A nyár beköszöntével a grillezés is egyre népszerűbbé válik Magyarországon. Legtöbben legalább 1-2 alkalommal grilleznek a szezonban, amit az egyedi ízek, a jó idő és a társaság kedvéért tesznek – derül ki A Kert Bisztró és az Opinio piackutató friss, reprezentatív felméréséből. Bár sokan mestereinek tartják magukat a grillezésnek, mégis gyakran előfordul, hogy a hús vagy a zöldség túlsül vagy megég.
A kutatásból kiderült, hogy a 16-59 éves magyar lakosság közel háromnegyede (72%) nyáron legalább 1-2 alkalommal grillezik. Tízből négyen (41%) havonta, míg minden tizedik (13%) hetente élvezi a grillezés örömeit. A fiatalabb generációk, különösen a 20 év alattiak negyede (26%) minden héten grillez, míg az 50 felettiek több mint harmada (39%) egyáltalán nem.
A grillezők leginkább a csirkehúst (70%) és a sertéshúst (52%) részesítik előnyben, de a zöldségek is egyre népszerűbbek. A krumpli, paprika, patisszon és cukkini (28%) gyakrabban kerül a rácsra, mint a marhahús (22%). A köretek közül a sült krumpli és a steakburgonya (50%) a legnépszerűbb, de a grillezett zöldségek (43%), a friss saláta (43%), a kenyér (30%) és a joghurtos mártások (24%) is kedvelt választások.
Grillezéskor a frissítő üdítőitalok (42%) és a limonádék (41%) dominálnak, különösen a nők körében (47% és 49%). Az alkoholos italok közül a sör (36%) a legnépszerűbb, főként a férfiak körében (51%), míg a röviditalokat (13%), koktélokat (11%) és borokat (9%) ritkábban fogyasztják.
A magyarok szeretnek különlegesebb, faszénen sült fogásokat is kipróbálni, mint például a 16 órán át kemencében füstölt BBQ marhaszegy, a pulled pork szendvics, a joghurtban pácolt tandoori csirke, a grillezett fokhagymás fűszervajjal készült portobello gomba és az egészben grillezett tengeri hal.
A felmérés szerint a leggyakoribb hibák grillezés közben az étel túlsütése vagy megégetése nyílt láng felett. Sokan nem várják meg, hogy a grill megfelelően felforrósodjon, ami kiszárítja az ételt vagy nyersen hagyja azt. Fontos, hogy mindig megfelelő hőmérsékleten grillezzünk és tartsuk be a sütési időket, hogy a végeredmény tökéletes legyen.
A kutatás alapján a grillezők háromnegyede (76%) legalább 3.000 – 5.000 forintot költ fejenként egy grillezés alkalmával. Országszerte a grillező lakosok közel ötöde (18%), míg a fővárosiak negyede 5.000-10.000 forintot is hajlandó elkölteni egy grillpartira.
A felmérést A Kert Bisztró megbízásából az Opinio piackutató applikációval végezték 2024. május 1-5. között, 1023 fős mintán. Az eredmények országosan reprezentatívak a 16-59 éves, okostelefonnal rendelkező lakosságra kor, nem, iskolai végzettség, lakóhely településtípusa és régiója szerint.
Az Opinio piac- és közvéleménykutató applikáció 2020 májusa óta méri a felhasználók véleményét a legkülönfélébb kérdéskörökben. Az alkalmazás Android és iOS okostelefonokon is működik, a felhasználók válaszaiból szociológiai módszertan szerint panelt készítenek, és a válaszokból súlyozással reprezentatív kutatási eredményeket publikál az applikáció mögötti csapat. Bővebben az alkalmazásról: Opinio.
A magyar konyha gazdag ízvilága és hagyományos receptjei világszerte népszerűek, és sokak számára különleges élményt…
Konyhánk berendezésekor nem csak a minőségi anyagokra, a színek harmóniájára kell odafigyelnünk. Ezeken felül ugyanis…
A modern világban, ahol az internetkapcsolat szinte minden tevékenységünk alapja, elengedhetetlen, hogy megbízható és gyors…
A mai világban, ahol az internetkapcsolat az irodai munka alapvető eleme, elengedhetetlen, hogy olyan hálózati…
Bizonyára te is átélted már, hogy egy hosszú nap után hazaérve csak egy kis kikapcsolódásra…
A mai modern otthonokban elengedhetetlen a megbízható és gyors internetkapcsolat, különösen, ha nagy alapterületű helyiségekről…