ez az olaj kivételesen stabil oxidálódás szempontjából.

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

1 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago