A nyár beköszöntével a grillezés is egyre népszerűbbé válik Magyarországon. Legtöbben legalább 1-2 alkalommal grilleznek a szezonban, amit az egyedi ízek, a jó idő és a társaság kedvéért tesznek – derül ki A Kert Bisztró és az Opinio piackutató friss, reprezentatív felméréséből. Bár sokan mestereinek tartják magukat a grillezésnek, mégis gyakran előfordul, hogy a hús vagy a zöldség túlsül vagy megég.
A kutatásból kiderült, hogy a 16-59 éves magyar lakosság közel háromnegyede (72%) nyáron legalább 1-2 alkalommal grillezik. Tízből négyen (41%) havonta, míg minden tizedik (13%) hetente élvezi a grillezés örömeit. A fiatalabb generációk, különösen a 20 év alattiak negyede (26%) minden héten grillez, míg az 50 felettiek több mint harmada (39%) egyáltalán nem.
A grillezők leginkább a csirkehúst (70%) és a sertéshúst (52%) részesítik előnyben, de a zöldségek is egyre népszerűbbek. A krumpli, paprika, patisszon és cukkini (28%) gyakrabban kerül a rácsra, mint a marhahús (22%). A köretek közül a sült krumpli és a steakburgonya (50%) a legnépszerűbb, de a grillezett zöldségek (43%), a friss saláta (43%), a kenyér (30%) és a joghurtos mártások (24%) is kedvelt választások.
Grillezéskor a frissítő üdítőitalok (42%) és a limonádék (41%) dominálnak, különösen a nők körében (47% és 49%). Az alkoholos italok közül a sör (36%) a legnépszerűbb, főként a férfiak körében (51%), míg a röviditalokat (13%), koktélokat (11%) és borokat (9%) ritkábban fogyasztják.
A magyarok szeretnek különlegesebb, faszénen sült fogásokat is kipróbálni, mint például a 16 órán át kemencében füstölt BBQ marhaszegy, a pulled pork szendvics, a joghurtban pácolt tandoori csirke, a grillezett fokhagymás fűszervajjal készült portobello gomba és az egészben grillezett tengeri hal.
A felmérés szerint a leggyakoribb hibák grillezés közben az étel túlsütése vagy megégetése nyílt láng felett. Sokan nem várják meg, hogy a grill megfelelően felforrósodjon, ami kiszárítja az ételt vagy nyersen hagyja azt. Fontos, hogy mindig megfelelő hőmérsékleten grillezzünk és tartsuk be a sütési időket, hogy a végeredmény tökéletes legyen.
A kutatás alapján a grillezők háromnegyede (76%) legalább 3.000 – 5.000 forintot költ fejenként egy grillezés alkalmával. Országszerte a grillező lakosok közel ötöde (18%), míg a fővárosiak negyede 5.000-10.000 forintot is hajlandó elkölteni egy grillpartira.
A felmérést A Kert Bisztró megbízásából az Opinio piackutató applikációval végezték 2024. május 1-5. között, 1023 fős mintán. Az eredmények országosan reprezentatívak a 16-59 éves, okostelefonnal rendelkező lakosságra kor, nem, iskolai végzettség, lakóhely településtípusa és régiója szerint.
Az Opinio piac- és közvéleménykutató applikáció 2020 májusa óta méri a felhasználók véleményét a legkülönfélébb kérdéskörökben. Az alkalmazás Android és iOS okostelefonokon is működik, a felhasználók válaszaiból szociológiai módszertan szerint panelt készítenek, és a válaszokból súlyozással reprezentatív kutatási eredményeket publikál az applikáció mögötti csapat. Bővebben az alkalmazásról: Opinio.
A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…
A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…
Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…
Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…
Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…
Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…