Svéd húsgolyó mennyei mártással

A svéd húsgolyó legtöbbeknek a bútoráruházból lehet ismerős, ám nem kell odáig elmenni, ha a skandináv fasírtra fáj a fogunk.

Ahogy mi a fasírton, úgy kis túlzással a skandináv gyerekek a svéd húsgolyókon nőnek fel, mely 1958-as debütálása óta elképesztő népszerűségnek örvend világszerte. Nálunk például sokan nem azért járnak az Ikeába, hogy bútort vásároljanak, hanem hogy ehessenek a világhíres svéd húsgolyókból.

Ha azonban ki szeretnénk tenni magunkért vagy egyszerűen csak nem akarjuk kitenni a lábunkat otthonról, akkor érdemes házilag is nekiállni a svéd húsgolyó elkészítésének, már csak azért is, mert tényleg nem egy nagy ördöngösség!

Forrás Food Wine Magazine

Hozzávalók

  • 50 dkg darált marhahús
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 5 dkg vaj
  • 2 dl habtejszín
  • 1 tojás
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 kávéskanál só
  • fél teáskanál szerecsendió
  • 1 késhegynyi bors
  • 8 dkg vaj
  • 4 dl húsleves
  • 2.5 dl tejszín
  • 3 evőkanál liszt

 

A darált húst keverjük össze a zsemlemorzsával, az aprított vöröshagymával, a zúzott fokhagymával, a habtejszínnel és a tojással.

Ízesítsük mustárral, sóval, borssal, szerecsendióval, majd jó alaposan dolgozzuk össze.

Ezután nedves kézzel formázzunk a masszából csinos húsgolyókat.

Olvasszuk fel a vajat, rakjuk bele a gombócokat, és többször átforgatva pirítsuk meg.

Ezt a mennyiséget több részletben tudjuk majd csak kisütni.

A mártáshoz a vajat olvasszuk fel, majd adjuk hozzá a lisztet folyamatos kevergetés mellett. Ha kezd pirulni, jöhet hozzá a leves.

Ha az nincs, tegyünk fel vizet főni, morzsoljunk bele egy húsleveskockát, és forraljuk össze. Mehet még hozzá a tejszín, a só és a bors, majd gyenge tűzön körülbelül 5 percen keresztül főzzük.

Tálaláskor a húsgombócokat öntsük nyakon a barnamártással! Ha ennél is autentikusabbak szeretnénk lenni, akkor jöhet mellé egy kis krumplipüré és az elmaradhatatlan vörösáfonya-lekvár.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

1 nap ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

1 nap ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

5 nap ago

Nyomj egy gombot – és máris a nyár közepén vagy!

Emlékszel a kilencvenes évekre? VHS a tékából, pasztellszínű görkorcsolya, Spice Girls kazetta a walkmanben, és…

6 nap ago

A titok a szószban rejlik – így készül az igazi Kansas City BBQ szósz otthon

Van egy illat, ami bármilyen időjárásban nyarat varázsol a levegőbe: a lassan karamellizálódó BBQ szószé.…

2 hét ago

Mire figyelj, ha éjszaka vagy hajnalban indul a géped?

A hajnali és késő esti repülőjáratok nem ritkák – sőt, sokan tudatosan választanak ezek közül,…

2 hét ago