Hírek

Moringa alias lóretekfa – a titokzatos növény

Őszinték leszünk, mi először egy hajápoló összetevői között találkoztunk a moringa nevével. Fel is keltette a kíváncsiságunkat, ezért utána jártunk a témának!

Mi is az a moringa?

Nos, a moringa vagy más néven lóretekfa egy Ázsiában ás Afrikában őshonos növény, amely hazánkban talán még kevésbé ismert. Gyorsan nővő és ellenáll a szárazságnak is. Íze hasonlít a tormához, innen jön a tormafa elnevezése. Hívják még dobverőfának is, mivel termése erősen hajaz egy dobverőre.

Mi található benne?

A fa levelei nagyon értékesek, ugyanis 80 féle tápanyagot és 40 féle antioxidánst tartalmaznak. Kalciumban és C-vitaminban gazdag, és 25-ször több vasat tartalmaz, mint a spenót. Ballasztanyagokban is bővelkedik, így az emésztésünknek is jót teszünk vele, sőt az egészséges bélbaktériumoknak is táplálékul szolgál. Az egyenlítő környékén található növényt még bio üzemanyagként is használják, magvainak pedig víztisztító tulajdonsága van. Nem semmi, ugye?

Mire használjuk?

Ázsiában a moringa leveleit megfőzik, majd salátákba, levesekbe, de még főzelékekbe is felhasználják. Régebben a gyökereit is fogyasztották, mára azonban már nem, mivel kutatásokkal bebizonyították, hogy a növény gyökere mérgező alkaloidot tartalmaz, és emberi fogyasztásra nem ajánlott. Magjából olajat sajtolnak (másnéven behen olaj), amelyet a főzés-sütés mellett a kozmetikai termékekben is előszeretettel alkalmaznak (így találkozunk vele mi is először). Szárított leveléből tea is főzhető, amely energizáló és emésztésserkentő. Szegény országokban, ahol a víz nem megfelelő minőségű, ugyanakkor nincs pénz drága víztisztító készülékekre, a moringa magjából készült őrleményt tesznek a vízbe. Ez a por ugyanis képes elpusztítani a baktériumok nagy részét. Afrikában az alultápláltságot a moringa levelével is igyekeznek orvosolni, mivel a levelének extrém magas tápanyagtartalma van.

Moringa magjából készült por

Moringa a kozmetikai iparban

A moringa olaj kiváló bőrhidratáló és bőrkisimító. Gazdag dokozánsavban és sztearinsavban. A mag olaja fertőtlenítő hatású, így előszeretettel használják különböző bőrpanaszok enyhítésére, mint a horzsolás, a csípés, a karcolás és a vágás. Nagyon tartós olaj, akár 5 évi is eltartható. Az ókori egyiptomiak moringa olajos vázákat tettek a sírhelyeikbe, ugyanis ez az olaj kivételesen stabil oxidálódás szempontjából.

Éva Benke

Recent Posts

Mexikói street corn rizssaláta, ami olyan, mint egy nyári este valahol egy forró, zajos utcán

Van az a nyári pillanat, amikor az ember már nem vágyik nehéz ételekre. Inkább valami…

3 hét ago

Miso vaj, amitől még egy szelet pirítós is luxus vacsorának érződik

Van egy bizonyos pont a felnőtt életben, amikor az ember rájön, hogy a vaj önmagában…

3 hét ago

Ázsiai pulykahúsgolyók, amik után a sima fasírt hirtelen nagyon unalmasnak tűnik

Van valami furcsán megnyugtató a húsgolyókban. Talán azért, mert gyerekkor óta valami otthonos érzés kapcsolódik…

4 hét ago

Krémes mexikói zöld spagetti, ami után a sima paradicsomos tészta hirtelen unalmasnak tűnik

Van az a pillanat, amikor az ember már unja ugyanazokat a vacsorákat. A paradicsomos tésztát,…

4 hét ago

Citromos habcsókos pite – az a desszert, amit egyszer meg kell csinálnod

Előkészítési idő: 15 perc | Sütési idő: ~65 perc | Hűlési idő: min. 3 óra…

1 hónap ago

Dirty margarita – a koktél, ami megváltoztatja a véleményed az olíváról

Elkészítési idő: 7 perc | 1 adag | kb. 265 kcal Hozzávalók (1 személyre) Kóser…

1 hónap ago