Nyugtató és csípős: chilis forró csokoládé

A chilis forró csokoládé kényeztető és melengető finomság, ami akkor tökéletes, ha éppen hogy csíp. 

Hűvös téli időben, ha édeségre vágyunk, de nem szeretnénk egy fél délelőttöt a konyhában sütögetni, akkor egy mesés forró csoki igazán jó választás, amely a talpunktól a fejünk búbjáig képes átmelegíteni. Sokan már a forró kakaót vagy a mindenféle alapokból kikevert pudingszerűségeket is előszeretettel hívják forró csokinak, holott az autentikus verzió bizony igazi, jó minőségű csokoládéból készül.

Bár a forró csokira előszeretettel tekintünk italként, valójában egy teljes értékű desszertről van szó, amit saját szájízünk szerint hangolhatunk. Azt azonban érdemes figyelembe vennünk, hogy a chilis forró csokoládé bizony nem édes, inkább keserű, amit csakis a legmagasabb kakaótartalmú csokiból érdemes elkészíteni.

Természetesen nem kell ész nélkül nekiállni, és rengeteg chilit beleszórni a csokiba, hiszen nem az a lényeg, hogy ihatatlan legyen, hanem, hogy pikáns csavart vigyünk az étcsokoládé kissé kesernyés ízébe.

Fotó: 9Kitchen

Hozzávalók

  • 50 gramm étcsokoládé (70-80 %-os)
  • másfél deciliter tej
  • fahéj
  • ízlés szerint friss chili vagy chilipor
  • negyed teáskanál vaníliakivonat

 

A tejet a fűszerekkel együtt szépen felforraljuk, és belekeverjük a lereszelt vagy nagyon apróra felvágott étcsokoládét.

Elkeverjük, és körülbelül  tíz percig állni hagyjuk.

Felvert tejszínhabbal vagy magában szürcsölgetjük el.

Jó étvágyat kívánunk hozzá.

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Hazai alapanyag, világhírű konyha a Michelin-csillagos Salt étteremben

A budapesti Salt nemcsak egy étterem, hanem egy olyan gasztrohely, ahol a természet, a hagyomány…

2 nap ago

Mi a különbség a különböző sók között?

A só sokkal több, mint egyszerű ízesítő – valójában az egyik legrégebbi és legfontosabb konyhai…

2 nap ago

Leves, szósz, püré? Egy ipari rúdmixer mindent visz!

A professzionális konyhatechnológia egyik legnélkülözhetetlenebb eszköze a rúdmixer, más néven botmixer vagy merülőmixer. Bár első…

2 nap ago

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

5 nap ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

5 nap ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

1 hét ago